IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Светът преживява революция в добива на природен газ

Никога не забравяйте, че нашата цивилизация е изградена върху експлоатацията на евтини енергийни суровини, пише за FT Мартин Улф

13:16 | 23.02.12 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сонда на Chevron за добив на шистов газ в Полша. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сонда на Chevron за добив на шистов газ в Полша. Снимка: Ройтерс

След тези в САЩ, най-големи са залежите в Китай, Аржентина, Мексико, Южна Африка, Австралия, Канада, Либия, Алжир, Бразилия, Полша и Франция. Сред регионите, които попадат извън изследването се нареждат Русия, Централна Азия, Близкият изток, Югоизточна Азия и Централна Африка. Това означава, че глобалните залежи потенциално могат да се окажат много по-големи.

В глобалната си икономическа прогноза за 2011 г. IEA изтъква, че „при всички сценарии през 2035 г. природният газ ще заема по-голям дял от глобалния енергиен микс, отколкото днес.“

Според сценария обозначен като „златна епоха“ между 2009 г. и 2035 г. глобалното търсене на газ ще нараства с по 2% на година. Дори при един от по-умерените сценарии търсенето ще нараства с по 1,7% на година или с 55% за периода. Като резултат природният газ в голяма степен ще замени другите енергийни източници, както при генерирането на електричество, така и в транспорта.

Според последната прогноза на BP, до 2030 г. природният газ ще измести нефта и въглищата като основен енергиен източник.

Противоречивият аспект на новата технология обаче е въздействието върху околната среда.

В статия на Scientific American от ноември 2011 г. се посочва, че „хидравличното извличане на шистов газ изисква огромно количество вода и химикали. Необходими са и специални басейни за депозирането на замърсената с химикали вода, която се отделя след извършването на хидравличен удар“. Единична сонда изисква между 7,5 млн. и 15 млн. литра вода и между 57 хил. и 227 хил. литра химикали.

Не е чудно, че критиците на технологията предупреждават за риска от тежко замърсяване на подпочвените води и определят възможността за подобен инцидент като екологичен кошмар.

В материала на Scientific American се посочва обаче, че досега не са известни случаи на подобно замърсяване, както и че индустрията трябва да е щателно регулирана и подложена на строг надзор.

Прилагането на новата технология в глобален мащаб зависи от няколко фактора: наличието на евтини водни ресурси; технологичната зрялост и благонадеждност на компанията която извършва добива; регулаторните рамки в които е поставена индустрията; необходимостта от допълнителни количества газ в съответната страна в сравнение с алтернативните енергийни източници, както и оценката за последствията от използването на технологията.

Според данните на IEA залежите на шистов газ на територията на Румъния, Унгария и България възлизат общо на 538 млрд. кубични метра.

По данни на българското министерството на икономиката и енергетиката потреблението на природен газ в страната през 2010 г. е възлизало на 2,67 млрд. кубични метра, като е регистриран 5% ръст в сравнение с предходната 2009 г., когато са били използвани 2,53 млрд. кубични метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 0
NickyDickinson
преди 12 години
По-ниска е по две причини. Първо-цялата територия на САЩ е продупчена като швейцарско сирене от нефтени и газови сонди и чисто логистично разходите са сведени до своя минимум. А за да стигне при нас нефтът или газът, трябва да дойдат от майната си. И второ-нашите родни т.нар. "социалисти" ни дадоха в жертва на своите и тези на Газпром интереси. Получихме нереално висока цена на природния газ, за да нахраним комунистическите ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
NickyDickinson
преди 12 години
Най-накрая да прочета един смислен коментар. Точно там е проблемът. Че нашата скапана цивилизация е зависима от няколко лимитирани, т.е. изчерпаеми ресурси. А това е така, защото "културата" на тази жалка цивилизация е пропита от непрекъсанто нарастващата мания да се консумират все повече и все повече никому ненужни ***, умело измислени и промотирани от ловците на пари. За да живееш смислено, са ти необходими краен набор от базови блага и нищо повече. Другото е манящина и криворазбрана показност. Сега ще трябва да си разбием планетата надлъж и нашир и да извлечем и последната капчица енергия, за да си начешем егото. Изходът на човечеството е един единствен-разумно и пестеливо потребление, задължителна тотална и пълна рециклируемост на отпадъците и преминаване постепенно към 100% производство на енергия от ВЕИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
NickyDickinson
преди 12 години
Предлагам на всички джейове да си купят малка спретната къщурка в някой от районите в САЩ, където се добива шистов газ. Там водата за пиене е от кладенци. Като се заредят с газово-водно гориво, много бързо ще подпалят моторетките и ще избягат от там. И друга песен ще запеят тогава. Пет пари не давам за Газпром и за който и да е било друг. Всеки си гони интереса. Но да им се привижда постоянно на някои смешници дългата ръка на този или онзи е смехотворно. неТрайчо умишлено пусна мухата с Газпром и после като настана едно вайкане, та чак ми втръсна да слушам глупостите на разни джейове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 7
NickyDickinson
преди 12 години
Статията е пълен *** и е определено лобистка. Ама къде ти мозъци да го разберат. В подобен дух може да се напише, че и добивът на конски *** е прекрасна алтернатива. Хора, не ви ли е ясно, че някои мастити концерни ги сърбят ръцете да трупат печалби, като помитат всичко по пътя си? Америка отдавна се е превърнала в корпоративна държава, в която "демокрацията" и маркетингов инструмент и нищо повече. Няма по-несвободна модерна държава. На всеки, който хленчи по шистовия газ, и най-вече по идиотската технология за добиването му, ще кажа, че е сополанко. Иска се поне малко акъл, за да разбереш, че тази технология е огромна бомба със закъснител. В Америка всички контролни агенции са купени от и са приведени в наведена поза. Дик Чейни, този *** неземен, от когото по-голям *** е само Джордж Уокър Буш, е бил изпълнителен директор на Халибъртън, една от големите добивни компании, преди да стане Държавен секретар. Той проправи пътя на тази технология чрез задкулисни машинации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 4
Jay Gould
преди 12 години
Статията е много добра! Поздравления за нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
stasi666
преди 12 години
А ние пак Бананова република,под руско робство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
забравете за всякакви горими изкопаемиЕлемент 115 има формата на триъгълник и се използва за гориво на реактор. Използва се за да създаде реакция от превръщането му с един допълнителен протон от елемент 115 в елемент 116, който незабавно се разпада и освобождава антиматерия. Но по-важното, когато един елемент стане по тежък отколкото да притежава 115 протона и да се намира в областите на острова на стабилност, натрупващата се атомна сила или Гравитационна А вълна излъчва или превишава периметъра на атома. Ние увеличаваме гравитацията, lensing it to counteract the Gravity naturally propogating outward from the earth. Това не е анти-гравитация, нито пък ние генерираме гравитация от нищото както някои теоретици все още вярват. Този елемент след това се помества в реактора. Това парче от елемент 115 е източникът на гравитационата А вълна, също така целта е да се бомбардира с протони за да се получи антиматерия. Само около 223 грама, които са под половин паунд са достатъчни за да лети плавателния съд за около 30 до 45 години. Елемент 115 Даден на американците от извънземните посетители, този елемент се използва като гориво също и като източник на гравитационни А вълни. Тези посетители се снабдяват с този елемент, който не се среща естествено на Земята, от звездната система известна като Ретикули (Reticulum). The Element 115 is machined into wedge as preparation for use in the Reactor. Благодарение на начина по-който се използва елемент 115 в реактора, той се изчерпва много бавно. Точката на топене на елемент 115 е 1740 градуса по Целзий. Стндартното му oxidation state е +3. Атомен Радиус: 1.87 angstroms. Носеща вълнова честота (Carrier Wave Frequency): 7.46 hz @ a one micron bandwidth.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
stoiloff
преди 12 години
АЗ НЕ ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ В ЕОЛОГИЧЕН КОШМАР!В статия на Scientific American от ноември 2011 г. се посочва, че хидравличното извличане на шистов газ изисква огромно количество вода и химикали. Необходими са и специални басейни за депозирането на замърсената с химикали вода, която се отделя след извършването на хидравличен удар. Единична сонда изисква между 7,5 млн. и 15 млн. литра вода и между 57 хил. и 227 хил. литра химикали.НЕ ИСКАМ И НЯМА ДА ПОЗВОЛЯ ДА ТРОВЯТ ДЕЦАТА МИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
mrvip
преди 12 години
Много статично мислиш, през тези 40-50 години иновациите няма да спрат, нито пък търсенето на изкопаеми горива. По-добре да имаме 40 годишен буфер, че повечето "зелени" технологии на този етап хич не ми вдъхват доверие. Енергийна ефективност + ядрен синтез би било добро развитие за след 40 години, ех, мечти....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
nikola66
преди 12 години
Е щом цената на газа в САЩ е 5 пъти по ниска от тук, каква да е себестойноста?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още