IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В днешната криза Германия е в ролята на САЩ от 1931 г.

Германското правителство трябва да спре да злоупотребява с влиянието си, като диктува политики водещи до икономически спад в други страни, коментира анализатор

14:21 | 25.11.11 г. 84
Автор - снимка
Създател
В днешната криза Германия е в ролята на САЩ от 1931 г.

Тази погрешна преценка обаче може да изиграе лоша шега. Репутацията на Германия в Европа отслабва, политическото напрежение в обхванатите от кризата страни расте, а все по-вероятното разпадане на еврозоната застрашава германската икономика и не на последно място германските банки и износ.

САЩ се научиха, че трябва да поемат своята отговорност за стабилността на световната икономика по трудния начин. Втората световна война беше едно от последствията на кризата от 30-те години, което можеше да бъде предотвратено.

След като не успяха да стабилизират световната икономическа система в началото на 30-те години, до 1945 г. САЩ научиха, че единствено икономическото сътрудничество може да доведе до един по-мирен и проспериращ свят.

Чрез плана Маршал и отварянето на американските пазари за европейските стоки САЩ позволиха на Европа отново да изгради разрушената си икономика. Междувременно щатските износители спечелиха от гладната за инвестиции и продукти Европа.

До началото на 70-те години САЩ управляваха международната търговия и световната валутна система (валутната система от Бретън Удс), гарантирайки икономически просперитет и свободен пазар - ключови предпоставки за социалната демокрация.

Германските политици и общество трябва да се поучат от историята. Солидарността с обхванатите от кризата страни е в дългосрочен интерес на Германия. Германското правителство трябва да спре да злоупотребява с влиянието си, като диктува политики водещи до икономически спад в други страни.

Алтернативата на това е стагнация и нарастващо напрежение между европейските страни. Присъдата остава в сила – тези които не са склонни да се поучат от историята, рано или късно я повтарят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 39 rate down comment 9
Kaoru
преди 12 години
Жълтите новини не са само в жълти издания :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 10
georgis
преди 12 години
Сравняваш Guardian с жълто издание? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 12 години
"Думам ти дъще, сещай се снахо!" :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 27
Kaoru
преди 12 години
Изключително неприятно е, когато електронна медия със статут на лидер в областта си започне да напомня жълто издание. Колеги малко професионализъм моля. Не е нужно да се отразява всяка изречена глупост в световната мрежа ;(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още