IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заводът на японската SE Bordnetze в Мездра затваря през 2025 г.

Без работа ще останат общо над 1000 служители от двата завода на „СЕ Борднетце – България“ в страната

14:56 | 13.09.24 г. 21
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Производителят на кабелни комплекти за автомобилната индустрия „СЕ Борднетце – България“ ЕООД обяви, че ще затвори единия от заводите си у нас – този в Мездра, през март 2025 г., съобщава БТА. Вторият завод на международната компания, който се намира в Карнобат, ще продължи да работи, но с намален капацитет.

SE Bordnetze планира да премести производството си в Молдова и Румъния, като от компанията съобщават, че представителите на работниците и местните синдикати са информирани за тези планове.

„Решението за преместване на производството се дължи на конкуренцията в индустрията за кабелни комплекти. Високите производствени разходи в България, особено нарастващите разходи за труд, се отразиха негативно на способността на компанията да възлага нови проекти за серийно производство на кабелни комплекти към българските си локации", се посочва в съобщението от компанията, цитирано от БТА.

Заводът в Мездра, който ще затвори в края на март 2025 г., е открит през 2008 г. и в него работят около 950 души. От завода в Карнобат, където в момента работят 1000 души, ще бъдат съкратени 100 работни места от февруари 2025 г.

„Повече от шест месеца полагахме усилия да намерим алтернативни решения, които да ни позволят да поддържаме настоящите обеми на производството в България, но предвид темпа на увеличаващите се разходи за труд в дейността, тези наши усилия се оказаха непосилни. Знаем колко трудно е това за нашите служители, някои от които са с нас от дълги години. В допълнение към изпълнението на всички законови изисквания относно прекратяването на дейността, ние ще предоставим компенсационни пакети и програма за преместване на засегнатите служители", каза главният оперативен директор на „СЕ Борднетце-България“ Танер Мутлу.

„СЕ Борднетце-България“ е част от групата на Sumitomo Electric Bordnetze SE – глобален автомобилен доставчик с над 36 хил. служители в 13 държави. Компанията е част от японската група Sumitomo Electric Industries, която има 380 дъщерни дружества в различни индустрии по света. Групата има 280 хил. служители и нетни продажби от 30 млрд. долара през 2023 г.

Продуктовото портфолио на SE Bordnetze включва системи за окабеляване, както и електрически и електронни компоненти за конвенционални и електрически задвижващи технологии, включително кабелни снопове за мулти и високо напрежение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 13.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 13
Ironhorse
преди 6 часа
Това е трети или четвърти завод от Автоклъстера, който затваря в рамките на 3 месеца.Не може механично да вдигаш минималната работна заплата и да очаваш, че ще дойдат от самосебе си производства с висока принадена стойност.Политиката за вдигане на МРЗ ще доведе до трайна безработица и ново обезлюдяване на бедните региони.Асен Василев и ПП/ДБ са абсолютни некадърници!!!Пак си гласувайте за тез ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още