fallback

Бернар Арно загуби повече богатство от който и да е било друг милиардер през 2024 г.

Основната причина е поевтиняването на акциите на неговата LVMH след разочароващия отчет

07:59 | 26.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Състоянието на френския милиардер Бернар Арно се срина тази година с най-много от който и да е било друг член на индекса за милиардери на Bloomberg. Причината е отслабващото търсене на луксозни стоки.

Основателят на конгломерата LVMH записа спад на богатството си с 20 млрд. долара за периода, достигайки 187 млрд. долара, показва класацията на 500-те най-богати хора. След като акциите на компанията понесоха тежък удар заради разочароващите тримесечни резултати тази седмица, загубите на Арно задминаха 18-те млрд. долара на най-богатия човек в Китай Джун Шаншан.

В същото време Илон Мъск – най-богатият човек в света, отбеляза най-големия еднодневен спад на богатството си, въпреки че то все още е с 5% по-голямо за годината. В сряда състоянието на шефа на Tesla намаля с 21,7 млрд. долара, след като производителят на електромобили също представи разочароващи тримесечни резултати. Акциите на компанията поевтиняха с 12% - най-много от почти четири години.

Еднодневният спад е петият по големина, движен от пазара, в 12-годишната история на индекса на Bloomberg. С него богатството на Мъск достига 240,5 млрд. долара, но дори и така той остава с около 37 млрд. долара преднина пред втория Джеф Безос.

От своя страна, 75-годишният Арно изпада на трето място от първото, което заемаше само допреди месец.

Джун Шаншан пък е заплашен да загуби първото място в родината си – което държи от близо три години – заради нарастващата конкуренция и PR предизвикателствата пред компанията му за бутилирана вода Nongfu Spring Co.

Понижението на състоянието на Арно се корени в икономическата слабост на Китай – пазар, на който луксозната индустрия разчита от дълго време. Продажбите на LVMH в региона, който включва и Китай, намаляха с 14% през последното тримесечие – разочарование за групата, която бе сред най-устойчивите поне досега.

Френският конкурент Kering, основан от Франсоа Пино, също предупреди, че печалбата ще намалее през втората половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:59 | 26.07.24 г.
fallback
Още от Lifestyle виж още