IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мнозинството руснаци продължават да подкрепят войната в Украйна

Стотици хиляди руски граждани избягаха от страната си в последната година, но не за да протестират срещу инвазията, а за да подобрят качеството си на живот, пише Emerging Europe

11:08 | 23.02.23 г. 44
Снимка: Агенция Униан
Снимка: Агенция Униан

С приближаването на първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна оценките показват, че Москва е претърпяла огромни загуби. По данни на Украйна близо 150 хил. руски войници са загинали, а броят на ранените е още по-голям. Унищожена е и бойна техника за десетки милиарди долари.

В допълнение към тези загуби, международната общност наложи строги санкции на Руската федерация заради войната. В резултат руската икономика загуби стотици милиарди долари, а икономиката е в упадък, пише Emerging Europe.

Въпреки тези огромни загуби по-голямата част от руското население подкрепя войната. Според скорошна статия на UnHerd приблизително 75 процента от руснаците одобряват войната. Малцина са тези, които осъждат Кремъл за военното нахлуване в Украйна.

Освен това рейтингът на одобрение на руския президент Владимир Путин остава висок през цялата война.

Роля за това широко одобрение влияе руската пропагандна машина. Повечето руснаци изглежда не смятат, че Украйна трябва да бъде независима държава. Те не вярват в украинския етнос или украинския език. Вместо това мнозинството руснаци вярват, че държавата Украйна, нейният народ и нейният език са фалшива конструкция, а руснаците и украинците са един народ.

След началото на войната започна да става все по-трудно да се игнорират факти и данни за ситуацията на фронта. Малки групи руски граждани протестираха срещу правителството, но правителството бързо потуши протестите. Оттогава демонстрациите затихнаха, с изключение на някои единични, спорадични прояви.

За сравнение, близо 1 млн. мъже на възраст за военна служба избягаха от страната, когато руското правителство обяви частична мобилизация през септември 2022 г. Когато тези хора достигнаха обаче новите си дестинации, дори там повечето от тях изглежда не осъждат войната. Това предполага, че сериозната миграция на мъже в зряла възраст не е в знак на протест срещу войната, извършена от Русия, а бягство заради нежелание да се включат на фронта. Това е важна разлика.

От началото на инвазията досега стотици хиляди руски граждани са напуснали страната. Икономиката на Русия се свива, хиляди чуждестранни компании прекратиха дейност в страната. Много руснаци загубиха работата си, световната инфлация направи цените на стоките в Русия по-скъпи, а стандартът на живот започна да пада.

В резултат много образовани руснаци правят опити да се преместят в чужбина. Много от тях обаче също не осъждат войната, т.е. те бягат от страната, за да подобрят качеството си на живот, а не да протестират срещу решенията, взети от властите. Нищо не предполага, че това ще се промени в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

24
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 за рова само аз ти отговарям хахахаха, колко да е реален... колкото останалите "реални факти" които си измисляш ежедневно? или още по реален?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 Когато едната страна ПРЕДЛАГА изменение на договора, другата НЕ Е ДЛЪЖНА да го приеме. В договорното право се приема за обичайно, че и двете страни имат РАВНИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ по един договор и следователно, нито една от 2те страни не може да НАЛАГА своето предложение на другата. Затова и за изменение на един търговски договор се изисква ПИСМЕНОТО СЪГЛАСИЕ И НА 2ТЕ СТРАНИ. Липсва ли такова, си остава първоначалното положение, което е вписано в договора- плащането НЕ Е в рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 3
baybay11
преди 1 година
До: 0pk Моят уточняващ въпрос към теб е- след като твърдиш, че България трябвало БЕЗПРЕКОСЛОВНО да ИЗПЪЛНИ искането на газпром, и ти си се убедил в това, като ЛИЧНО си прегледал договора между булгаргаз и газпром, да ти е направило впечатление текста в договора как точно става изменението на договора между страните и че това се постига САМО С ПИСМЕНО СЪГЛАСИЕ И НА2ТЕ СТРАНИ, а;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 5
baybay11
преди 1 година
До: 0pk A ти знаеш ли, че валутата по газовия договор на газпром с булгаргаз, в която се плаща доставната цена на руССкия газ, НЕ включва рублата като валута и че който плати в рубли, МОМЕНТАЛНО извършва НАРУШЕНИЕ на договора, дори да е платил коректно цената за доставка, а....Значи- хем България ДА КЛЕКНЕ на ИЗНУДВАНЕТО на руССия, хем руССия да ни съди В МЕЖДУНАРОДЕН АРБИТРАЖ за цената на доставка, която е извършена в нерегламентираната в договора валута, а;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Въпросът беше към по-умните и отговорът е реален факт. Ти не си даже от по-неумните. Много надолу си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
До: baybay11 ами де да те знам, ти омота русофобията с търговските взаимоотношения в постовете си, после се изметна и взе да ми говориш за чувства. Аз зададох само уточняващ въпрос. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: Tikva007 кво предлагаш, да им резнем една специална операция на макетата ли ? :):) иначе общото между двете държави е, че на президентите фамилята завършва на -ски! Кажи баба, тенкю ! ... не искам заплащане, че те образовам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
До: 0pk Когато не си платиш навреме тока и водата, ЧСИто пита ли те дали го обичаш или не, и казва ли ти, че ако не го обичаш, ще ти направи запор на заплатата, но ако го обичаш, ще ти опрости вземането, а;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
До: 0pk Естествено- какво общо има руССофобията, която е ЧУВСТВО, с търговските взаимоотношения, които на всичко отгоре са фиксирани в ПИСМЕН ДОГОВОР, И СА ОБЛИГАЦИОННИ ОТНОШЕНИЯ, А. Когато ти си купуваш хляб в магазина, и плащаш цената за придобиването му, трябва ли да изпитваш ЛЮБОВ към собственика на фирмата/ магазина, който ти го продава, а... Ствсем различен е въпроса, че руССия ПЪРВА обяви България ЗА ВРАГ. Тогава - ТИ лично кого защитаваш- БЪЛГАРИЯ или ВРАГЪТ НА БЪЛГАРИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 9
penman
преди 1 година
Фоорумните тиквеници са включиха активно в заработката на копейки! Е-з-м-е-т!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още