IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвите по ипотечните кредити в Русия прескочиха 20%

Кредитирането в страната расте въпреки високите лихви, предупреждават от централната банка

13:36 | 06.08.24 г. 30
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Големите банки в Русия увеличават от днес (6 август) лихвите по ипотечното кредитиране, съобщава ТАСС. Този ход е свързан с повишаването на основната лихва от страна на централната банка до 18%.

В резултат Сбербанк и ВТБ вече предлагат ипотеки с лихви от съответно 20% и 20,5%, а Алфабанк - с 21,09%.

През юли централната банка на Русия повиши лихвата от 16% на 18% и с това предизвика множество критики относно политиката на ръководителя на институцията Елвира Набиулина.

Тя беше извикана за изслушване в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) през миналата седмица и обясни необходимостта от тези действия. Според нейните думи увеличаването на лихвите през декември 2023 година (до 16%) първоначално е дало резултат и инфлацията се е забавила чувствително в първото тримесечие.

След това обаче тенденцията за повишаване на цените се е върнала и основната причина за това е продължаващ ръст на кредитирането, включително и ипотечното. Надеждите са, че сега търсенето на заеми ще бъде по-балансирано. На 1 декември средната лихва в ипотечното кредитиране в Русия беше 6,7% и след това започна да се повишава, но това не намали търсенето на дългосрочните кредити за покупка на жилище в Русия.

За първата половина на годината банките са дали заеми на стойност 5,6 трилиона рубли (66 млрд. долара), а причината бизнесът да продължава да търси кредитиране, дори и при високи лихви, са въведените от банките плаващи ставки, сочат още данните на централната банка.

Бюджетните средства, които се изливат в икономиката, също насърчават кредитирането - компании, които са сключили договори за доставки с държавата, са склонни да взимат големи кредити, коментира още Набиулина.

Надеждата на заемополучателите е, че сключвайки договор с плаващи ставки, когато дойде време за промяна, банките ще трябва да реагират бързо и да свалят и лихвите по кредитите. Исторически в периода 2015 - 2022 година това действително е така, каза Набиулина пред депутатите, но и припомни, че сега ситуацията е много различна.

Гуверньорът предупреди и компаниите, че плаващата лихва може да бъде рискова за бизнеса и им препоръча да предоговорят условията си с банките. Тя обаче посочи, че и бизнесът в страната отчита рекордни печалби - 13 трилиона рубли за първите пет месеца, което е ръст от 14%. В същото време резервите от работна сила и производствени мощности в страната са почти изчерпани и това крие голяма заплаха за рецесия, а при растяща инфлация икономиката може да стане неуправляема.

Набиулина е категорична, че е бизнесът трябва да привлича средства от пазара, да инвестира в нови технологии и да работи прозрачно за своите инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

20
rate up comment 13 rate down comment 8
sssaaa
преди 3 часа
Фekaлника пак не отговори на поставените въпроси, а само cnaмu с някакви опорки. Типичен Евроатлантик -мрънкаш, сеещ лъжи и конспирации за това колко са лоши другите. Ако щеш 100 коментара напиши, едва ли някой читател ще ги прочете, но ти си дерзай не ни пречиш. Знаем си те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 23
Алехандро
преди 3 часа
2024, 1984 г. и дори както през 1884г. , хората в русия пак си носят вода от чешма на улицата и *** в дупка зад блока. А пътищата са като през 1784г. Затова и руснака времето е спряло Нищо не се е променило. .Тогава те още си бяха Съветски крепостни селяни и не можеха да си купуват жилища, раздаваха ги им като ордени! Хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 21
Алехандро
преди 3 часа
участие на фроната. За една година от 300,000 Р на 1,700,000. Ето това е ръста на реалната инфлация. В същото време РФ не може да продава ДЦК нито пък да взима заеми от вън. Валутната им борса не работи защото преди месец им забраниха да търгуват с $ и а от две седмици и с Юани. Така че сега няма реален параметър който да определя курса $-Р.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 5
sssaaa
преди 3 часа
До: Алехандро, хяхяхяхя гekaлник, кажи ни колко загубиха вчера Американците от краха на борсите и криптото. Що не кажеш? Ще ти помогна 2 трлн долара. Ще оставя сам да прецениш кое е по-голямото число. Фekaлник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 22
Алехандро
преди 3 часа
В момента Набиулина се опитва отчаяно да спаси положение което е неспасяемо. Повишаването на лихвите работи за намаляване на инфлацията само при нормално работеща икономика. Руската икономика не е нормално работеща, защото е поставена на военни релси. Ръста на военното производство лъжливо показва "прегряване' на икономиката, точно както е било в Германия през 1944г. Инфлацията не може да се бори с повишаване на лихвения % защото путин непрекъснато увеличава премиите за подписване на договори за
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 8
sssaaa
преди 3 часа
До: Алехандро, аз ли не пиша смислено? Я вземи си прочети поне 5% от коментарите си днес нacpaли всички статии и днес и цитирай тук нещо логично! Не за друго, да се посмеем пак на ежедневните ти лъжи и безмислени коментари изсипани в 20 последователни коментара. Човек дето се мисли за много умен и компетентен по всички въпроси. Жалък фekaл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 22
Алехандро
преди 3 часа
До: sssaaaЛелелеййййй, *** ти си наистина форумният топидиот, руснаците от крипто са загубили около 85 милиарда долара, само в последната крипто зимичка, а пък за вчера не ми се мисли! Почти никой не ще да чуе за крипто. Избягагаха им и мините за добив на койн-и, отидоха в Казахстан, където ел. енергията е много по-евтина. Боже, боже, каква свещена простота у бг русоробите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 10
sssaaa
преди 3 часа
До: Алехандро, а бе ти Турчин ли си, фekaлник? Много ги защитаваш нещо ама не каза колко са лихвите там? Хиперзвуков uguот и лъжец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 20
Алехандро
преди 3 часа
До: sssaaaОгомен хаос и в твоят чутура. Как може да има толкова слабо умствено развити потребители, пък ило и ***, в медия като "Инвестор"?! Вместо да се напъне, да напише нещо смислено, да прочете нещо, да анализира, асимилира, да научим нещо от него, русоробите продължават да си пишат като крепостни селяни - аналогово, първобитно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 21
Алехандро
преди 3 часа
До: sssaaaСамо бавноразвиващ бг русороб, може да ръси накива идиотщини. Ти, кога си говорил с турчин, бе?! Знаеш ли че акъна турчин, от центъра на Истанбул, от 3 гоини работи в България за 1000 евро, и по негови думи, "като се прибера и ако не оставях по 700 евро на масата, бяхме загинали". Със две студентки беше, сега е една. Да знаеш случайно колко десетки хиляди турци вече работят у нас?! ***, и тва ли не знаеш?! И, кви иконоики може да има,т след като валутите им са пълен тшак?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още