IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мнозинството руснаци продължават да подкрепят войната в Украйна

Стотици хиляди руски граждани избягаха от страната си в последната година, но не за да протестират срещу инвазията, а за да подобрят качеството си на живот, пише Emerging Europe

11:08 | 23.02.23 г. 44
Снимка: Агенция Униан
Снимка: Агенция Униан

С приближаването на първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна оценките показват, че Москва е претърпяла огромни загуби. По данни на Украйна близо 150 хил. руски войници са загинали, а броят на ранените е още по-голям. Унищожена е и бойна техника за десетки милиарди долари.

В допълнение към тези загуби, международната общност наложи строги санкции на Руската федерация заради войната. В резултат руската икономика загуби стотици милиарди долари, а икономиката е в упадък, пише Emerging Europe.

Въпреки тези огромни загуби по-голямата част от руското население подкрепя войната. Според скорошна статия на UnHerd приблизително 75 процента от руснаците одобряват войната. Малцина са тези, които осъждат Кремъл за военното нахлуване в Украйна.

Освен това рейтингът на одобрение на руския президент Владимир Путин остава висок през цялата война.

Роля за това широко одобрение влияе руската пропагандна машина. Повечето руснаци изглежда не смятат, че Украйна трябва да бъде независима държава. Те не вярват в украинския етнос или украинския език. Вместо това мнозинството руснаци вярват, че държавата Украйна, нейният народ и нейният език са фалшива конструкция, а руснаците и украинците са един народ.

След началото на войната започна да става все по-трудно да се игнорират факти и данни за ситуацията на фронта. Малки групи руски граждани протестираха срещу правителството, но правителството бързо потуши протестите. Оттогава демонстрациите затихнаха, с изключение на някои единични, спорадични прояви.

За сравнение, близо 1 млн. мъже на възраст за военна служба избягаха от страната, когато руското правителство обяви частична мобилизация през септември 2022 г. Когато тези хора достигнаха обаче новите си дестинации, дори там повечето от тях изглежда не осъждат войната. Това предполага, че сериозната миграция на мъже в зряла възраст не е в знак на протест срещу войната, извършена от Русия, а бягство заради нежелание да се включат на фронта. Това е важна разлика.

От началото на инвазията досега стотици хиляди руски граждани са напуснали страната. Икономиката на Русия се свива, хиляди чуждестранни компании прекратиха дейност в страната. Много руснаци загубиха работата си, световната инфлация направи цените на стоките в Русия по-скъпи, а стандартът на живот започна да пада.

В резултат много образовани руснаци правят опити да се преместят в чужбина. Много от тях обаче също не осъждат войната, т.е. те бягат от страната, за да подобрят качеството си на живот, а не да протестират срещу решенията, взети от властите. Нищо не предполага, че това ще се промени в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

34
rate up comment 0 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
Тя е от татарски произход и означава укрепено възвишение.З. Средновековните картографи са определяли границите на Европа като са включвали и днешните граници на Украйна. На изток от нея, това, което се простира го отнасят към територията на Азия.4. До 1700 г. Московията (бъдещата Русия) плаща данък на Кримския хан, неин Суверен и Господар, правоприемник на Златната орда. Самите руснаци разказват как царят на московитите, когато е посрещал посланика на Крим, му е предоставял коня си,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
Час по история: 10 безспорни факти за Московия В превод от мокшински език Москва, означава *** вода, в която днес искат да ни набутат отновоАлександър Йордаанов1. Държавата, наричаща се сама Московия, едва цар Петър I през 18 век (1721 г.) преименува в Русия.2. Племето Мокши е нарекло своята река Москва, което, в превод от мокшински език, означава *** вода. Нито един друг език на света не може да преведе думата москва. Горе долу такава е ситуацията и с думата кремль. Тя е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
27 януари 2022 г. КИЕВСКА РУС И МОСКОВИЯКиев е основан през 482 г. Киевска Рус като една от най-големите средновековни държави е покръстена през 988 г. Москва е основана почти два века по-късно, през 1147 г. от Юрий Дългоруки син на киевския княз Володимир Мономах. През ХIII в. монголо-татарите нападат Киевска Рус. През 1240 г. пада Киев и Киевска Рус като държава постепенно запада, а нейните княжества се подчиняват на Златната Орда, просъществувала от 1240 до 1502 гг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 ''... При така зададен въпрос приемаме, че неотговорилите поддържат версията за един народ с общ език... '' Нищо подобно. Има исторически извори, които категорично ви опровергават. Киевска РУСЬ е историческата основа на Украйна, а московията е историческата основа на държава руССия. Московското княжество, а не Киевска Рус. Освен това, ''русите'' са наричани хората, живеещи в Киевска Рус, а онези, които са живеели през 2 други държавички, в московия, са наричани московци/ московити
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: А отговорът на втория въпрос е, че и двете държави - Украйна и РСМ, са акуширани от болшевишката геополитическа доктрина. По различно време и при различни обстоятелства и причини, но с еднакъв резултат - разделяне на един етнос в различни държави. В известен смисъл, сега в Украйна руснаците си кусат собствената попара - не, че през 1916-1917 са си поканили шайката на Ленин и Троцки с бъклица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 Никога не спираш да ме изненадваш с тъъпотията си ...Коментара ми е 0% по темата, защото един глууупак я разми с темата С. Македония. Но коментара ми е отговор на два въпроса на същия глууупак, а там съм му отговорил на 100% по новата тема и некви лични нападки! Обратно към въпроса ти- Отговорих ти много ясно, може би не си го разбрал защото коментара ми е над 3 реда, а ти си доста глууупав! :):):) Прочети го пак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Но благодаря, че все пак си отговорил. Само ти. При така зададен въпрос приемаме, че неотговорилите поддържат версията за един народ с общ език. Горе долу такова е и съотношението на руснаците по въпроса за етно-националната принадлежност на украинците. Просто история и факти, с които ти не се разбираш добре. Не бива да забравяме и немалкото македонци, които се самоопределят като българи, както и милионите украинци, които се самоопределят като руснаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: По-малко от половината на 1/3 от коментара ти съдържа нещо по темата. Никой не се интересува от емоционалните ти конвулсии. По темата - албанците в РСМ са 25% и се водят най-голямото малцинство. Разбираш ли смисъла на думата *малцинство*? Ако не, да ти кажа: не определя етно-националните и религиозни характеристики на държавата. Въпросът беше за македонците. Иначе по твоята логика и ние не сме българи, защото имаме 8-10% турци. Въпросът имаше и акцент за езика, който си пропуснал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 както ти обясних вече над 10 пъти, ненавиждам лъжци и манипулатори какъвто си ти! Какъв смислен отговор искаш на товите безсмислени лакърдии и лъжи? Глууупак се бие с ирония и присмех и това правя! и двата ти въпроса са силно манипулативни. Вярата в нещо ли е определяща или фактите.... след поредната доза пропаганда може да накраш стадото да вярва във всичко! ... И ето аз ти казвам, не сме един народ с днешните граждани на Северна Македония, че там 1/3 са албанци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Ти винаги си ми отговаряш - ей така, по дифолт. Не, защото знаеш нещо или имаш какво да кажеш, а защото нямаш друга работа. Въпросите са два и на първия всички отговарят (с мълчание), а вторият е с повишена трудност - нормално е да не знаят или просто да не се сетят. Обаче ти не пропускаш и троппаш наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още