IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката криза разкрива трагичния дефект на ЕС

Европейските лидери може и да имат волята да оставят Гърция в еврозоната, но не и тази възможност

11:33 | 03.10.11 г. 40
Автор - снимка
Създател
Гръцката криза разкрива трагичния дефект на ЕС

Правителствата от еврозоната вече имаха неблагоразумието да се замесят в множество спасителни операции, които значително увеличиха рисковете за единната валута. Перспективата за фалит на Гърция се приема като все по-вероятен сценарий. Това е и реална заплаха за банките, държащи облигации на страни от периферията на еврозоната за милиарди евро.

Цената за рекапитализирането на тези банки трябва да бъде поета от и без това силно задлъжнелите правителства. Ако доверието на инвеститорите продължи да изтънява, изтеглянето на капитали от дадена страна може да я принуди да напусне еврозоната.

Според финансовите експерти технически решения, които могат да предотвратят подобна паника, все още са възможни. Тези решения включват огромни суми пари и са базирани както на финансовата мощ на Германия, без съмнение най-силната икономика в еврозоната (още повече сега, когато Франция и нейните банки бяха докоснати от кризата), така и на действията на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Ето и уловката. С изключение на ЕЦБ в еврозоната не съществува организация, която да има паралел с институциите, които в една национална икономика биха решили подобна криза. В еврозоната липсва и централизация на властта, която да позволи създаването на подобни институции.

Европейската комисия (ЕК), не разполага с достатъчно правомощия, тъй като повечето големи европейски страни предпочитат да запазят лостовете на властта на свое разположение. Европейският съвет, съставен от лидерите на 27-те страни членки на ЕС, не може да действа освен при квалифицирано мнозинство или пълно единодушие.

Европейският парламент е просто Европейският парламент, от който, както добре знаем, не зависи почти нищо.

Дори когато нещо се случва, то се случва много бавно. Миналата седмица председателят на Комисията Жозе Мануел Барозо подчерта, че европейските демокрации като съюз действат доста по-бавно от финансовите пазари.

Германия, един от ключовете за разрешаването на кризата, е суверенна нация, където гласоподавателите са все по-недоволни от идеята да плащат за чуждото прахосничество. Трудностите пред които е изправена германската политика рефлектират в неохотния, частичен и непълен начин по който се управлява кризата досега.

Действията на европейските демокрации илюстрират слабостите на еврото. Парламентите на Словакия и Финландия, страни с население от по около 5 млн. дущи, могат да блокират крайно необходимото разширяване на спасителните фондове. Италия, третата по-големина икономика в еврозоната, която наскоро също беше завлечена във водовъртежа на кризата, е управлявана от слаб премиер - Силвио Берлускони, на който не една европейска столица гледа с нескрито неодобрение.

Последна актуализация: 07:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 20 rate down comment 23
Патилан
преди 12 години
Дали вече не готви и световната общност за банкрута на САЩ. Но банкрута на САЩ, даже и ограничен, ще бъде непропорционален отговор на проблемите на Гърция и Италия, които въобще не трябва да влияят върху САЩ, тъй като брутните активи на американските банки и брокери в тези две страни са около 80 милиарда долара, а чистите - и по-малки. Истерията около фалита и рейтинга на САЩ е била основно вътрешнополитическо упражнение по дискредитация на Обамата. Самият финансов проблем обаче има друга природа. Финансовата система, изградена върху долара като единствената световна валута почва да се тресе. Mмда....за Италия и Испания парична помощ не стигат а се задава и Белгия. Немския страх за инфлация може да се окаже фатален за еврозоната!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 20
eldred
преди 12 години
Да онзи по BBC много хубаво го каза, само дето после се оказа, че е измамник, не е никакъв трейдър а миналата година бизнеса му е бил на загуба и сега просто търси медийно внимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 27 rate down comment 19
eldred
преди 12 години
"До Патилан,ей, човек, много съм съгласен с теб. Правиш много анализи и базирани на тях заключения, като в същото време задаваш и правилните въпроси."Хохо Патилан е просто един форумен *** с нулеви икономически познания, който най-нагло краде чужди текстове.Я сега да видим. Поглеждаме пост номер 14 и го сравняваме с тази статия: http://***.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=9488&sectionid=5&id=0000901 Да намирате съвпадения?Следва пост номер 6, погтлеждаме тук http://***.dnevnik.bg/pazari/2010/04/28/893802_moje_li_edna_durjava_da_falira/ и виждаме, че е зглобен от коментари с постове номер 44, 13 и 17.Пост номер 5 е отмъкнат от тук: http://***.bis.bg/entry.php?id=572130Достатъчни ли са тези примери? Същото е и положението с всички останали постове. Този форум от доста време се напълни с откачалки повтарящи във всяка тема едно и също и други който им ръкопляскат на всяка глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
абитуриент
преди 12 години
Всичкото дето си го писал е ОК.....!!!!!.....Но КАКВО да направим за да ИЗЛЕЗЕМ СУХИ ОТ ВОДАТА......- в ЛИЧЕН ПЛАН.....!!!!!?+??????....не ме интересува ниво държава-обран бостан......ЛИЧЕН ПЛАН....!!!!!????.....1 , 2 , 3 ,4, 5 ........точка по точка.......сподели с нас твойте виждания- предварително благодаря.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
naso_fr
преди 12 години
До Патилан,ей, човек, много съм съгласен с теб. Правиш много анализи и базирани на тях заключения, като в същото време задаваш и правилните въпроси.Под днешните статии за депозитите вече питах: "Защо се заблуждават хората в БГ, че "българина пести все повече", когато парите идват от гурбетчии и други инвеститори радващи се на много изгодни лихви?" При 300 милиона изпратени към банките-майки за минялия месец, "Защо никой не коментира източваната ликвидност от българските клонове на тези банки???"Интересно е да се запитаме какво е състоянието на *** като "българската банка" в цялата тази ситуация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 21
Патилан
преди 12 години
Гърция и Ирландия във финансово отношение са "гроги", Португалия , Испания и Италия са в ситуация всеки момент да ги последват, а Франция и особено Германия хич не горят от желание да подпомагат изпадналите в тежка криза посочени страни след поражението на управляващите на последните местни избори.Еврозоната изпадна в катастрофална криза, защото бе зачената на честна дума и без имунна система срещу злоупотреби. Нейният механизъм за самоконтрол бе пожелателен и разчиташе, че правителствата не лъжат. Оказа се, че някои лъжат на едро, и то от самото начало на общата европейска валута, като вкарват държавите си в свръхзадлъжнялост. Сега проличава, че всичко се е знаело от самото начало, но най-големите държави от Еврозоната съзнателно са си затваряли очите. Тоест, едни са лъжели нагло, а други са искали лъжата да мине. Защо? Защото големите банки, които са отпускали кредити и които имат влияние върху правителствата в своите държави, са заинтересовани да пласират колкото може повече от своята "стока-евро". А тяхната стока са парите, които продават по-скъпо, отколкото струват. Логиката им бе следната: вземаш парите сега, харчиш ги веднага, осигуряваш си комфорт, а дълговете ще ги плащат други, когато няма да си на власт. Правилото е: взимай повече, за да се тревожи след време онзи, който ги е дал, а не който ги е взел !? Не е луд тоя, който яде зелника, а тоя който му го дава ! Най-големите кредитори на Гърция са: 1- гръцките банки, 2- Сосиете дженерал. Най-големия кредитор на Италия - Уникредит. Тези всичките държат над 70% от банковия капитал в БГ. Така че ако не сте пълни глупци явно разбирате какво ще стане с "БГ" банките, при евентуален фалит на Гърция и Италия! Само пълни *** могат да си мислят, че като Гърция потъне, на България ще и се размине...?!Накратко кризата в БГ сега идва, до сега беше само предястието!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 19
Патилан
преди 12 години
Ако се запитаме, какво е положението на Гърция и близо ли е тази държава до фалит, се натъкваме на парадокс. Никой не знае точно колко дължи Гърция, включително самите гърци. Знае се за някакви 270-300 милиарда долара, които Гърция дължи на финансови институции в Германия, Франция и Великобритания. Има обаче и частни гръцки дългове, които са от същия порядък. Същевременно на Гърция почти никой нищо не и дължи. Това е важно, защото в крайна сметка съществена е нетната задлъжнялост, а тя се измерва с разликата от парите, които една държава дължи, и парите, които на нея дължат. Така дългът на Гърция се оценява на сума между 350 милиарда (оптимистичен вариант) и 550 милиарда (песимистичен вариант) евро. Реалистичният вариант е 450 милиарда. При население от 11 милиона души, това прави над 40 000 евро на човек. При това всяко пеленаче, юноша, служител и пенсионер дължи тази огромна сума. Ако сумата беше 10 пъти по-малка, то можеше да се търси начин тя да се върне. Такава сума обаче Гърция не може да върне и при най-добро желание и съответно при най-голямо затягане на колана. Брутният вътрешен продукт на САЩ е точно толкова, 14 трилиона долара. Да видим сега по колко дължи всеки американец, от пеленачето до 100-годишния старец. При население 310 милиона души и дълг 15 трилиона долара, всеки гражданин на САЩ дължи по 48 000 долара, или по 35 000 евро. А както видяхме преди малко, всеки грък дължи по 40 000 евро. Подозрително близки са тези числа. И навеждат на мисълта, че щом една държава с известно ниво на дълга е фалирала, то и другата, със същото ниво на дълга, също трябва да е фалирала.Дълговете на Гърция и САЩ, равни на съответните брутни вътрешни продукти обаче са детска играчка в сравнение с дълговете на една Ирландия, които от 8 до 10 пъти надвишават брутния вътрешен продукт. За Ирландия и нейните финансови проблеми, разбира се, също се говори, но някак тихичко и не натрапчиво. И напразно. Подобен дълг, и то натрупан в мирно време, е рекорд на всички времена и народи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 19
Патилан
преди 12 години
ПАТИЛАН имам въпрос към теб .Как се подготвяш за апокалипсиса в Европа? Първо Апокалипсиса, няма де е само в Европа! А ти как мислиш......как да се подготвим за кризата......?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 21
Патилан
преди 12 години
много хубаво си го написал......*** защо тапирите ти слагат минуси......... Отговора умишлено или може би без да искаш го даде: защото са "тапири"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 6
абитуриент
преди 12 години
много хубаво си го написал......*** защо тапирите ти слагат минуси.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още