IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кървавата гвардейска бригада на Путин

С безумен акт руският президент отличи 64-та мотопехотна бригада на руската армия, която е отговорна за зверствата в Буча

08:31 | 20.04.22 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Един от масовите гробове в Буча. <em>Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK ATTENTION</em></p>

Един от масовите гробове в Буча. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK ATTENTION

„Целенасочените изтезания и убийства на журналисти трябва да бъдат прекратени”. Това е част от „Декларацията от Перуджа за Украйна", приета от Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и други журналистически асоциации от цял свят преди няколко дни след среща в Умбрия.

Декларацията е адресирана до Владимир Путин и руската армия. „Нападенията, изтезанията и убийствата на журналисти са отвратителни и трябва да бъдат прекратени", се казва в нея. „Отговорните лица трябва да бъдат подведени под отговорност и изправени пред съда в съответствие с националното и международното право. Трябва да се спрат и жестоките онлайн атаки срещу новинарски организации и отделни журналисти. Остро осъждаме атаките на Русия срещу свободата на печата и свободата на изразяване в Украйна“.

Арестувани и убити

Във войната в Украйна вече са убити поне десетина журналисти. За случая с литовския режисьор Мантас Кведаравичус е известно, че руски войници са го арестували и след това са го убили в Мариупол. За това как руската армия преследва журналисти разказват и репортерите Мстислав Чернов и Евгений Малолетка, които на 15 март избягаха от вече почти напълно превзетия и разрушен от руснаците град.

„Ако ви хванат, ще ви накарат пред камерата да кажете, че всичко, което сте заснели, е лъжа“, казват украинските войници, които отвеждат репортерите на безопасно място. „Всичките ви усилия, всичко, което направихте в Мариупол, щеше да бъде напразно“.

Само един от аспектите на изтреблението

Ловът на журналисти обаче, както знаем поне от времето, когато стана известно клането в Буча, е само един от аспектите на „стратегията“ на руската армия, която не се състои в нищо друго, освен в изтребления.

Убийства, мъчения, изнасилвания, грабежи - това са отличителните белези на тази „армия". Руското ръководство не само нарича многобройните, убедителни и независими репортажи за своите действия „фалшиви новини", но не цитира нищо, което може да бъде подкрепено с доказателства. Руският президент дори награждава „войниците", извършили престъпления срещу цивилни граждани.

64-та мотопехотна бригада на руската армия, която е отговорна за зверствата в Буча, получи правото да се нарича „гвардейска". Нейните членове са проявили „героизъм и храброст, решителност и смелост". „Умелите и решителни действия на целия личен състав" на тази бригада „по време на специалната военна операция в Украйна" бяха „образец за изпълнение на военните задължения, смелост, решителност и висок професионализъм", заяви Путин.

Това, което той отличава с наградата, е професионалното унищожение. Очевидци и репортери разказват за жертвите му. В New York Times репортерката Карлота Гал описва „месеца на терора в Буча“ и проследява историите на отделни убийства и терористични действия. Руски снайперист застрелва майка, която носи термос с чай за семейството си. Две възрастни жени умират в дома си - едната е улучена от куршуми на прага на входната врата, а тялото на сестра ѝ с умствена изостаналост е намерено сгушено в кухнята. Млад мъж е прострелян на улица „Яблонска“ и цяла нощ се бори със смъртта. В склада за картофи на жилището си обитателите му намират тялото на жена в кожено палто, след като руснаците са си тръгнали. Тя е гола отдолу, намерена е с разтворени крака, простреляна е в главата, а в къщата има използвани презервативи.

Това са „подвизите" на „гвардейците“ на Путин. Не е изненадващо, че всички, които съобщават за тях, са преследвани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Външни коментари виж още

Коментари

29
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Сега Митьо сосаеть хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митьо, мазничък, не се хаби, на всеки му е ясно кой е лъжеца: "няма да нападаме Украйна", " не сме ние в Крим", "крайцерчето се запали от цигара", "ние освобождаваме Донбас", "не свалихме ние малайзийския самолет", "никога не сме нападали Украйна", "не стреляме по жилищни райони", "не стреляме по цивилни" и тн. Държава -лъжец е пPocия и това е факт. Самоизобличиха се ппред цял свят. Всичко идващо оттам е просто поредната лъжа. А ти си скимти от безсилие и злоба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ооо, Митьо, какво става с руските акцийки, след днес май нямаш вече нищо? Еех, какво нещо е живота, идола ти жуже така жестоко да ти отнеме и акцийките, а стана и за смях, "ного сосен дивидент", а? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Ти си адвокатка, колкото аз - ядрен физик. (Поназнайвам малко там). Самото инфилтриране на нацистите в украинската армия и в украинските власти вече прави повдигането на подобно обвинение възможно. Но да, както казах - Инвесторът в това отношение не е толкова краен - все още - и заради това ги предупредих. В някои медии си позволяват открито да възхваляват нацистката организация Азов, замесена в десетки престъпления, срещу цивилни и военни лица. Интересно как точно "ние - застъпниците на" проповядваме "неонацистка идеология"? Борбата с нацизмът - нацизъм ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
''.... И доста от статиите ви (макар в това отношение да има по-крайни от вас) може да попадне под хипотезата за престъпление по Чл. 108 - проповядване на нацистка идеология....'' Toва е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА- твърдя това в качеството си на български адвокат. НИТО ЕДНА статия на инвестор. бг за руската война в Украйна НЕ МОЖЕ ДА СЕ КВАЛИФИЦИРА ЮРИДИЧЕСКИ КАТО ПРОПОВЯДВАНЕ НА НЕОНАЦИСТКА ИДЕОЛОГИЯ. Проповядване на неонацистка идеология обаче правите вие- ''застъпниците'' на руската война в Украйна и затова сте под прицела на Закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
НИКОГДА МЫ НЕ БУДЕМ БРАТЬЯМИ!Никогда мы не будем братьями!Ни по родине, ни по матери.Духа нет у вас быть свободными нам не стать с вами даже сводными.Вы себя окрестили старшими нам бы младшими, да не вашими.Вас так много, а, жаль, безликие.Вы огромные, мы великие.А вы жмете вы вс маетесь,своей завистью вы подавитесь.Воля слово вам незнакомое,вы все с детства в цепи закованы.У вас дома молчанье золото,а у нас жгут коктейли Молотова,да, у нас в сердце кровь горячая,что ж вы нам за родня незрячая?А у нас всех глаза бесстрашные,без оружия мы опасные.Повзрослели и стали смелымивсе у снайперов под прицелами.Нас каты на колени ставили мы восстали и вс исправили.И зря прячутся крысы, молятся они кровью своей умоются.Вам шлют новые указания а у нас тут огни восстания.У вас Царь, у нас Демократия.Никогда мы не будем братьями.Автор Анастасия Дмитрук- поетесаhttps://dmytruk.com.ua/nykohda-myi-ne-budem-bratyamy/Това ви казват украинците, това ви казваме и българите. Що се отнася до чл. 108 от НК, неговото тълкуване е мнооого различно от това, което ти си въобразяваш и е прерогатив само на нас- юристите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Впрочем това се отнася и до Бойчо и целият екип на Инвесторът, който от уважавана икономическа медия се превърна в поредният рупор на лъжлива укро-пропаганда. Издигате като неопровержим факт едно ТВЪРДЕНИЕ, което не само, че не е доказано, но и напротив - всички налични доказателства по-скоро ОПРОВЕРГАВАТ това твърдение. И доста от статиите ви (макар в това отношение да има по-крайни от вас) може да попадне под хипотезата за престъпление по Чл. 108 - проповядване на нацистка идеология. Така че поспрете се малко. Съвет от коректност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Ти каква юристка си, щом не знаеш, че се доказва вина, а не невинство, че всеки обвинен е невинен до доказване на противното? Всичко, което си цитирала, се отнася за укpoпите и това е доказуемо дори от собствените им видеоматериали, изказвания и дори документи !!! Пази боже от юристи като тебе, в някои отношения като знания учениците ми са на по-високо ниво от тебе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Абе, докога ще се връзвате на всяка укpoпска лъжа? Защо им е на руснаците да обстрелват града, от който спасяваха населението и в който вече няма нито един украински войник? Градът, включително центърът е освободен от доста време, има и доста видеоматериали. Сега това ли е новата мода - мобилните крематориуми? Тоя филм вече сме го гледали с "шестте милиона евреи, убити в нацистките лагери", само дето международния червен кръст докладва за 400 000 жертви и то общо, като повечето са починали от болести в началото и глад в края, когато вече и немските войници са припадали от глад. За да оправдаят измислицата за шестте милиона, чиито останки обаче липсват, измислиха това с крематориумите, само дето всеки дето се е занимавал с кремация, ще ви каже, че това е невъзможно. Човешкото тяло не е суха цепеница да я изгориш !!! То се състои основно от вода и е нужно много гориво за една кремация... камо ли за 5-6 милиона души. Тука случая е същия - мобилни крематориуми - утре ще кажат, че злите руснаци в тях за десетина дни са изгорили поне 38 000 клети украинци. Това - укрофилите, сте по-наивни от 8-годишни деца, обида за човешкият интелект сте просто вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ако искаш да свършиш наистина нещо полезно за БЪЛГАРИЯ то е да поискаш русия да ни върне заграбеното злато след 2-те окупации в България при двете ни "освобождения". За първата окупация е цели 86 милиона златни лева което сега е към 32 тона злато :) Втората окупация е след 1945-та също плащаме тонове злато за какво ?!?! Тук през 1945-та дори 1 руски войник не е умрял ... пък и какво прави изобщо тук ?! Че и да им плащаме ?!?! WTF ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още