IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Идеята за завръщане към златния стандарт е „нелепа“

Смятате ли, че на света има достатъчно злато, което да покрие щатския дълг, коментира анализатор идеята на републиканците

18:15 | 24.08.12 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Предложението на Републиканската партия в САЩ за завръщане към златния стандарт е смешно и безсмислено и всъщност не е нищо друго освен опит за събиране на политически дивиденти преди изборите, коментират анализатори, цитирани от CNBC.

По-рано днес Financial Times съобщи, че Републиканската партия планира да създаде комисия, която да проучи идеята за възстановяване на връзката между долара и златото. Предложението се очаква да бъде направено на партийна конференция в Тампа, Флорида следващата седмица.

Според повечето анализатори обаче идеята няма да проработи.

“Мисля че това е пълна безсмислица“, казва Мурад Чудри, директор корпоративно банкиране на Royal Bank of Scotland. “Съществува много сериозна причина, поради която през 1971 г. златният стандарт беше отменен, а именно, че натрупаните дефицити не позволяват стандартът да бъде запазен при наличния добив на злато. Смятате ли, че на света има достатъчно злато, което да покрие щатския дълг?“

В края на 2011 г. щатският федерален дълг нарасна до 15 трлн. долара от около 400 млрд. през 1971 г.

Администрацията на Ричард Никсън прекъсна връзката между златото и долара в началото на 70-те години на фона на нарастващата инфлация, следствие на разходите около войната във Виетнам и петролната криза.

До този момент фиксирани количества злато бяха конвертируеми директно с щатския долар и обратното. Това означаваше, че паричното предлагане теоретично беше ограничено от количеството злато, което го гарантираше. В същото време обменните курсове бяха определяни от разликата между цената за тройунция злато в долари и съответната валута.

„След 1971 г. дефицитът се увеличава експоненциално и завръщането към златния стандарт не е решение, независимо дали става въпрос за овладяване на инфлацията или налагане на фискална дисциплина“, допълва Чудри.

Ралф Силва, директор на Silva Research Network коментира, че когато политиците са в опозиция понякога „говорят смешни неща“.

Силва все пак изтъква, че златният стандарт би подкрепил канадските и южноафриканските компании за добив на злато, тъй като просто няма достатъчно налично злато за осъществяването на подобен проект.

Това все пак не е първия път, когато републиканците разглеждат опцията за възстановяване на златния стандарт. През 1981 г. президентът Роналд Рейгън създаде „златна комисия“, която обаче реши, че връщането към златния стандарт не е уместно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
На последните два коментара бих сложил 10 плюсчета, ако можех, но не е разрешено от правилата. Това е истината. Когато Фед напечатат 1 милион долара те могат да си купят стоки за 1 милион, без да са допринесли с нищо. За по-големите цифри не ми се и говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 2
ChromaX
преди 11 години
Първо заключението после аргументите... е поне е ясно защо. Всъщност златен стандарт би направил прекалено очевидно ограбването на народа ,защото намаляване на грамажа злато стоящ зад всеки долар ще бъде наказано от електората, няма как постепенно и незабелязано да обезценяваш парите без хората да се дигнат на бунт, а за американските правителства това беше чудесен инструмент за "излизане от кризата" или по-скоро за нейното отлагане напред във времето. Всъщност желанието на статуквото е не просто да няма златен стандарт ,а да няма никаква строго определена дефиниция на парите. Когато един долар отговаря на фиксирано количество суровина, правилата са ясни и няма как от въздуха да си напечаташ 1 трилион без да си произвел нищо реално. За банковото лоби държащо властта в ръцете си това не е добър сценарии и ще направят всичко възможно да му се противопоставят,очаквайте още много такива статии от "анализаторите" в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 3
amanotumnici
преди 11 години
Разликата, между златно-доларовия стандарт и печатарско-доларовия стандарт е, че в единия случай хартийките, които се явяват посредник при търговията със стоки и услуги са постоянни като количество. Няма никакво значение, колко злато има на света, дали то е 100 хил. тона или 100 млн. тона. На всяка стока и услуга ще й бъде придадена стойност в зависимост от наличното злато. В зависимост от произведеното количество стоки и услуги, стойността им ще се променя.При печатането на пари печелят най-много тези, които печатат, защото срещу хартийки получават стоки и услуги. Стойността на една 500 евро банкнота е няколко цента, но след като бъде напечатана държавата придобива стоки и усглуги на стойност 500 евро, а не няколко цента. Допълнително, при печатането на пари, те губят от стойността си и тези хора, които имат спестявания изгарят.Златно-доларовият стандарт никога няма да се върне, защото не е изгоден на големите страни. От него могат да спечелят такива, като нас, от третия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 2
LANDLORD 31
преди 11 години
Според мен може да се направи стандарт от кошница от благородни метали и суровини срещу които да е подплатен долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Всички анализатори - икономисти, би следвало да се осъдят доживот :). Без право на помилване. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 3
citizen_bg
преди 11 години
Проблемът на печатарите не е вида на стандарта, а че изобщо ще им се наложи да приемат такъв. Ще им секне далаверата да живеят на чужд гръб.АналЛизаторите никога няма да признаят и пишат нещо дето не е в изгода на господарите ИМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
Добре де, ако не златен, някакъв друг стандарт, по който да се оценява и разменя СТОЙНОСТ, а не цена, дали няма да свърши работа? Стандарт, който да не е обвързан с това, колко жълтици може да се купят /продадат/, а колко нетно благо, което няма да изгуби стойността си? например...въздух?ВЪЗДУШЕН стандарт: например, средният човек потребяха Х кг.въздух годишно та, нещо на тази база? Тъкмо, както е тръгнало, с това замърсяване, стойността на въздуха ще расте и, респективно, "богатството" на този или онзи, заявил/получил сертификат/ за N тона от онова, дето го дишаме?-САмо си питам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 2
citizen_bg
преди 11 години
??? Как е изчислен колко струва световния БВП? Може би толкова им се иска да струва на корпорациите за да си вземат печалбата и на банките за да си приберат %? Ами ако не може да се реализира? Колко струва?Посоката може и да е - регулирана икономика и таван на натрупано богатство. Това определено няма да се хареса на "wanna be rich", на мераклиите за абсолютна власт чрез парите, на тези дето са - "искам всичко и сега!", но не може да ги мислим всичките.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Хе-хе, надай се след 3 години всичко да е свършило. Няма такъв филм. Тия дългове не за 3, а за 30 години не могат да се изчистят. Е, има вариант да се поспихнат с по-бавна или по-бърза инфлация, но това е игра с огъня. По-реалистичен вариант е дълговете да си останат такива - нито се плащат, нито се топят - поддържат се на това ниво. Така те ще служат като спирачка за ново задлъжняване и за НЕповтаряне на сегашната ситуация. Този модел се практикува в Япония вече 20-тина години и си работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
ivanka.ivanova.79462
преди 11 години
Всичко ти е написано простичко в другите коментари това,че ти не можеш да си отвориш очите е твой проблем!Колкото до кризата може да минат и повече от 3 години преди да се оправят нещата но на 100% ще има нова финансова система защото тази е прогнила доста!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още