IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвите по ипотечните кредити в Русия прескочиха 20%

Кредитирането в страната расте въпреки високите лихви, предупреждават от централната банка

13:36 | 06.08.24 г. 30
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Големите банки в Русия увеличават от днес (6 август) лихвите по ипотечното кредитиране, съобщава ТАСС. Този ход е свързан с повишаването на основната лихва от страна на централната банка до 18%.

В резултат Сбербанк и ВТБ вече предлагат ипотеки с лихви от съответно 20% и 20,5%, а Алфабанк - с 21,09%.

През юли централната банка на Русия повиши лихвата от 16% на 18% и с това предизвика множество критики относно политиката на ръководителя на институцията Елвира Набиулина.

Тя беше извикана за изслушване в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) през миналата седмица и обясни необходимостта от тези действия. Според нейните думи увеличаването на лихвите през декември 2023 година (до 16%) първоначално е дало резултат и инфлацията се е забавила чувствително в първото тримесечие.

След това обаче тенденцията за повишаване на цените се е върнала и основната причина за това е продължаващ ръст на кредитирането, включително и ипотечното. Надеждите са, че сега търсенето на заеми ще бъде по-балансирано. На 1 декември средната лихва в ипотечното кредитиране в Русия беше 6,7% и след това започна да се повишава, но това не намали търсенето на дългосрочните кредити за покупка на жилище в Русия.

За първата половина на годината банките са дали заеми на стойност 5,6 трилиона рубли (66 млрд. долара), а причината бизнесът да продължава да търси кредитиране, дори и при високи лихви, са въведените от банките плаващи ставки, сочат още данните на централната банка.

Бюджетните средства, които се изливат в икономиката, също насърчават кредитирането - компании, които са сключили договори за доставки с държавата, са склонни да взимат големи кредити, коментира още Набиулина.

Надеждата на заемополучателите е, че сключвайки договор с плаващи ставки, когато дойде време за промяна, банките ще трябва да реагират бързо и да свалят и лихвите по кредитите. Исторически в периода 2015 - 2022 година това действително е така, каза Набиулина пред депутатите, но и припомни, че сега ситуацията е много различна.

Гуверньорът предупреди и компаниите, че плаващата лихва може да бъде рискова за бизнеса и им препоръча да предоговорят условията си с банките. Тя обаче посочи, че и бизнесът в страната отчита рекордни печалби - 13 трилиона рубли за първите пет месеца, което е ръст от 14%. В същото време резервите от работна сила и производствени мощности в страната са почти изчерпани и това крие голяма заплаха за рецесия, а при растяща инфлация икономиката може да стане неуправляема.

Набиулина е категорична, че е бизнесът трябва да привлича средства от пазара, да инвестира в нови технологии и да работи прозрачно за своите инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

10
rate up comment 16 rate down comment 11
sssaaa
преди 3 часа
За сравнение в НАТОвска Турция колко са лихвите? Турците живеят ли зле? Икономиката им слаба ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 12
sssaaa
преди 3 часа
От септември Руснаците официално ще могат да ползват и крипто за разплащане в чужбината. И не се знае дали няма да са по-напрнаои технологично от нас с тези хеликоптерни пари къде боравим и ни следят под лупа ЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 22
Алехандро
преди 3 часа
До: earth1225Няма как да привлекат пари от пазара - РФ не може да продава ДЦК нито пък да взима заеми от вън. Валутната им борса не работи защото преди месец им забраниха да търгуват с $ и а от две седмици и с Юани. Да не говорим, колко е "остаряла" по думите а Набиуллина, росикономиката, и как няма достъп и никакви технологии, и то във времето на AI!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 21
Алехандро
преди 3 часа
До: 0pkАналогов, хаосът в твоята чутура вече взе и да си съчинява!? Кой е казал, че "всички колхозници са в СВОто и П. бецален яко в кеш"!? То, дори не може да се разбере хаосът в чутурата ти какво е искал да каже! По български си имал най-много тройка, нали!? Нямаш нито едно правилно структурирано изречение, а пък за спазване на правописни правила - да не говорим. И, всички *** сте такива. Чиста загуба на време сте, човек да ви обръща внимание, но един -два пъти в месеца - може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 19
earth1225
преди 3 часа
Набиулина е категорична, че е бизнесът трябва да привлича средства от пазара, да инвестира в нови технологии и да работи прозрачно за своите инвеститори.Един друг път ще стане.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 22
Алехандро
преди 3 часа
крепостните ще ги изтупат като брашняни чували, след това ще ги пратят за мясо, от тям - в черни чували. Голем агент на ЦРУ е путин!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 15
0pk
преди 4 часа
До: Алехандро стигнах до колхозник тегли заем. Алехандрович, нали всички колхозници са в СВОто и П. бецален яко в кеш. Та вече колхозниците или са погребани или нямат нужда от кредит. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 29
Алехандро
преди 4 часа
Сега, да сметнем за форумните ***, че им е трудно да разберат какво значат тези чутовни цифри: Колхозник тегли заем приблизителната равностойност на 200 000 лв. за 25 год., при лихв 21%. Получаваме, че за щелият период ще трябва да върне колосалните 1 055 790 лв., или апартамента х 5. Към това се прибавя и валутната неустойчивост на местната валута - рублето.Как е при българина - при 2,2%, ще върне общо 260 000 лева! Фрапиращо, а? Да гледаш на милиони как им бъркат в джобовете, че и другаде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
тошко_стоте_акаунта
преди 4 часа
Дреме ми на шперца, колко са им лихвите!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 22
Алехандро
преди 4 часа
Това го казахме още снощи, но форумните *** не вярвяха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още