IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кървавата гвардейска бригада на Путин

С безумен акт руският президент отличи 64-та мотопехотна бригада на руската армия, която е отговорна за зверствата в Буча

08:31 | 20.04.22 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Един от масовите гробове в Буча. <em>Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK ATTENTION</em></p>

Един от масовите гробове в Буча. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK ATTENTION

„Целенасочените изтезания и убийства на журналисти трябва да бъдат прекратени”. Това е част от „Декларацията от Перуджа за Украйна", приета от Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и други журналистически асоциации от цял свят преди няколко дни след среща в Умбрия.

Декларацията е адресирана до Владимир Путин и руската армия. „Нападенията, изтезанията и убийствата на журналисти са отвратителни и трябва да бъдат прекратени", се казва в нея. „Отговорните лица трябва да бъдат подведени под отговорност и изправени пред съда в съответствие с националното и международното право. Трябва да се спрат и жестоките онлайн атаки срещу новинарски организации и отделни журналисти. Остро осъждаме атаките на Русия срещу свободата на печата и свободата на изразяване в Украйна“.

Арестувани и убити

Във войната в Украйна вече са убити поне десетина журналисти. За случая с литовския режисьор Мантас Кведаравичус е известно, че руски войници са го арестували и след това са го убили в Мариупол. За това как руската армия преследва журналисти разказват и репортерите Мстислав Чернов и Евгений Малолетка, които на 15 март избягаха от вече почти напълно превзетия и разрушен от руснаците град.

„Ако ви хванат, ще ви накарат пред камерата да кажете, че всичко, което сте заснели, е лъжа“, казват украинските войници, които отвеждат репортерите на безопасно място. „Всичките ви усилия, всичко, което направихте в Мариупол, щеше да бъде напразно“.

Само един от аспектите на изтреблението

Ловът на журналисти обаче, както знаем поне от времето, когато стана известно клането в Буча, е само един от аспектите на „стратегията“ на руската армия, която не се състои в нищо друго, освен в изтребления.

Убийства, мъчения, изнасилвания, грабежи - това са отличителните белези на тази „армия". Руското ръководство не само нарича многобройните, убедителни и независими репортажи за своите действия „фалшиви новини", но не цитира нищо, което може да бъде подкрепено с доказателства. Руският президент дори награждава „войниците", извършили престъпления срещу цивилни граждани.

64-та мотопехотна бригада на руската армия, която е отговорна за зверствата в Буча, получи правото да се нарича „гвардейска". Нейните членове са проявили „героизъм и храброст, решителност и смелост". „Умелите и решителни действия на целия личен състав" на тази бригада „по време на специалната военна операция в Украйна" бяха „образец за изпълнение на военните задължения, смелост, решителност и висок професионализъм", заяви Путин.

Това, което той отличава с наградата, е професионалното унищожение. Очевидци и репортери разказват за жертвите му. В New York Times репортерката Карлота Гал описва „месеца на терора в Буча“ и проследява историите на отделни убийства и терористични действия. Руски снайперист застрелва майка, която носи термос с чай за семейството си. Две възрастни жени умират в дома си - едната е улучена от куршуми на прага на входната врата, а тялото на сестра ѝ с умствена изостаналост е намерено сгушено в кухнята. Млад мъж е прострелян на улица „Яблонска“ и цяла нощ се бори със смъртта. В склада за картофи на жилището си обитателите му намират тялото на жена в кожено палто, след като руснаците са си тръгнали. Тя е гола отдолу, намерена е с разтворени крака, простреляна е в главата, а в къщата има използвани презервативи.

Това са „подвизите" на „гвардейците“ на Путин. Не е изненадващо, че всички, които съобщават за тях, са преследвани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Външни коментари виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Член V да се чете Член V
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Той ги е наградил, защото са изпълнили дословно заповедта му- физическо изтребление на колкото се може повече цивилно украинско население. А това вече говори за пряка причинноследствена връзка между военната заповед на путин за геноцид в Украйна, и действията на руската армия там. Което пък значи директно признание и за наличие на такава връзка, и за такава издадена заповед. В едно международно наказателно дело за извършване на престъплениетп геноцид, това може да послужи относно изясняване на обстоятелството, че именно главнокомандващия руската армия - руският президент- е издал пряка заповед за извършване на геноцид и военни престъпления. КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И НАКАЗВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ГЕНОЦИД Член V Лицата, извършили геноцид или което и да е друго действие, посочено в член , се наказват независимо дали са отговорни по конституция управляващи, държавни служители или частни лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Смятай каква долна твар трябва да си, че да наградиш убийци на невъоръжени и вързани хора, изнасилвачи на деца, крадци по домовете и подобна cвoлoч! Това е русский мир - поредица от престъпления на всякакво ниво, в комбинация с алкохол, заплахи и отвратителен живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И НАКАЗВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ГЕНОЦИД (*)(Приета от Общото събрание на ООН на 9 декември 1948 г. с резолюция 260 А (III). Ратифицирана с Указ 300 от 23 юни 1950 г. - ДВ, бр. 153 от 1950 г. В сила за България от 12 януари 1951 г.) Издадена от Министерството на външните работи Обн. ДВ. бр.99 от 17 Декември 2010г.Член В тази конвенция геноцид е всяко от следните действия, извършени с намерение да бъде унищожена изцяло или отчасти една национална, етническа, расова или религиозна група като такава:а) убиване на членове на групата;b) причиняване на тежки телесни или душевни повреди на членове на групата;c) умишлено налагане на групата на условия на живот, целящи нейното пълно или частично физическо унищожение;d) налагане на мерки за предотвратяване на ражданията в групата;Член Следните действия са наказуеми: а) геноцид; b) заговор за извършване на геноцид; c) пряко и публично подстрекателство за извършване на геноцид; d) опит за извършване на геноцид; e) съучастие в геноцид.e) насилствено предаване на деца от групата на друга група.НК Глава четиринадесета. ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ МИРА И ЧОВЕЧЕСТВОТО Чл. 412. Който в нарушение на правилата на международното право за водене на война:а) извърши или заповяда да се извършат спрямо гражданското население убийства, изтезания, нечовешко третиране, включително биологически експерименти, причини или заповяда да се причинят тежки страдания, осакатявания или други сериозни увреждания на здравето;б) вземе или заповяда да се вземат заложници;в) извърши или заповяда да се извършат незаконни депортирания, преследвания или задържания;г) принуди гражданско лице да служи във въоръжените сили на неприятелска държава;д) лиши гражданско лице от правото му да бъде съдено от редовен съд и по редовна процедура;е) незаконно или произволно извърши или заповяда да се извършат разрушения или присвоявания на имущества в големи размери,(изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) се наказва с лишаване от свобода от пет до двадесет години или с доживотен затвор без замяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Никакви награди и паради не променят факта, че руснаците и в частност войниците им са зли, арогантни, деморализирани военнопрестъпници. руските войници са мажоретки, които могат да завържат ръцете на някой цивилен и да го гръмнат в главата. Такава е тяхната храброст. Спартанците от Украйна показаха на руските мародери как се умира за род и Родина. Те не търсят награди и похвали, те само показаха своята чест и достойнство, жертвайки себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
С тази разлика, че аз съм български адвокат и ако трябва да се запозная ''...отблизо с 64-та мотопехотна бригада на руската армия...'' , това би означавало руска нападателна война в България. Предвид фактът, че България Е член на НАТО, това значи русия да НАПАДНЕ НАТОВСКА ДЪРЖАВА. Ако ви стиска- пробвайте- отдавна има локални ядрено оръжие, което спокойно НАТО в посоченото положение може да използва срещу москва и петербург. Относно останало- в цяла Европа юристите сме тези професионалисти, които могат да кажат дали е налице систематично изтребление на една група лица по определен признак или не е- военните престъпления, геноцида, изпълнителните им деяния и техните състави се изучават като вид престъпления срещу мира и човечеството във всеки български юридически факултет и са част от криминализираните деяния в българския НК. Те са тежки престъпления- с наказуемост до доживотен затвор без замяна и при тях няма давност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
itest
преди 2 години
мдаааа, някои юристи определено черпят информация и си съставят мнение от журналистически драсканици на индивиди, които никога не са присъствали на мястото на събитията. Такива юристи трябва да се запознаят отблизо с 64-та мотопехотна бригада на руската армия."Пази боже сляпо да прогледа"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Точно поради причината, описана в статията, русия трябва да бъде унищожена икономически. Пълен бойкот на всичко руско, пълен бойкот на руската пропаганда, широко международно разследване на геноцида на украинско цивилно население и на военните престъпления, извършени от руската армия, и умишлено допуснати от руският президент. РУСНАЦИ, РЪЦЕТЕ И ДУШИТЕ ВИ СА КЪРВАВИ - ПО ТЯХ ЛЕПНЕ КРЪВТА НА ГИЛЯДИ НЕВИННИ УКРАИНЦИ, УМИШЛЕНО ИЗТРЕБЕНИ ОТ ВАШАТА АРМИЯ В УКРАЙНА САМО ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СА УКРАИНСКИ ГРАЖДАНИ. Азиатски кръволоци- НЯМАТЕ МЯСТО В МИРНА ЕВРОПА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Това е войната, всеки който е очаквал да няма жестокости в голяма война е ***. Всеки който си мисли, че войната е много готиното нещо пълно с герои на лунна светлина играейки всичките игрички на компютъра си е *** или дете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още