IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвите по ипотечните кредити в Русия прескочиха 20%

Кредитирането в страната расте въпреки високите лихви, предупреждават от централната банка

13:36 | 06.08.24 г. 29
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Големите банки в Русия увеличават от днес (6 август) лихвите по ипотечното кредитиране, съобщава ТАСС. Този ход е свързан с повишаването на основната лихва от страна на централната банка до 18%.

В резултат Сбербанк и ВТБ вече предлагат ипотеки с лихви от съответно 20% и 20,5%, а Алфабанк - с 21,09%.

През юли централната банка на Русия повиши лихвата от 16% на 18% и с това предизвика множество критики относно политиката на ръководителя на институцията Елвира Набиулина.

Тя беше извикана за изслушване в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) през миналата седмица и обясни необходимостта от тези действия. Според нейните думи увеличаването на лихвите през декември 2023 година (до 16%) първоначално е дало резултат и инфлацията се е забавила чувствително в първото тримесечие.

След това обаче тенденцията за повишаване на цените се е върнала и основната причина за това е продължаващ ръст на кредитирането, включително и ипотечното. Надеждите са, че сега търсенето на заеми ще бъде по-балансирано. На 1 декември средната лихва в ипотечното кредитиране в Русия беше 6,7% и след това започна да се повишава, но това не намали търсенето на дългосрочните кредити за покупка на жилище в Русия.

За първата половина на годината банките са дали заеми на стойност 5,6 трилиона рубли (66 млрд. долара), а причината бизнесът да продължава да търси кредитиране, дори и при високи лихви, са въведените от банките плаващи ставки, сочат още данните на централната банка.

Бюджетните средства, които се изливат в икономиката, също насърчават кредитирането - компании, които са сключили договори за доставки с държавата, са склонни да взимат големи кредити, коментира още Набиулина.

Надеждата на заемополучателите е, че сключвайки договор с плаващи ставки, когато дойде време за промяна, банките ще трябва да реагират бързо и да свалят и лихвите по кредитите. Исторически в периода 2015 - 2022 година това действително е така, каза Набиулина пред депутатите, но и припомни, че сега ситуацията е много различна.

Гуверньорът предупреди и компаниите, че плаващата лихва може да бъде рискова за бизнеса и им препоръча да предоговорят условията си с банките. Тя обаче посочи, че и бизнесът в страната отчита рекордни печалби - 13 трилиона рубли за първите пет месеца, което е ръст от 14%. В същото време резервите от работна сила и производствени мощности в страната са почти изчерпани и това крие голяма заплаха за рецесия, а при растяща инфлация икономиката може да стане неуправляема.

Набиулина е категорична, че е бизнесът трябва да привлича средства от пазара, да инвестира в нови технологии и да работи прозрачно за своите инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

29
rate up comment 0 rate down comment 0
penkiler1415
преди 5 минути
До: sssaaa Да НАТОВСКА Турция не е цъфнала и вързала но не разбирам защо изтъквате НАТОвската и принадлежност във връзка с икономическите и финансовите и показатели?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 7 минути
До: Алехандро18 % е много далеко от реалната им инфлация а изчисленията за хипотетичната ипотека не включват таксите и застраховките а там могат да се крият много неприятни изненади отчитайки българският опит :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 2
Алехандро
преди 27 минути
Между другото, няма да спрат до тук, към края на годината се очаква твърдо преминаване на основна лихва 20%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 32 минути
До: Ironhorse200 к главница при 21 % лихва и 25 г срокна изплащане = 1050000 лихви +200000 главници = 1250000 = 4166,67 анюитетна месечна вноска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 39 минути
Булката Набиуллина се опитва да обере ликвидността от пазара без да убие квот е останало от руската икономика , ама за това трябва доверие в паричната единица и в институциите . Страха не може да замени доверието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
Алехандро
преди 45 минути
До: dataАбсолютно точен коментар, особено в последната си част - никаквото, доверие на руснаците в рублета, за това купват каквото сварят, за да запазят парите си, вкл. и бяла техника - форумните *** цвилеха, как руснаците са били забогатяли. А, най-вече купуват на черно долари, в различните райони от 150 до 250 рубли за долар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
Алехандро
преди 47 минути
До: IronhorseИ на мен ми се видя много, но сега проверявам - толкова е, става дума за 25 години, 300 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
Ironhorse
преди 1 час
До: АлехандроПри 21% трябва да върне главница от 200 000 лв + лихва от 546 000 лв. или общо 746 000 лв.Иначе при 2,2 % лихва сметките са ти верни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 1 час
Ква икономика като икономика няма. Всичко се контролира от държавата - тя спуска поръките . Относно инфлацията - военните заводи работят , хората получават кинти ама не произвеждат стоки който да уравновесят получените от тях пари ами оръжия който отиват в Украйна . Отделно военните получават колосални суми за руските стандарти , ама тоже не произвеждат стоки . Демек цялата военна икономика пуска пари на пазара а срещу тях няма стоки и ето ви инфлация .Отделно ниското доверие на руснаците в руб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 5
sssaaa
преди 1 час
Фekaлника пак не отговори на поставените въпроси, а само cnaмu с някакви опорки. Типичен Евроатлантик -мрънкаш, сеещ лъжи и конспирации за това колко са лоши другите. Ако щеш 100 коментара напиши, едва ли някой читател ще ги прочете, но ти си дерзай не ни пречиш. Знаем си те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още