IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В днешната криза Германия е в ролята на САЩ от 1931 г.

Германското правителство трябва да спре да злоупотребява с влиянието си, като диктува политики водещи до икономически спад в други страни, коментира анализатор

14:21 | 25.11.11 г. 84
Автор - снимка
Създател
В днешната криза Германия е в ролята на САЩ от 1931 г.

Тази погрешна преценка обаче може да изиграе лоша шега. Репутацията на Германия в Европа отслабва, политическото напрежение в обхванатите от кризата страни расте, а все по-вероятното разпадане на еврозоната застрашава германската икономика и не на последно място германските банки и износ.

САЩ се научиха, че трябва да поемат своята отговорност за стабилността на световната икономика по трудния начин. Втората световна война беше едно от последствията на кризата от 30-те години, което можеше да бъде предотвратено.

След като не успяха да стабилизират световната икономическа система в началото на 30-те години, до 1945 г. САЩ научиха, че единствено икономическото сътрудничество може да доведе до един по-мирен и проспериращ свят.

Чрез плана Маршал и отварянето на американските пазари за европейските стоки САЩ позволиха на Европа отново да изгради разрушената си икономика. Междувременно щатските износители спечелиха от гладната за инвестиции и продукти Европа.

До началото на 70-те години САЩ управляваха международната търговия и световната валутна система (валутната система от Бретън Удс), гарантирайки икономически просперитет и свободен пазар - ключови предпоставки за социалната демокрация.

Германските политици и общество трябва да се поучат от историята. Солидарността с обхванатите от кризата страни е в дългосрочен интерес на Германия. Германското правителство трябва да спре да злоупотребява с влиянието си, като диктува политики водещи до икономически спад в други страни.

Алтернативата на това е стагнация и нарастващо напрежение между европейските страни. Присъдата остава в сила – тези които не са склонни да се поучат от историята, рано или късно я повтарят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 46 rate down comment 29
Патилан
преди 12 години
Америка и Европа вървят по пътя на древния Рим. Рим рухва заради морален упадък, всеобща корупция и загуба на воля. Римската империя е поразена от непосилни данъци, повсеместна бюрокрация, икономическа стагнация, политически раздори, военен авантюризъм и липса на граждански добродетели. Културата му става толкова упадъчна - с възвеличаването на хомосексуалността, убийството на деца, прекомерната сексуална толерантност и непрестанното забавление (като циркове и игри в Колизеума), че Рим е не само презрян, но и поруган. Америка и Европа повтарят същите трагични грешки. Днес цари сексуализирана, обсебена от знаменитости и нравствена разпуснатост култура презирана по света. Силата надделява над патриотизма. САЩ и Европа вече не олицетворяват ценностите на демокрацията.Истинската криза още не е започнала, това до сега бяха само симптоми и упражнения. Каквото и да е количество банкноти да бълват печатниците на САЩ и ЕВРОПА, нищо и никой не може да спаси световната икономика от пълен банкрут. И това е въпрос на месеци, а не на години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 45 rate down comment 30
Патилан
преди 12 години
Най-краткото описание на хаоса в Европа Какво може да очаквате от тази Европа, която има немец избран за папа на Ватикана, и италианец за шеф на централната си банка ЕЦБ? Истината е, че разпадът на евро-зоната става все по-вероятен и всеки следващи мерки по спасяването и само доказват, че спасение е невъзможно. Фактически няма начин, чрез който да се изкупят дълговете на всички закъсали държави. Няма толкова пари, нито пък данъкоплатците в Германия и още няколко по-стабилни страни, биха го приели. Вариантът изкупуването да стане от ЕЦБ, подобно на ФЕД в САЩ, е неработещ, защото би се превърнал в пореден фактор, пораждащ страх, а не спасение. Печатането на пари не връща доверието във валутата, която се печата. Очевидно разпадането на евро-зоната е просто въпрос на време, и тогава с българския валутен борд е свършено. Би изчезнала котвата за която се държи самото евро. Обективният факт е, че в настоящия момент единната валута е един от най-рисковите активи, за които можеш да вържеш собствената валута. Това е просто хазарт. Връзваш се за нещо от типа: Евро има, Евро нема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 51 rate down comment 32
Патилан
преди 12 години
САЩ, без една ГРАМАДНА война, няма как да оцелеят. Имат дългове и за правнуците си, но и те няма да ги изплатят .А руснаците след Втората световна, НЯМА да допусат заплахи и да ги командорят разни хамбургери!!!Kолко години Америка води войни по света? Колко кръв проляха американците заради собствените си интереси....Колко нескопосани войни проведоха? Колко страни унищожиха и поробиха?Европа в момента е под контрола на САЩ !!!Европейците бавно но сигурно се превръщат в черни роби на американците, много скоро ще го осъзнаем защото нещата ще тръгнат рязко надолу....Ако една ядрена сила си помисли, че може да използва атомно оръжие без другата да може да отговори, това е сигурен път към ядрена война. Гъзолизците от Европа са готови да жертват децата на народа си заради долари ..... Маймуните, които поддържат поредната арогантна агресия на САЩ, ще запеят друга песен, когато американския уран полети и към красотите на Европа в поддръжка на угнетените и дискриминирани малцинства! Това време може да е много близо. Тогава ще си спомните за Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 35 rate down comment 8
Ricco
преди 12 години
Това е към Бойко, не към мен. Аз нямам проблем с това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 32 rate down comment 17
Boyko Tikvata
преди 12 години
Здраве да е, не се извинявай. Инвестор-преписвачите поне са го селектирали (като някакъв зарзават) и са ни го сервирали в устенцата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 47 rate down comment 9
kravata_mu
преди 12 години
всеки е свободен да си търси информация. аз съм доволен, че я намирам синтезирана, това е причината да ползвам този сайт. физически нямам време всеки ден да прегледам блумбърг, ройтерс, сиенбиси, икономист, файненшъл таймс и тн източници, които тук ползват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 35 rate down comment 8
Андрей Любенов
преди 12 години
Привет,източникът е коректно посочен още в началото на текста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 33 rate down comment 8
Ricco
преди 12 години
Абе Бойко, абе Тикво, ти чак сега ли разбра, че част от статиите във всички наши медии са преводни?! (Ще извиняваш за тиквата, ама не можах да се сдържа :)) )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 33 rate down comment 9
Ricco
преди 12 години
Дълговете в Япония все още са управляеми. Може да е само заради патриотизма на японците, които го купуват на нищожни лихви, но така или иначе не е такъв проблем като в Европа. Е, разбира се, за в бъдеще и те ще трябва да спрат с този модел. Но това както се казва е всеобщ проблем. Както пише и в тази статия ( http://***.politika.bg/article?id=18353 ), светът чака нов икономически модел базиран на устойчив растеж (разбирай без балони и дългове). А що се отнася до демографията - същата работа като в Европа. И най-вероятно това ще бъде решено също с новия модел (който всички чакаме :)) ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 34 rate down comment 14
Boyko Tikvata
преди 12 години
Тоест 1 към 1 без грам коментар или критични забележки към оригиналната статия. За ваша информация, като студент в английското бизнес школо ни предупреждаваха, че даже превод 1:1 на материал в дипломна/курсова работа се счита за плагиатство и е твърде вероятно да завърши с оценка "F". Разбира се в нашата изстрадала родина никой няма да ви осъди, но нека ви тежи оценката, че се прости преписвачи, а не някакво бизнес издание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още