IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как санкциите ерозират руската икономика?

Санкциите са нов вид финансова война и поетапно изолират икономиката на Русия от международната сцена

08:14 | 07.05.14 г. 68
Автор - снимка
Редактор
Как санкциите ерозират руската икономика?

Санкциите освен това се отнасят и до компании, които тези лица контролират. Bank Rossiya например повече не може да прави бизнес с партньорите ѝ и да осъществява сделки в долари. Затова и Visa and MasterCard спряха да обслужват финансовата институция.

Новият кръг от санкции затяга възела около финансовия и енергийния сектор, тъй като таргетира точно тези руски компании. На практика те отрязват възможността им да правят бизнес в глобален мащаб.

Никой освен това не може да знае кой ще бъде следващият в „черния списък“. Така цялата руска икономика може да бъде изолирана по много по-ефективен начин, отколкото с въвеждането на традиционен режим на санкции.

Руското правителство трябваше да отмени почти всички нови дългови емисии, отменени бяха и няколко първични публични предлагания, корпорациите не могат да рефинансират кредитите си. Това допълнително утежнява ситуацията с отлива на капитали, поставя рублата под натиск и повишава инфлацията, ограничава инвестициите в страната и понижава доходите.

Заради опасността, на която е изложена икономиката на Русия, Standard & Poor (S&P) понижи рейтинга на Русия до най-ниското инвестиционно ниво, което ще предизвика допълнителен отлив на капитали. И понеже кризата е в самото начало, положението ще става все по-тежко.

Макар да е вярно, че националистическият плам в навечерието на кризата в Украйна увеличи рейтинга на Владимир Путин, съмнително е, че това ще продължи. Много руснаци ще бъдат принудени да преразгледат плановете си за пътувания и ще открият, че не могат да използват кредитните си карти.

Руската икономика освен това се очаква да изпадне в рецесия. Не след дълго вносните стоки в Русия ще станат оскъдни и скъпи, а социалните плащания ще бъдат орязани. Руснаците вероятно ще започнат да си спомнят за времената, когато съществуваше Съветският съюз.

Намаляването на износа на природен газ за Европа и свиващият се пазар на петрол може да струват на руската икономика около 100 млрд. долара годишно.

Кризата в Украйна ще ангажира и стотици хиляди войници годишно, което Русия също все по-трудно ще успява да си позволи финансово. Разходите на авторитарната държава непрекъснато ще растат – не само военният бюджет и разходите за вътрешната сигурност. Много пари ще са необходими, за да се купи лоялността на редица длъжностни лица, както и за широки социални помощи, за да се запази общественото спокойствие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
съгласен съм с корекцията в #13
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
А статията е глупава-такива санкции ако не знаят как се избягват аз да помогна-с бушони. Общо взето цели да ни увери, че сега ще спрем да им ползваме петрола и те аха-аха да фалират. @pyramid само да знаеш-не са се готвили, а са очаквали това да е последният етап на войната. За това за няколко дни германците стигат необезпокоявани 600 км на вътре. Сталин не е можел да повярва(за това и изчезва за няколко дни), същевременно вижда как Хитлер сам се тика към гибел-чети Кисинджър, ако не си съгласен. А понеже няма значение оръжието и готовността да се воюва-погледни Корея и Виетнам и коментирай тях.@MZ/X а понеже Русия не е от големите сили в света за това санкциите са-моля местният Божков и местният Прокопиев(замести с който си искаш наш олигарх) да не ходя на запад-направо ужаст! С две думи-ПР за пред избирателите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 10
Pyramid
преди 10 години
Те ив Крим си бяха още от преди "анексията". И некой не е атакувал Кримския полуостров. Имаше си референдум, демократично волеизявление на суверена в автономна република /за разлика от Косово/, 97 % от явилите се гласуваха за присъединяване и, освен три изстрела от "украински" снайпер-провокатор /защото се съмнявам да е точно украински, тези народи са повече от братски/ не е имало никакво насилие.За разлика от Донецк, Луганск, Киев, Одеса, Славянск...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 5
Pyramid
преди 10 години
Обяснявам /в трети пореден ДОПЪЛНИТЕЛЕН пост, че сякаш завиждат на Русия. Не разбирам, защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 10
kalendar
преди 10 години
от кой се е считало влизането на руснаци в Украйна за неизбежно??? Путин и Лавров се скъсаха да обясняват, че няма да ходят никъде(след Крим)-не съм очаквал да влязат-и няма смисъл да ходят по на запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
Pyramid
преди 10 години
Системата ми орязва постовете. Целенасочено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 17
MZ/X
преди 10 години
В Северна Корея поддръжниците на Ким Джонг Ун също са много, но изолирането на една държава от света никога не е довело до нищо добро.Русия имаше шанс да стане една от големите икономически сили в света, но сега ще се превърне в изолирана държава, като Северна Корея, която само заплашва с военна си мощ, но в същото време населението и гладува...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 10 години
...сякаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 6
Pyramid
преди 10 години
Победата във ВСВ си Е велика. и броят на жертвите показва, просто, колко им е струвала. Друг въпрос, че са се готвили да нападнат първи, ама плановете често имат свойството да се объркват. И не само руските. Преди време, една страна с много ивици и звезди по флага си, вилня във Виетнам. След това, вилня и на много други места.И не отвсякъде се върна с победа.Дори от един Афганистан, ако и да успя да го разруши, пак си тръгва, щото не може да си финансира пребиваването, не за друго. А че имала офъжие - ами нека си го има.Русия за пореден път е изправена сама срещу цял блок, който...абе, не ви ли се струва малко извратено но, сякаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 8
Sakamano
преди 10 години
Не знам дали Путин е ***, но съм сигурен, че колкото и да стъжни живота на руснаците, поддръжниците му няма да намалеят. Те са си такива. Дават 20 милиона жертви във война и го наричат "Велика победа".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още