IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В днешната криза Германия е в ролята на САЩ от 1931 г.

Германското правителство трябва да спре да злоупотребява с влиянието си, като диктува политики водещи до икономически спад в други страни, коментира анализатор

14:21 | 25.11.11 г. 84
Автор - снимка
Създател
В днешната криза Германия е в ролята на САЩ от 1931 г.

Балонът се спука след колапса на финансовите пазари в САЩ през 1929 г. Американските инвеститори и банки понесоха сериозни загуби, в резултат на което понижиха рисковите си експозиции – особено инвестициите си в европейски активи.

Кредитните потоци към Германия, Австрия и Унгария пресъхнаха. Щатските инвеститори не искаха райхсмарки, а долари -  валута, която германската Reichsbank не можеше да печата. Изтеглянето на долари от Германия – особено от депозитите в германските банки – доведе до бързото изчерпване на валутните резерви на централната банка в Берлин.

За да спечели долари, Германия трябваше да превърне огромния си дефицит по текущата сметка в излишък. Но както в случая със затъналите в блатото на сегашната криза страни, Германия беше хваната в капана на валутна система с фиксиран обменен курс – златният стандарт – и не можеше да девалвира валутата си. Канцлерът Брюнинг и неговите икономически съветници обаче се страхуваха, че с напускането на златния стандарт инфлационният ефект на девалвацията ще доведе до повторение на хиперинфлацията от 1923 г.

Без осигуряването на доларова ликвидност отвън единственият начин по който германското правителство е можело да се справи с дефицита по текущата сметка е бил чрез жестока дефлация на заплатите и цените. Само за 2 години Брюнинг понижава публичните разходи с 30%. Канцлерът повишава данъците и орязва заплатите и социалните разходи на фона на нарастваща безработица и ширеща се мизерия.

През 1931 г. реалният брутен национален продукт на Германия се свива с 8%, а през следващата година с още 13%. Безработицата се увеличава до 30%, а чуждестранните капитали продължават да се оттеглят. В резултат на драконовите мерки огромният дефицит по текущата сметка се превръща в малък излишък.

Проблемът обаче е, че на световните пазари няма достатъчно долари. През 1930 г. щатският конгрес въвежда митническата тарифа Смут-Хоули, имаща за цел да ограничи вноса в САЩ. Страните с деноминирани в долари дългове на практика биват лишени от достъп до американските пазари и не са в състояние да печелят достатъчно, за да обслужват задълженията си.

Ситуацията не се подобрява и когато президентът Хувър предлага едногодишен мораториум върху погасяването на германския дълг. На мораториума се противопоставят както Франция, която твърдо настоява Германия да продължи да изплаща репарациите, така и американският конгрес. Когато в крайна сметка Конгресът подкрепя мораториума през 1931 г., вече е твърде късно.

През лятото на 1931 г. германските банки започват да фалират, което води както до кредитна криза, така и до отпускането на огромни правителствени заеми за спасяването на най-големите финансови институции. Накрая банките трябва да бъдат затворени, а правителството фалира. Мораториумът на Хувър и политиката за фискална експанзия, инициирана от наследника на Брюнинг, Папен, са прекалено закъснели – фалитите продължават, безработицата расте, а нацистите получават все по-широка политическа подкрепа.

Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 38 rate down comment 20
Патилан
преди 12 години
Проектът "Голдман Закс" за завладяването на Европа!Голдман Сакс (Сепията вампир). Сега пипалата й вече достигат до върха на еврозоната и скептиците се питат колко силно е влиянието й. Политическите решения, които ще бъдат взети през идните седмици, ще определят дали еврозоната може и ще плати дълговете си, а интересите на Goldman са свързани по сложен начин именно с отговора на този въпрос. МВФ тичат наоколо, опитвайки се да обяснят спасителни планове от 1,5-4 трилиона евро, но какво означава това? Означава да се спасят кредиторите на 100 %. Това е друг вид спасяване на банките. В Европа има един споделен светоглед между политическия елит и банкерите. Финансовият елит е толкова сигурен, че банките ще бъдат спасени, че някои залагат на този изход. Смъртната опасност е, че, ако Италия спре да плаща задълженията си, то банките кредитори могат да станат неплатежоспособни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 34 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 12 години
Еми не звучи наивно, а страшно! Специално в този форум рядко някой се сеща и за един дребен за трейдърите, но съществен за политиците фактор - населението, гражданите, хората... :) Като фалират банките, какво ще стане с парите на хората? Те как ще реагират, когато парите им изгорят? Става въпрос не за нашите овце, а за силни и свободолюбиви народи! Там политиците ще ги бесят по стълбовете, ако се стигне до там... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 33 rate down comment 9
mirin
преди 12 години
Mоже да звучи доста налудничево и наивно, но защо просто не се отпишат дълговете, да се остави банките да фалират и да се създаде нова банкова система, която да кредитира само със обезпечени пари, тоест, със реални спестявания. Започва едно бавно възтановяване и нормален икономически процес, където всички ще бъдат внимателни с раздаването на кредити. Няма надути балони, няма оставени дългове !!! Просто и действащо !!! Това защо не се направи ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 37 rate down comment 21
Патилан
преди 12 години
Европейски съюз с 27 страни членки е неспособен да постигне споразумение за необходимите реформи и вече е дошло времето да се помисли за създаване на по-малка група държави с цел придвижване на въпроса, преди да е станало твърде късно. Това заявява бившият германски министър на външните работи Йошка Фишер в интервю за германския в. "Цайт".Меркел настоя за промени в договорите на Евросъюза, след като френският президент Никола Саркози препоръча Европа на две скорости, в която страните от еврозоната да ускорят и задълбочат интеграцията помежду си, а останалите страни от ЕС да останат по-слабо свързани със 17-те от единната европейска валута. Това е сигнал, че някои страни членки може да се наложи да излязат от еврозоната, ако междувременно цялата структура не се разпадне.Основния идеолог на "Нова Европа" - Никола Саркози сам обясни : "Ще се слеем - г-жа Меркел и аз, германската и френската икономика... Трябва да спрем да разсъждаваме върху национални основи и да преминем на френско-германски основи.След развитието на скандала и потреса за пазарите,Германия отрече да готви разделяне на еврозоната: "Информацията, че Германия прокарва планове за по-малка еврозона, не е вярна". "Напротив, германското правителство иска да стабилизира цялата еврозона"заявява говорителят на правителството Зайберт в "Туитър".Сбогом Европа,сбогом ЕС.Меркел и Саркози искат друга Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 38 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 12 години
Реално, само една строго консервативна, рестриктивна в социалните си ангажименти крайно дясна администрация може да докара държавата до положителен счетоводен резултат, но как ще го преживеят хората, които са 2/3 от населението? Тук лъсва и порочният кръг: какво правим със "свещената крава" - потреблението? Сега ще се спасяваме, като затягаме харченето на пари, а това ще убие икономиката с ниско потребление.Тази статия ми звучи както онези, които само преди 2 години плахо подхванаха темата за криза в Европа, а ние мислехме, че не ни касае. За съжаление, и аз, както Патилан, започвам да се повтарям, но все по-често стигам до логичността и неизбежността на нещото, което за едни е война, а за други "General Reset". Дано не съм прав, но май подготовката и в медиите започва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 40 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 12 години
Лошото е, че аз (поне за себе си) не виждам никакъв нормален начин на практика да се оправят нещата, по простата причина, че те не са били номални в годините, които броим за успешни и спокойни. Реално, това са годините, в които благоденствието е било поддържано с надуване на балони и Западът е живял значително над възможностите си. Те дори и нас успяха за малко да ни накарат да повярваме в чудеса, докато пак техни банки раздаваха тук "кредити по телефона". Как би изглеждала обаче една Италия или Франция без тези пари, които сега се отчитат като дълг? Как щяха да изглеждат пенсиите, здравеопазването и общественият ред там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 38 rate down comment 16
Патилан
преди 12 години
Всички ще изплащаме греховете и алчността на финансовия капитал и световните банкови кърлежи, действащи под знамето на империята САЩ. Вследствие на това развитие, нещата ще се влошават все повече, и за съжаление, страданията за цялото човечество все повече ще нарастват, включително и особено за нас българите. Подчертавам последното, защото имперската пета колона в България, *** на българската нация, титлуващ себе си политически елит, от 20 години ни е прикачил към имперската каляска на САЩ, а ние, като народ не можем да намерим сили да се обединим за да излъчим качествени водачи на нацията. И както винаги в новата ни история, сме на страната на губещите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 34 rate down comment 9
supertrader
преди 12 години
Какво ще стане като се обезцени 50% от дохода ми ? Не твърдя че е нещо положително , но избора е между почти 100% и по малко от 50%. Между другото точно доходите бързо ще изхвърчат като стойност близка до нивата си в момента , виж спестяванията ще си загубят стойността.Не може вечно да се живее на кредит и кредит да се изплаща с парите от нов кредит също не става , тя тая работа цъфва и връзва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 37 rate down comment 15
Danny666
преди 12 години
Абе сладур с една обезценка от 50% на ДОХОДА ти как ще си плащаш на БАНКЕРА ?Сладур щото си от село в БГ и си мислиш че ВСИЧКО е мнооогоооо лесно ха ха ха ...АМИ БОГАТОТЕ ЗАПАДНЯЦИ ВСИТЕ НА КРЕДИТ ЖИВЕЯТ !!!! Капиш и колата и хапартамента и жената ха ха ха... нема пари пуф....Тя ако инфлацията беше решение то при ВИДЕНОВ да сте се оправили вече. Само, че както се видя ОПРАВЯНЕТО беше болезнено ха ха ха ...Не ги гледай Щатите те са РЕЗЕРВНАТА ВАЛУТА НА СВЕТА сладур ! Ще печатат докато може после ще бомбат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 37 rate down comment 14
Патилан
преди 12 години
tihomirno.......само 6 минуса си ми сложил а на себе си 8 плюса я ускори малко темпото......че ще вземат да пуснат някоя нова новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още