IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката криза разкрива трагичния дефект на ЕС

Европейските лидери може и да имат волята да оставят Гърция в еврозоната, но не и тази възможност

11:33 | 03.10.11 г. 40
Автор - снимка
Създател
Гръцката криза разкрива трагичния дефект на ЕС

Правителствата от еврозоната вече имаха неблагоразумието да се замесят в множество спасителни операции, които значително увеличиха рисковете за единната валута. Перспективата за фалит на Гърция се приема като все по-вероятен сценарий. Това е и реална заплаха за банките, държащи облигации на страни от периферията на еврозоната за милиарди евро.

Цената за рекапитализирането на тези банки трябва да бъде поета от и без това силно задлъжнелите правителства. Ако доверието на инвеститорите продължи да изтънява, изтеглянето на капитали от дадена страна може да я принуди да напусне еврозоната.

Според финансовите експерти технически решения, които могат да предотвратят подобна паника, все още са възможни. Тези решения включват огромни суми пари и са базирани както на финансовата мощ на Германия, без съмнение най-силната икономика в еврозоната (още повече сега, когато Франция и нейните банки бяха докоснати от кризата), така и на действията на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Ето и уловката. С изключение на ЕЦБ в еврозоната не съществува организация, която да има паралел с институциите, които в една национална икономика биха решили подобна криза. В еврозоната липсва и централизация на властта, която да позволи създаването на подобни институции.

Европейската комисия (ЕК), не разполага с достатъчно правомощия, тъй като повечето големи европейски страни предпочитат да запазят лостовете на властта на свое разположение. Европейският съвет, съставен от лидерите на 27-те страни членки на ЕС, не може да действа освен при квалифицирано мнозинство или пълно единодушие.

Европейският парламент е просто Европейският парламент, от който, както добре знаем, не зависи почти нищо.

Дори когато нещо се случва, то се случва много бавно. Миналата седмица председателят на Комисията Жозе Мануел Барозо подчерта, че европейските демокрации като съюз действат доста по-бавно от финансовите пазари.

Германия, един от ключовете за разрешаването на кризата, е суверенна нация, където гласоподавателите са все по-недоволни от идеята да плащат за чуждото прахосничество. Трудностите пред които е изправена германската политика рефлектират в неохотния, частичен и непълен начин по който се управлява кризата досега.

Действията на европейските демокрации илюстрират слабостите на еврото. Парламентите на Словакия и Финландия, страни с население от по около 5 млн. дущи, могат да блокират крайно необходимото разширяване на спасителните фондове. Италия, третата по-големина икономика в еврозоната, която наскоро също беше завлечена във водовъртежа на кризата, е управлявана от слаб премиер - Силвио Берлускони, на който не една европейска столица гледа с нескрито неодобрение.

Последна актуализация: 07:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 8 rate down comment 41
Zashtontcho
преди 12 години
Rainmaker, ти явно си нов в този сайт. Коментари като на Патилана и други подобни невежи се толерират от Инвестора - пишат се откровени глупости и се предизвикват другите участници да започнат да спорят с Патилана, да се генерира трафик и посещения на страницата.Безсмислено е въобще да се коментират такива статии, преведени от манипулирани американски или английски издания, които са винаги анти-европейски и анти-евро насочени. Когато Инвестора започне да дава трибуна и на преобладаващо европейски медии, разбирай немски, холандски, френски и австрийски, тогава може би ще се получават по-добри дискусии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 44
rainmaker
преди 12 години
Не знам само защо ги търпят и не ги блокират. Омръзна ми да чета едни и същи глупости под всяка статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 14 rate down comment 30
rainmaker
преди 12 години
Няма спасение от параноичните "конспиратори". Оспамили сте всички форуми. Вярвайте си в каквито глупости искате но спрете да спамите!!! От 26 мнения досега 15 са на Патилана. Изживяваш се като някои пророк или какво? Пусни си мнението и си кротуваж. Не е необходимо да го налагаш като спамиш едно и също под всяка тема.Това е икономишески форум и аз очаквам да чета мнения по икономически теми и дискусии а не някакви фантасмагории.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 33 rate down comment 22
Патилан
преди 12 години
Играе се една необикновено голяма игра на шах, на такова високо равнище, което не сме в състояние да си представим и за нещастие в тази игра ние сме пионките. А в шаха пионките обикновено се жертват! Най-дълбоката промяна ще дойде изневиделица, когато Светът се откаже от зелената хартия като резервна валута. Щом доларът престане да бъде универсална валута с него е свършено, както и с могъществото на САЩ. Най-късно до първата половина на Декември доларът ще се срине. В една от конспиративните теории се описва умишления срив на борсите като начало на новия световен ред и въвеждане изцяло на електронни (виртуални) пари. Идва края на капитализма и света никога няма да е същият. При появата на този строй населението на Земята е било 10%, кой ще ни гарантира че при изчезването му ще сме сред тези оцеляващи 10%!? Дивите пазарни капиталисти причиниха тази безпрецедентна криза. След дебата по вдигането на тавана на държавният дълг в САЩ, индексите се потопиха в червена светлина и така дадоха своя отговор на случващото се. Отново пазара показа, че не вярва на шампанско и сълзи, и показа поредният жълт картон на САЩ и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 30 rate down comment 20
Патилан
преди 12 години
"Всеки, с отворени очи, знае, че бандитизмът от Wall Street-бандата, по-конкретно неговите финансовите институции, донесоха големи щети на хората в САЩ и по света"Светът се намира на ръба на най-страшната катастрофа, от която някога е бил заплашван. Една много малка, избрана и самоналожила се среда тласка човечеството към робско подчинение и към служба само на своите демонични интереси. Това, което настъпва, няма да спаси никого, дори и тези, които го под готвят. Преследванията и жестокостите ще бъдат много по-страшни от тези, които нашето поколение видя и претърпя през нашето XX столетие. Това бе само един експеримент на тези хора - демони, за да разберат как човечеството ще реагира и приеме техния сатанински план. Сега, след като се убедиха и окуражиха от това, че хората безропотно и робски си поставяха главите на дръвника, те продължават своите замисли и цели. За няколко години те успяха да сринат икономиките на много малки държави в света. Сега е редът на Америка, където е струпана голяма част от световните богатства. Но за разлика от бившия Съветски съюз и Източна Европа народът е силно въоръжен и още независим. Най-голямата подготовка в момента се прави там. Имам предвид концентрационните лагери в Америка. Тези демони знаят, че на всеки човек животът е скъп и очакват голяма съпротива от свободолюбивия американски народ , който в никакъв случай няма да се лиши доброволно от това, което притежава, включително и от свободата си.книгата на Никола Николов "Светът под Микроскоп" - последната глава стр. 253 - АМЕРИКА В ОБСАДА - там той подробно описва концентрационите лагери в сащ, и за кого се подготвят те - за непокорните граждани на новия световен ред - цялата книга я имаше в интернет, но вече е свалена от всякъде - изгледайте и линковете след статията. http://***.sibir.bg/blog/pada6tazvezda/?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 29 rate down comment 6
interest-free
преди 12 години
Едва ли имаш право да квалифицираш, който и да е било тук, но направиш ли го бъди сигурен, че ще те обрисуват по най-неподходящия начин за теб. Не съм адвокат на никой, изказването ми е принципно. Нямам представа какво имаш против форума и участниците в него, но нали за това е форум всеки да изкаже мнението си. Да го изложи и да го подплъти с факти. Ти май си от верните последовтели на кандидат кмета Каролев. Все сте прави, все сте подготвени, но от вас нищо не става, само присвоявате. Аман от плагиати на либералната финасова система. До скоро светлината беше еталон за най висока скорост, но сега може да се окаже, че не е така. Какво пък, стъпил здраво на икономическите си познания, може би ще се наложи да приемеш реалността, че този икономически модел и тази финасова система се разпада, за хубаво или за лошо. Относно личността на Патилан, една препоръка: Там където цитира някой, няма да е зле да го подчертава, за да нямат възможност заслепените апологети да го обвиняват в плагиатство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 22 rate down comment 27
Патилан
преди 12 години
На гърците ЕС ще им плати сметката, ама нашата сметка кой ще плати?Наближава времето, когато ще можем да кажем цялата истина: Да имаше сирене, щяхме да надробим попара, ама няма хляб.Елементарен въпрос: ако наистина този европейски съюз беше толкова хубав, щяха ли да ни приемат ......и после да тръбят че в БГ имало корупция........сигурно няма, сигурно грешат, или не се знаели преди това??? Проблема на евро-съюза са скъпоплатените корумпирани кръвопийци и кърлежи, чиновници-***, които получават колосални възнагражения за "правене на нищо". Американските рейтингови агенции ден през ден понижават рейтинга на някоя европейска държава и това се прави умищлено от господарите на новият световен ред, след като е факт, че рейтинговите агенции, са тяхна собственост, сами си правете изводите! Ционистките евреи са най- големите лъжци, мошеници и безскрупулни спекуланти, като тези от Goldman Sachs, Световната банка, ЕЦБ, Федералният резерв на САЩ, които натикаха Светът в помийната яма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 25 rate down comment 24
Патилан
преди 12 години
Пари ще отпечатат ! А доверие ? Него ще го копаят ли ? Какво са парите без покритие !? Което са политиците без доверие !? Истинските проблеми на ЕС и САЩ са изнесените производства, дефиците и дълговете. Лесно е да създадеш нещо изкуствено като ЕС и после да го оставиш да съществува, ама на теория само. Какво излезе? Който поиска му дават заеми и не си ги търсят, а дават още. Ами то криза се предотвраятва като парен котел. Вдига се налагането и ако не отвориш предпазния клапан за свирката, гърми. Гърция си беше не само причината за сбърканата игра на борсите, но и клапана. Клапанът свири, рева 2 месеца и разни *** от ЕС решиха, че това ще свърши работа, пак го затапиха. А за какво ни беше на нас този ЕС ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 24 rate down comment 24
Патилан
преди 12 години
Това са основните кредитори на на вече фалиралата Америка!!!Франция е най-малкият сред 25-те водещи кредитори на Вашингтон с вземания за 23,6 млрд. долара спрямо 38 млрд. д. година по-рано. Холандия държи американски държавни облигации за 23,7 млрд. долара. Италия е инвестирала в американски облигации 25,4 млрд. долара. Мексико кредитира САЩ с 27,7 млрд. долара. Полша трябва да получи 27,9 млрд. долара. Белгия е 20-тият по големина кредитор с вземания за 31,4 млрд. долара. Южна Корея пък е вложила в американски дългови книжа 32,5 млрд. долара. Ирландия има множество собствени финансови проблеми, но и дял от 33,5 млрд. д. в кредитирането за Вашингтон. Турция е увеличила вложенията си в суверенни облигации на САЩ до 39,3 млрд. д. спрямо 25 млрд. д. през миналата година. Индия е допринесла за финансирането на Вашингтон с 41 млрд. долара. Сингапур има вземания от 57,4 млрд. д., което е значителен спад спрямо инвестициите от 72,9 млрд. д. година по-рано. Тайландските инвестиции са за 59,8 млрд. долара. Германия би трябвало да получи плащания по кредити за 61,2 млрд. долара спрямо 52,2 млрд. д. през миналата година. Люксембург е вложил в американски дългови книжа 68 млрд. д., което е спад спрямо 98,9 млрд. д. през 2010 г. Канада е сред най-големите инвеститори с 90,7 млрд. долара. Швейцария е десетият по големина кредитор на САЩ със 108,2 млрд. долара. Русия е финансирала Вашингтон със 115,2 млрд. д., намалявайки инвестициите си спрямо 176,3 млрд. д. през октомври 2010 г. Хонконг е закупил американски кредити за 121,9 млрд. долара. Карибският басейн чрез Карибския банков център, сред чиито членове са Бахамските и Каймановите острови, е източник на 148,3 млрд. долара за хазната на САЩ. Тайван е предоставил 153,4 млрд. долара. Бразилия пък е увеличила капиталовложенията си от 158,5 млрд. д. през юни миналата година до 211,4 млрд. долара. Страните износителки на петрол като Венецуела, Иран, Ирак, Кувейт, Оман, Катар или Саудитска Арабия държат американски дългови книжа за 229,8 млрд. долара. Великобритания има вземания за 346,5 млрд. д., която е огромно повишение спрямо 94,5 млрд. д. през юни миналата година. Тогавашното равнище обаче беше близо до историческия минимум на показателя. Япония е вторият по големина кредитор с 912,4 млрд. долара. Китай има най-големи вземания от САЩ с американски дългови книжа за близо 1,16 трилиона долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 20 rate down comment 24
Патилан
преди 12 години
Ако погледнем числата ще установим, че САЩ е по-зле и от Гърция.Цялата идея е идиотска - дължиш си заплатата за една година и продължаваш да затъваш в дългове и да не можеш да си плащаш сметките и изведнъж решаваш да вземеш заем - заплатата ти за 2 месеца и оп си избягал от фалита! За САЩ е лесно - пускат печатницата за пари и инфлацията се разпределя върху целия свят.С хитрост се стига само до под кривата круша. Хитростта е много коварен прийом, който много измамно закърпва положението само временно. След което много скоро проблема се задълбава още по сериозно. Тия кредити са голям риск, а в САЩ хората буквално живеят на кредит. Американците са прецаканите, защото първо са им прецакали икономиката и второ срива се доверието в долара и никой вече няма да иска да им купува новия деноминиран долар. Китайците ще загубят просто едни нищо не струващи хартийки и ще спечелят световна хегемония на момента. Лошото е че няма да има кой да спаси Америка - това не е Гърция да се напъне Евросъюза и да ги спаси!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още