IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България не бива да подкрепя обща фискална политика в ЕС

Водещи икономисти се обединиха около виждането, че хармонизацията ще е в ущърб на страната ни и ще предизвика дългосрочни негативни ефекти

08:43 | 28.11.11 г. 28
България не бива да подкрепя обща фискална политика в ЕС

Той очерта още няколко рискови момента, които пораждат безпокойство в дългосрочен план. Сред тях са структурните промени, планирани в Европейския съюз, както и евентуалното създаване на пост на финансов министър на еврозоната.

„Този министър ще иска да унифицира данъчни ставки и то не в посока ниски като в Източна Европа, а високи като в Западна. Финансовият министър ще иска да равнява. Това е голям дългосрочен риск за България”, предупреди Ганев.

Данните за паричните агрегати, показват, че в последните години има нарастване на парите с по 5-6%, но това не би трябвало да води до инфлация, защото търсенето на пари е доста занижено. ЕЦБ печата повече, отколкото се търси, смята Ганев.

„Те се опитват да правят стерилизация като заменят качествени активи с ДЦК боклуци на Гърция, Италия и т.н. Дори това печатане на пари е над търсенето”, посочи специалистът.

Ако се погледнат графиките, цените на акциите и на суровините са се покачили в доста сериозна степен и сега наблюдаваме корекция. Тоест паричната политика е била достатъчно експанзионистична, за да може това да се случи.

Ганев посочи, че в САЩ и Великобритания вече има по-голяма инфлация от България. Във Великобритания тя е 5%, тоест двойно повече от нашата.

„Дълговете започват да се инфлират, печатането на пари да се просмуква в потребителските цени. Бернанке ще трябва да направи лупинг, за да не се получи хиперинфлация, когато икономиката започне да расте”, предупреди икономистът.

Мнението на Георги Прохаски от Център за икономическо развитие е, че изходът от кризата е „в повече интеграция, в по-смело лидерство и повече реформаторство.”

Проблемите обаче са така назрели, че няма друг изход пред европейските лидери, освен да намерят комплекс от решения. Тук става дума за преразглеждане на договора за ЕС и недопускане на фискална, дългова и финансова нестабилност, както и ясни механизми за намеса при неизпълнение на някои от страните, посочи Прохаски.

„Трябва да има ясен план за балансиране на бюджетите, орязване на непроизводителните разходи, намаляване на администрацията”, категоричен е икономистът.

Към пролетта на следващата година може да имаме малко по-добра ситуация в ЕС и това ще внесе успокоение сред финансовите пазари, сред инвеститорите и гражданите, смята Прохаски. За да се случи това обаче, в следващите няколко месеца трябва да се вземат мерки за успокояване на финансовите пазари.

В тези бързи мерки трябва да се включи ЕЦБ, по-голямо финансиране за Спасителния фонд, както и стъпки към общи облигации.

Доста по-песимистично виждане за Европа изложи икономистът Димитър Чобанов. Според него в Европейския съюз се върви по спирала от песимизъм към още по-голям песимизъм.

Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Нова народна поговорка: не спори с финансовия министър - пари и без друго няма да има!Дянков скоро ще ще каже:"Да имаше сирене, щях да надробя попара, ама няма хляб."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Светът до момента не е бил в подобна ситуация. Инфлация е имало в отделни страни, но винаги важните, големите, световните валути, са били стабилни. В момента обаче се ликвидират големите световни валути. Доларът, еврото и йената се печатат в огромни количества, като единственото успокоение, което се поднася, е съпоставката на една печатана валута, с друга също печатана. Ресурсно богати страни ще станат водещи. Това означава, че ако се ликвидира настоящата система на книжните пари, както и съпътстващата я обща финансова система, просто ще се даде короната на световното лидерство, на ресурсно богатите държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Ако разпадът на евро-зоната е неизбежен, тогава какво да очакваме?Бройте България като една от "периферните икономики". Въпреки че няма да изоставяме еврото (защото не сме го приели), ние ще се срутим по най-тежкия начин, доколкото нашата валута е обвързана неразривно с еврото и ще се срути заедно с него. Ще има банкова криза, която няма да може да се овладее и банките ще фалират. Държавата няма да има твърда валута да изплаща депозитите (дори доларовите) и ще трябва да печата левове, за да ги изплаща. Това ще срине и нашата валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
България е "бананова република" Айде почвайте +ДА...-НЕима ли балъци които да не вярват в това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
citizen_bg
преди 12 години
Само че не ми е ясно при пазарната икономика, какъв е интереса на някого да помага на друг за реформи, които могат да го превърнат в конкурент. Както се писа тук целта на ЕС беше общ пазар и на създалите го им беше ясно, че на този пазар те нямат конкуренти. Това че отпускат по малко стръв за стимул дали е помощ? Вече внасяме всичко понеже не сме конкурентни. Какво изнасяме? Технологични продукти? Сега остава и данъците да уеднаквим, та вече да го няма и този стимул за инвестиция в наше производство. Какво остава за нас - хамалогия, производства които другите не искат и износа на суровини, и на останалия интелект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Интересен е въпросът защо България не се готви за изчезването на еврото. Великобритания има собствена валута, при това не във валутен борд към еврото. Въпреки това, се готви, и го обявява публично. А ние сме се заварили към еврото и не правим нищо. Левът практически е евро и ако едното потъне, потъва и другото. Защо никой в тази страна не гледа към тази най-голяма заплаха и за икономиката, и за цялото ни общество? Някъде около 10 милиарда евро на български спестители предстои да изгорят.По БТВ......Хърсев, изрече една грандиозна лъжа, с която подведе хората, имащи спестявания в евро. Беше казано, че ако се разпадне евро-зоната, тези пари автоматично ще се превалутират в марки. Това е изключителна манипулация, която може да служи само за успокояване на народа, та да не си изтегли и обмени парите в нещо друго!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Ами времената бяха други, тогава нямаше напънът на който е подложена Европа от държави като Китай, Индия и т.н. тогава банките бяха господарите на света и на запад си помислиха, че бяха построили социализъмът . Но вече не е така времената са съвсем различни време е за реформи навсякъде, а да ти кажа като ги знам нашите какви реформи правят, ми е ясно че никога няма да се измъкнем от блатото, докато ако ни помогнат за реформите може някой ден България да е едно добро място за живеене, защото колко и да ни нареждат тука си има доста кадърни хора и ако се създадът добри условия можем да стигнем поне стандарта на централноевропейските страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Абсолютно! и само да добавя/по-скоро коригирам/ ..."едно добре работещо стадо от безправници, не държава"...Разликата е огромна. Иначе, казаното в коментарите е вярно. Въпроса е, че сме много малки с "малки" политици та да провеждаме контролиран протекционизъм и отстояваме икономическа независимост. Пък и толкова се изкраде, че...мъъъка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
senzor
преди 12 години
"да видим кой е по-добре да ни управлява нашите лапачи и безхаберници или чужди които имат изгода да сме една добре работеща държава???" Бояне, те тия чуждите сигурно са имали изгода и Гърция че и някои други да са добре работещи държави.Виж резултата и се замисли дали и ние няма да станем такава"добре работеща държава" под вещото чуждо ръководство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
Обаче нека не пропускаме факта, че и СССР, СФРЮ, и ЕС са опити да се създаде еквивалент на САЩ и до голяма степен неуспехът или направо провалът на подобни начинания е бил подстрекаван, инспириран или направо пряко сътворен именно от "зад океана". За американските интереси всякакви силни форми на съюзяване са особено изнервящи и те винаги намират начин да им подложат динена ***. Не е зле и Путин да си има едно наум с неговия "Евразийски съюз"... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още