IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кървавата гвардейска бригада на Путин

С безумен акт руският президент отличи 64-та мотопехотна бригада на руската армия, която е отговорна за зверствата в Буча

08:31 | 20.04.22 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Един от масовите гробове в Буча. <em>Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK ATTENTION</em></p>

Един от масовите гробове в Буча. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK ATTENTION

„Целенасочените изтезания и убийства на журналисти трябва да бъдат прекратени”. Това е част от „Декларацията от Перуджа за Украйна", приета от Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и други журналистически асоциации от цял свят преди няколко дни след среща в Умбрия.

Декларацията е адресирана до Владимир Путин и руската армия. „Нападенията, изтезанията и убийствата на журналисти са отвратителни и трябва да бъдат прекратени", се казва в нея. „Отговорните лица трябва да бъдат подведени под отговорност и изправени пред съда в съответствие с националното и международното право. Трябва да се спрат и жестоките онлайн атаки срещу новинарски организации и отделни журналисти. Остро осъждаме атаките на Русия срещу свободата на печата и свободата на изразяване в Украйна“.

Арестувани и убити

Във войната в Украйна вече са убити поне десетина журналисти. За случая с литовския режисьор Мантас Кведаравичус е известно, че руски войници са го арестували и след това са го убили в Мариупол. За това как руската армия преследва журналисти разказват и репортерите Мстислав Чернов и Евгений Малолетка, които на 15 март избягаха от вече почти напълно превзетия и разрушен от руснаците град.

„Ако ви хванат, ще ви накарат пред камерата да кажете, че всичко, което сте заснели, е лъжа“, казват украинските войници, които отвеждат репортерите на безопасно място. „Всичките ви усилия, всичко, което направихте в Мариупол, щеше да бъде напразно“.

Само един от аспектите на изтреблението

Ловът на журналисти обаче, както знаем поне от времето, когато стана известно клането в Буча, е само един от аспектите на „стратегията“ на руската армия, която не се състои в нищо друго, освен в изтребления.

Убийства, мъчения, изнасилвания, грабежи - това са отличителните белези на тази „армия". Руското ръководство не само нарича многобройните, убедителни и независими репортажи за своите действия „фалшиви новини", но не цитира нищо, което може да бъде подкрепено с доказателства. Руският президент дори награждава „войниците", извършили престъпления срещу цивилни граждани.

64-та мотопехотна бригада на руската армия, която е отговорна за зверствата в Буча, получи правото да се нарича „гвардейска". Нейните членове са проявили „героизъм и храброст, решителност и смелост". „Умелите и решителни действия на целия личен състав" на тази бригада „по време на специалната военна операция в Украйна" бяха „образец за изпълнение на военните задължения, смелост, решителност и висок професионализъм", заяви Путин.

Това, което той отличава с наградата, е професионалното унищожение. Очевидци и репортери разказват за жертвите му. В New York Times репортерката Карлота Гал описва „месеца на терора в Буча“ и проследява историите на отделни убийства и терористични действия. Руски снайперист застрелва майка, която носи термос с чай за семейството си. Две възрастни жени умират в дома си - едната е улучена от куршуми на прага на входната врата, а тялото на сестра ѝ с умствена изостаналост е намерено сгушено в кухнята. Млад мъж е прострелян на улица „Яблонска“ и цяла нощ се бори със смъртта. В склада за картофи на жилището си обитателите му намират тялото на жена в кожено палто, след като руснаците са си тръгнали. Тя е гола отдолу, намерена е с разтворени крака, простреляна е в главата, а в къщата има използвани презервативи.

Това са „подвизите" на „гвардейците“ на Путин. Не е изненадващо, че всички, които съобщават за тях, са преследвани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Външни коментари виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Тя цензурата е от другата страна. За ковида какво да е ясно. Числата говорят ваксинацията помага да се избегне тежко каране сред възрастните хора. Това се числата може да провериш статистиката на НСИ. Само не ми казвай,че си чел в инстаграм ,че всичко е измама :) Кинопродукцията от Буча .. руснаците ти показаха клип от миналата година дето мърдал трупа. Може да си го намериш и сам същия клип. Просто пропаганда (руска). Те руснаците ти казаха,че азбуката ти е измислена от македонците за македонците и ти скачаш като пудел от кеф :) ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Копейчик, забелязвам и някакъв жалък опит да обвържеш кремълските зверства с ковида, нямало ковид, значи и кремълски зверства нямало, а? Било лъжа и психоза? :))) развесели ме с ай кю-то си от 40. Между другото, по твоята логика любимия ви Китай трябва да е слуга на Запада, че отново наложи ковид локдаун в 2 области? ...толкова сте жалки и елементарни копейнишките тpoлчета, че сами се оплитате в лъжите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
''...До вчера беше Ковид простотията..'' Да- за теб може да е ''ковид простотия'', щото нямаш медицинско образование и си нямаш понятие какво е вирус- нещо, което се учи в 9 клас на българското средно общинско училище... Това твое изявление е показателно лица с какъв манталитет и с какъв образователен бекграунд подкрепяте руската завоевателна война в Украйна. Вероятно, според теб, и земята е с плоска форма, а не е геоид; иде Нов световен ред; самолетите пръскат над София кемтрейлс и други такива теории на конспирациите;0 Избираш да вярваш на това, което ти харесва, и упорито неглижираш науката медицина и науката специална микробиология, нали, но.... иначе по всичко си вещ, много знаеш, много го разбираш живота, само, дето уеднаквяваш умишлените убийства на цивилни граждани в Украйна с ''опазване на живота им''- точно както считаш, че коронавирусът не съществува... Оправяй се - не искам и не мога да те мисля. Решавай си проблемите или пък не- безразлично ми е, но на лъжите ти за руската завоевателна война в Украйна трябва да бъде сложен край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Так сте свикнали, копейниците, слад като кремъл и неговите медии лъже постоянно, което сам си призна, то и останалите да лъжат за всичко. В Белия свят нещата стоят по различен начин, но такива, като теб, дори не могат да си представят да не се лъже повсеместно и за всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 6
andy
преди 2 години
Евтината кинопродукция от Буча, е пример как работи Украйнската пропаганда и как се зомбират хората. Само налагането на тотална цензура и пагазването на всички журналистичести правила маже да отврати един мислещ човек и да му стане ясно дали сме демокрация или всъщност сме диктатура. До вчера беше Ковид простотия, днес е антируска простотия. Режисьорите са едни и същи. Е, за Ковида стана ясно, че всичко е било лъжа и пропаганда с определени користни цели. Скоро ще стане ясно и на тукущата пропаганда и психоза. За щастие, въпреки гигантските усилия цензурата не е тотална и има достатъчно информация и от другата страна. И не всички сме зомбита!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
''...Освен че обграждат града /Мариупол/, руските сили не спират да го бомбардират и обстрелват. Отбелязва се, че около 90% от сградите в града вече са разрушени или са видимо повредени. По улиците има трупове на жители, изгоряла военна техника и коли на цивилни граждани.Кметът на Мариупол Вадим Бойченко отбелязва, че в резултат на масовия обстрел на града може да са загинали до 21 000 мирни граждани. В същото време, според него, руските войски се занимават с много странна дейност - изкопават телата на хората, заровени по улиците в близост до домовете им, и ги изгарят в мобилни крематориуми.Както се отбелязва, това може да се дължи на опита да се скрият от световната преса масовите убийства в града. Защото ужасите, които се разкриха пред света след деокупацията на Буча, накърниха сериозно имиджа на руската армия и на Русия като цяло....'' блиц.бг Това е- руската армия знае, че един труп умее много на говори как живо човешко същество е станало труп- всеки патоанатом ще ви го каже- и затова заличават всички възможни доказателства за престъпната си дейност, като не оставят дори трупове след себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 6
andy
преди 2 години
На война, като на война! Едните лъжат, а другите не спират!По други медии(не тук и официалните зомбиращи) има видиа с интервюта на хора, които разкадват какво се е случвало. И не само от руски източници, а и от западни - италиански и други журналисти. И руснаците не са там за да избиват цивилни хора. Най-малкото, че това ще опетни образа им. Но виж Украйнците имат голяма полза от тази пропаганда и всячески се стараят да я създават. С фалшиви клипчета и истории. Добър пример в подкрепа на това е падналата в Кремоторск ракета, която е изтреляна от територия контролирана от Украйна и уби около 50 човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 7
baba_meca
преди 2 години
Докато не ги осъдят за убийство не са убийци.. Просто политиканстване на зпада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Член 5 да се чете член 4- системата на инвестор не работи правилно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Вероломното нападение на русия е факт и смятам че всеки нормален човек го осъжда. Не трябва обаче да забравяме и ежедневието си. Затова ще си позволя да запитам(риторично) българското правителство,ще провери ли на каква цена бургаската рафинерия закупува нефта? Понеже Лукойл добива, преработва и продава готовият продукт, той може да го извърпва на каквито си цени желая. Конкретният ми въпрос е купува ли Лукойл България нефта Уралс с 40 $ отстъпка, както е по света или не? Ако не защо, след като : " При этом пока Brent совершает кульбиты, дисконт российской марки Urals увеличивается, в ряде случаев достигая, как сообщают эксперты, уже почти 40 долл. за баррель."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още