IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В днешната криза Германия е в ролята на САЩ от 1931 г.

Германското правителство трябва да спре да злоупотребява с влиянието си, като диктува политики водещи до икономически спад в други страни, коментира анализатор

14:21 | 25.11.11 г. 84
Автор - снимка
Създател
В днешната криза Германия е в ролята на САЩ от 1931 г.

Балонът се спука след колапса на финансовите пазари в САЩ през 1929 г. Американските инвеститори и банки понесоха сериозни загуби, в резултат на което понижиха рисковите си експозиции – особено инвестициите си в европейски активи.

Кредитните потоци към Германия, Австрия и Унгария пресъхнаха. Щатските инвеститори не искаха райхсмарки, а долари -  валута, която германската Reichsbank не можеше да печата. Изтеглянето на долари от Германия – особено от депозитите в германските банки – доведе до бързото изчерпване на валутните резерви на централната банка в Берлин.

За да спечели долари, Германия трябваше да превърне огромния си дефицит по текущата сметка в излишък. Но както в случая със затъналите в блатото на сегашната криза страни, Германия беше хваната в капана на валутна система с фиксиран обменен курс – златният стандарт – и не можеше да девалвира валутата си. Канцлерът Брюнинг и неговите икономически съветници обаче се страхуваха, че с напускането на златния стандарт инфлационният ефект на девалвацията ще доведе до повторение на хиперинфлацията от 1923 г.

Без осигуряването на доларова ликвидност отвън единственият начин по който германското правителство е можело да се справи с дефицита по текущата сметка е бил чрез жестока дефлация на заплатите и цените. Само за 2 години Брюнинг понижава публичните разходи с 30%. Канцлерът повишава данъците и орязва заплатите и социалните разходи на фона на нарастваща безработица и ширеща се мизерия.

През 1931 г. реалният брутен национален продукт на Германия се свива с 8%, а през следващата година с още 13%. Безработицата се увеличава до 30%, а чуждестранните капитали продължават да се оттеглят. В резултат на драконовите мерки огромният дефицит по текущата сметка се превръща в малък излишък.

Проблемът обаче е, че на световните пазари няма достатъчно долари. През 1930 г. щатският конгрес въвежда митническата тарифа Смут-Хоули, имаща за цел да ограничи вноса в САЩ. Страните с деноминирани в долари дългове на практика биват лишени от достъп до американските пазари и не са в състояние да печелят достатъчно, за да обслужват задълженията си.

Ситуацията не се подобрява и когато президентът Хувър предлага едногодишен мораториум върху погасяването на германския дълг. На мораториума се противопоставят както Франция, която твърдо настоява Германия да продължи да изплаща репарациите, така и американският конгрес. Когато в крайна сметка Конгресът подкрепя мораториума през 1931 г., вече е твърде късно.

През лятото на 1931 г. германските банки започват да фалират, което води както до кредитна криза, така и до отпускането на огромни правителствени заеми за спасяването на най-големите финансови институции. Накрая банките трябва да бъдат затворени, а правителството фалира. Мораториумът на Хувър и политиката за фискална експанзия, инициирана от наследника на Брюнинг, Папен, са прекалено закъснели – фалитите продължават, безработицата расте, а нацистите получават все по-широка политическа подкрепа.

Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 32 rate down comment 8
Boyko Tikvata
преди 12 години
http://***.guardian.co.uk/global/2011/nov/24/debt-crisis-germany-1931
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 32 rate down comment 8
Boyko Tikvata
преди 12 години
Без съмнение приятел. Ама когато "дечицата" трябва да станат "мама и тате", тогава "баба и дядо" ще издържат "новите дечица", ако новите "мама и тате" са още без работа?! Този ресурс не е безкраен. Излиза, че чак като се пенсионират сегашните "мама и тате" за "дечицата" ще се намерят работни места. Каква по силна причина за радикални настроения и не дай-си-боже война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 32 rate down comment 8
kravata_mu
преди 12 години
да, доста лоши неща са станали там. затънали са до ушите в дългове, ситуацията им е по-притеснителна дори от тази на периферните страни от еврозоната. изгубено десетилетие, застаряващо население и огромен дефицит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 33 rate down comment 8
data
преди 12 години
А всичко си е наред . Само дето и те се правиха че дефлацията и анемичния икономически ръс не съществува , а след това се наложи да си качат дълга до 200 % от БВП за да си задвижат икономиката .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 33 rate down comment 8
Ricco
преди 12 години
И каква й е съдбата на Япония? Да не е станало нещо лошо там?!"Светът има нужда да измисли как икономиките да осигуряват съответните народи, без да разчитат на един разрушителен, задвижван от балони растеж"http://***.politika.bg/article?id=18353
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 32 rate down comment 11
kravata_mu
преди 12 години
дефлацията е въпрос на време. 100%, с тези си темпове Европа върви към съдбата на Япония
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 35 rate down comment 8
Ricco
преди 12 години
"Единствената разлика, е че в южна Европа мама и тате имат парички скътани да издържат дечицата, а тези в северна Африка - не."Ами това си е доста съществена разлика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 37 rate down comment 8
Ricco
преди 12 години
Всичко това може да стане вярно едва когато видим дефлация в някоя от засегнатите страни. Засега обаче такава няма. Това, че има по-висока безработица и известен спад на БВП-тата е резултат от преструктуриране на неефективна заетост и изпускане на балонирани активи. Без това просто не може да се мине - няма как - ще трябва да се отреже по-малко или повече сланинка. Не може да се поддържат неефективности. Не и на цената на продължаващо задлъжняване. Най-малко трябва да спре трупането на дългове. Германците не са талибани и няма да допуснат сценария описан в тази статия. Но от друга страна трябва да се наложи дисциплина. Е, няма как - ще има малко мрънкане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 37 rate down comment 9
Boyko Tikvata
преди 12 години
Доста добра аналогия е направена. Който си мисли, че европейският проект е безвъвратен, жестоко се лъже! Съвсем наскоро Гърция, Италия и Испания изритаха старите правителства и сега особено новозавършилите и студентите хранят огромни надежди за промяна от новоизбраните, тъй като половината от младите са трайно без работа. Посланието е ясно - очаквайте "арабската пролет" да се пренесе на северните брегове на Средиземно море и не се учудвайте, ако събитията в Египет и Сирия бъдат засенчени в тв репортажите от простести, насилие и нео-нацизъм в Рим, Мадрид, Атина и Лисабон. Подобен сценарий не бива да ви учудва, тъй като манталитета на хората в северна Африка и южна Европа не е се различава много. Единствената разлика, е че в южна Европа мама и тате имат парички скътани да издържат дечицата, а тези в северна Африка - не. Ако след втората вълна на кризата, нещата останат непроменени, т.е. растежа на Севера е за сметка на Юга и безработицата при младите остане - не изключвайте нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 46 rate down comment 8
1914
преди 12 години
а кое е жълто? уроците на историята? затова светът е на този хал, историята се повтаря, но парадоксът е, че се вижда след време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още