IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мнозинството руснаци продължават да подкрепят войната в Украйна

Стотици хиляди руски граждани избягаха от страната си в последната година, но не за да протестират срещу инвазията, а за да подобрят качеството си на живот, пише Emerging Europe

11:08 | 23.02.23 г. 44
Снимка: Агенция Униан
Снимка: Агенция Униан

С приближаването на първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна оценките показват, че Москва е претърпяла огромни загуби. По данни на Украйна близо 150 хил. руски войници са загинали, а броят на ранените е още по-голям. Унищожена е и бойна техника за десетки милиарди долари.

В допълнение към тези загуби, международната общност наложи строги санкции на Руската федерация заради войната. В резултат руската икономика загуби стотици милиарди долари, а икономиката е в упадък, пише Emerging Europe.

Въпреки тези огромни загуби по-голямата част от руското население подкрепя войната. Според скорошна статия на UnHerd приблизително 75 процента от руснаците одобряват войната. Малцина са тези, които осъждат Кремъл за военното нахлуване в Украйна.

Освен това рейтингът на одобрение на руския президент Владимир Путин остава висок през цялата война.

Роля за това широко одобрение влияе руската пропагандна машина. Повечето руснаци изглежда не смятат, че Украйна трябва да бъде независима държава. Те не вярват в украинския етнос или украинския език. Вместо това мнозинството руснаци вярват, че държавата Украйна, нейният народ и нейният език са фалшива конструкция, а руснаците и украинците са един народ.

След началото на войната започна да става все по-трудно да се игнорират факти и данни за ситуацията на фронта. Малки групи руски граждани протестираха срещу правителството, но правителството бързо потуши протестите. Оттогава демонстрациите затихнаха, с изключение на някои единични, спорадични прояви.

За сравнение, близо 1 млн. мъже на възраст за военна служба избягаха от страната, когато руското правителство обяви частична мобилизация през септември 2022 г. Когато тези хора достигнаха обаче новите си дестинации, дори там повечето от тях изглежда не осъждат войната. Това предполага, че сериозната миграция на мъже в зряла възраст не е в знак на протест срещу войната, извършена от Русия, а бягство заради нежелание да се включат на фронта. Това е важна разлика.

От началото на инвазията досега стотици хиляди руски граждани са напуснали страната. Икономиката на Русия се свива, хиляди чуждестранни компании прекратиха дейност в страната. Много руснаци загубиха работата си, световната инфлация направи цените на стоките в Русия по-скъпи, а стандартът на живот започна да пада.

В резултат много образовани руснаци правят опити да се преместят в чужбина. Много от тях обаче също не осъждат войната, т.е. те бягат от страната, за да подобрят качеството си на живот, а не да протестират срещу решенията, взети от властите. Нищо не предполага, че това ще се промени в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

14
rate up comment 9 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
До: baybay11, значи твърдиш, че в България няма русофобия, щото им отказахме да плащаме в рубли? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: Tikva007: И още един бонус-въпрос за по-умните: Какво е общото между двете държави - Украйна и РСМ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
*мнозинството руснаци вярват, че държавата Украйна, нейният народ и нейният език са фалшива конструкция, а руснаците и украинците са един народ.* - Я да видим, от тукашната публика, колко вярват, че Република Северна Македония, нейният народ и нейният език НЕ са фалшива конструкция и че македонците и българите НЕ са един народ? Не се стеснявайте, пишете смело - България е демократична западна държава - нищо не ви застрашава. Само за съпоставка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 11
baybay11
преди 1 година
Твърдя, че ако в България наистина имаше руССофобия, то след незаконното спиране на доставката на природен газ от газпром за България миналата година, би следвало да има Кристалната нощ-2 върху всички имоти в България, чиито собственици са руССки граждани. Но такова нещо няма и не се е случвало в България- затова и сега руССнаците могат свободно да си продават имотите на бг граждани- защото те не са разрушени- заради твърдяната от други ''руССофобия'' на българите към руССнаците в България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 8
0pk
преди 1 година
До: khao, в смисъл преди това ти не мразеше руснаците, дори ги обичаше, ама след утрешния ден преди година рязко ги намрази, нали така? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 14
penman
преди 1 година
То и в фашистка Германия огромна част от населението, особенно в първата половина на Втората световна война, е подкрепяло Хитлер! Така е във всички тоталитарни държави - и в Северна Корея или Китай, ако започнат военни действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 20
baybay11
преди 1 година
До: 0pk Пиша за обикновените руССнаци, а не за санкционираните.Под премахване на руССофобията в руСия разбирате пряката възможност ДА БРЪКНЕТЕ в СЪРЦЕТО на един човек, и да му ЗАПОВЯДАТЕ да обича руСС наците и да не ги мрази;0Вие нормални ли сте;а;0Искате да влияете на човешките ЧУВСТВА, а;0 Да не би и браковете при вас да стават така- ***/лер издава указ, с който заповядва, че лицата Х и Зет трябва да изпитват любов един към друг и хоп- любовта между тях е възникнала и те се женят;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 16
baybay11
преди 1 година
До: 0pk Дайте доказателство, годно за съд, че напр. в хранителните обекти на територията на България умишлено отказват да обслужат руСС наци именно поради националността им- т.е. само, защото са руССнаци. Или в нашите магазини отказват да им продават каквито и да е стоки, само защото са руССнаци.И пак питам- колко ''голяма'' е руССообията на българите, след като всичките ви твърдения за извършване на престъпления от българите от омраза към руСС наците в България, са недоказани и са голяма лъжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 18
baybay11
преди 1 година
До: 0pk Твърдя, че в България НЯМА заведено досъдебно проиводство за напр. хулиганство, побой, кражба, грабеж/ обир, умишлено убийство, принуда и т.н. и т.н. спрямо руССки граждани, извършено от бг граждани именно от омраза към руСС наците- т.е. с причина руССофобия. Ако твърдите противното- дайте доказателства в подкрепа на верността на твърдението ви. Липсата на доказателства означава само едно- че твърдението ви е невярно и лъжливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 20
baybay11
преди 1 година
До: 0pk Да- непосредствено след руССката военна агресия в Украйна. Преди това да сте забелязали някой в България да е ''гледал лошо'' по нашите български улици руСС наците, пребиваващи в България и техните деца, защото аз не съм забелязала такова нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още