IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Светът преживява революция в добива на природен газ

Никога не забравяйте, че нашата цивилизация е изградена върху експлоатацията на евтини енергийни суровини, пише за FT Мартин Улф

13:16 | 23.02.12 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сонда на Chevron за добив на шистов газ в Полша. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сонда на Chevron за добив на шистов газ в Полша. Снимка: Ройтерс

След тези в САЩ, най-големи са залежите в Китай, Аржентина, Мексико, Южна Африка, Австралия, Канада, Либия, Алжир, Бразилия, Полша и Франция. Сред регионите, които попадат извън изследването се нареждат Русия, Централна Азия, Близкият изток, Югоизточна Азия и Централна Африка. Това означава, че глобалните залежи потенциално могат да се окажат много по-големи.

В глобалната си икономическа прогноза за 2011 г. IEA изтъква, че „при всички сценарии през 2035 г. природният газ ще заема по-голям дял от глобалния енергиен микс, отколкото днес.“

Според сценария обозначен като „златна епоха“ между 2009 г. и 2035 г. глобалното търсене на газ ще нараства с по 2% на година. Дори при един от по-умерените сценарии търсенето ще нараства с по 1,7% на година или с 55% за периода. Като резултат природният газ в голяма степен ще замени другите енергийни източници, както при генерирането на електричество, така и в транспорта.

Според последната прогноза на BP, до 2030 г. природният газ ще измести нефта и въглищата като основен енергиен източник.

Противоречивият аспект на новата технология обаче е въздействието върху околната среда.

В статия на Scientific American от ноември 2011 г. се посочва, че „хидравличното извличане на шистов газ изисква огромно количество вода и химикали. Необходими са и специални басейни за депозирането на замърсената с химикали вода, която се отделя след извършването на хидравличен удар“. Единична сонда изисква между 7,5 млн. и 15 млн. литра вода и между 57 хил. и 227 хил. литра химикали.

Не е чудно, че критиците на технологията предупреждават за риска от тежко замърсяване на подпочвените води и определят възможността за подобен инцидент като екологичен кошмар.

В материала на Scientific American се посочва обаче, че досега не са известни случаи на подобно замърсяване, както и че индустрията трябва да е щателно регулирана и подложена на строг надзор.

Прилагането на новата технология в глобален мащаб зависи от няколко фактора: наличието на евтини водни ресурси; технологичната зрялост и благонадеждност на компанията която извършва добива; регулаторните рамки в които е поставена индустрията; необходимостта от допълнителни количества газ в съответната страна в сравнение с алтернативните енергийни източници, както и оценката за последствията от използването на технологията.

Според данните на IEA залежите на шистов газ на територията на Румъния, Унгария и България възлизат общо на 538 млрд. кубични метра.

По данни на българското министерството на икономиката и енергетиката потреблението на природен газ в страната през 2010 г. е възлизало на 2,67 млрд. кубични метра, като е регистриран 5% ръст в сравнение с предходната 2009 г., когато са били използвани 2,53 млрд. кубични метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 1
aqva_nuda
преди 12 години
Ами след като цял държавен секретар ни дойде на крака само заради този газ, трябва да сме сигурни, че нещата не са решени ни най-малко. Да си спомним само, какво се случваше в Централна и Южна Америка близките години с добива на петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
Гари
преди 12 години
Хубаво има залежи и да речем екологичната опасност е преувеличена ама каква е себестойността на шистовия газ никоде не пише в статията. Защото на други места съм срещал едни числа дето трябва сегашната цена да се вдигне три пъти, че да стане рентабилен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
sashev
преди 12 години
Ако тези изчисления са верни, при сегашното потребление залежите от шистов газ могат да задоволят енергийните нужди на страната за 40 години.......Значи обществото ще еволюира в посока, която само след 40-50 год.ще се окаже пагубна за него. Все едно да бързаш да си изкопаеш гроб, за да легнеш веднага в него. Тук не става въпрос за пари или околона среда, а за създаване на организъм (общество), който е силно зависим от един-два лимитирани ресурса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
Jay Gould
преди 12 години
В момента в който Газпром сложи ръка на находищата в България, шистовият газ ще стане идеалното решение за "еколозите ни"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
Натрий
преди 12 години
Как ще се променят текстовете на статиите относно шистовия газ:2011 - лошо, лошо, лошо, добро2012 - лошо, добро, лошо, добро2013 - добро, лошо, добро, добро2014 - добро, добро, добро, добро, трябва, трябва, трябва, трябва ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още