IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как санкциите ерозират руската икономика?

Санкциите са нов вид финансова война и поетапно изолират икономиката на Русия от международната сцена

08:14 | 07.05.14 г. 68
Автор - снимка
Редактор
Как санкциите ерозират руската икономика?

Санкциите освен това се отнасят и до компании, които тези лица контролират. Bank Rossiya например повече не може да прави бизнес с партньорите ѝ и да осъществява сделки в долари. Затова и Visa and MasterCard спряха да обслужват финансовата институция.

Новият кръг от санкции затяга възела около финансовия и енергийния сектор, тъй като таргетира точно тези руски компании. На практика те отрязват възможността им да правят бизнес в глобален мащаб.

Никой освен това не може да знае кой ще бъде следващият в „черния списък“. Така цялата руска икономика може да бъде изолирана по много по-ефективен начин, отколкото с въвеждането на традиционен режим на санкции.

Руското правителство трябваше да отмени почти всички нови дългови емисии, отменени бяха и няколко първични публични предлагания, корпорациите не могат да рефинансират кредитите си. Това допълнително утежнява ситуацията с отлива на капитали, поставя рублата под натиск и повишава инфлацията, ограничава инвестициите в страната и понижава доходите.

Заради опасността, на която е изложена икономиката на Русия, Standard & Poor (S&P) понижи рейтинга на Русия до най-ниското инвестиционно ниво, което ще предизвика допълнителен отлив на капитали. И понеже кризата е в самото начало, положението ще става все по-тежко.

Макар да е вярно, че националистическият плам в навечерието на кризата в Украйна увеличи рейтинга на Владимир Путин, съмнително е, че това ще продължи. Много руснаци ще бъдат принудени да преразгледат плановете си за пътувания и ще открият, че не могат да използват кредитните си карти.

Руската икономика освен това се очаква да изпадне в рецесия. Не след дълго вносните стоки в Русия ще станат оскъдни и скъпи, а социалните плащания ще бъдат орязани. Руснаците вероятно ще започнат да си спомнят за времената, когато съществуваше Съветският съюз.

Намаляването на износа на природен газ за Европа и свиващият се пазар на петрол може да струват на руската икономика около 100 млрд. долара годишно.

Кризата в Украйна ще ангажира и стотици хиляди войници годишно, което Русия също все по-трудно ще успява да си позволи финансово. Разходите на авторитарната държава непрекъснато ще растат – не само военният бюджет и разходите за вътрешната сигурност. Много пари ще са необходими, за да се купи лоялността на редица длъжностни лица, както и за широки социални помощи, за да се запази общественото спокойствие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

25
rate up comment 10 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Ми ако имаш рубли в банката няма ли да ги вземат? Т.е. ако някой ми плати в рубли нали има официален курс? Аз не мога ли да отида да си ги обменя? Те руснаците как намират евро за да идват и да купуват тука? Нали някой е бил достатъчно луд да им обмени рублите в евро? С долари надали можеш да пазаруваш кеш в кауфланд или била...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 22 rate down comment 7
michaelis
преди 10 години
Путин, няма проблем с шистовия им газ, после не газ а бистра водица ше им изнася на европейците, а без нея не може, че и за рубли ше им я продава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
"Силата" на кеша е само в главата - не го забравяй !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 13 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
Е то точно промяната на това статукво, към което плавно върви света, не дава сън на масоните от ФЕД ! Силата, но в същото време и голямата слабост на Империята на злото е ...."зеленото" ! Във военно отношение са пълен "шит" и руската мечка би ги отвяла без проблем.... "зеленото" трябва да се "скъса" и с пирамидата е свършено !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
за рубли е още рано, но ако не вярваш пробвай с китайски донги, да видиш резултата и дали ще ти отговорят с твърдо Ни мяу, по натам, със руските ще бъде същото ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 7
toto 2
преди 10 години
Ква стана "Кешът е цар ".Ако искат да доубият Русия ,само трябва да свалят цената на петрола ...както е правено преди :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 6
MZ/X
преди 10 години
Предлагам ти да отидеш в който и да е магазин в света, освен в Русия и да кажеш, ше имаш рубли или карта валидна само в Русия и да искаш платиш! Хората ще ти отговорят с едно твърдо Нет и ще те пратят по дяволите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 19 rate down comment 11
SS-23
преди 10 години
Ха така янки браво! Налагайте санкции, затваряйте сметки , изтегляйте капитали.... само така - никой да не ползва вече "зелено" ... и дано това доведе до вашето самоунищожение! Моля се ... за да си отдъхне света от масонската пирамида !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 11
data
преди 10 години
http://***.segabg.com/article.php?id=696846Това за санкциите . А в резултат от действията на Путин вече никой не може да спре шистовата инвазия на Шеврон в Европа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 4
michaelis
преди 10 години
орязването не от света колега, а от платежната система петродолар и колкото повече държави санкционират, толкоз по добре за тях самите тъй като няма да ползват долара и по този начин да обедняват. Що не санкционират Африката, щото там вече се вее червен флаг и се осъществяват сделки с лика на вожда и ги боли шапката дали ше търгуват с долари ... както и Австралия и Русия и Бразилия, че даже и в Лондон правят китайските пичове директни сделки в RMB ми що да не праат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още