IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заводът на японската SE Bordnetze в Мездра затваря през 2025 г.

Без работа ще останат общо над 1000 служители от двата завода на „СЕ Борднетце – България“ в страната

14:56 | 13.09.24 г. 21
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Производителят на кабелни комплекти за автомобилната индустрия „СЕ Борднетце – България“ ЕООД обяви, че ще затвори единия от заводите си у нас – този в Мездра, през март 2025 г., съобщава БТА. Вторият завод на международната компания, който се намира в Карнобат, ще продължи да работи, но с намален капацитет.

SE Bordnetze планира да премести производството си в Молдова и Румъния, като от компанията съобщават, че представителите на работниците и местните синдикати са информирани за тези планове.

„Решението за преместване на производството се дължи на конкуренцията в индустрията за кабелни комплекти. Високите производствени разходи в България, особено нарастващите разходи за труд, се отразиха негативно на способността на компанията да възлага нови проекти за серийно производство на кабелни комплекти към българските си локации", се посочва в съобщението от компанията, цитирано от БТА.

Заводът в Мездра, който ще затвори в края на март 2025 г., е открит през 2008 г. и в него работят около 950 души. От завода в Карнобат, където в момента работят 1000 души, ще бъдат съкратени 100 работни места от февруари 2025 г.

„Повече от шест месеца полагахме усилия да намерим алтернативни решения, които да ни позволят да поддържаме настоящите обеми на производството в България, но предвид темпа на увеличаващите се разходи за труд в дейността, тези наши усилия се оказаха непосилни. Знаем колко трудно е това за нашите служители, някои от които са с нас от дълги години. В допълнение към изпълнението на всички законови изисквания относно прекратяването на дейността, ние ще предоставим компенсационни пакети и програма за преместване на засегнатите служители", каза главният оперативен директор на „СЕ Борднетце-България“ Танер Мутлу.

„СЕ Борднетце-България“ е част от групата на Sumitomo Electric Bordnetze SE – глобален автомобилен доставчик с над 36 хил. служители в 13 държави. Компанията е част от японската група Sumitomo Electric Industries, която има 380 дъщерни дружества в различни индустрии по света. Групата има 280 хил. служители и нетни продажби от 30 млрд. долара през 2023 г.

Продуктовото портфолио на SE Bordnetze включва системи за окабеляване, както и електрически и електронни компоненти за конвенционални и електрически задвижващи технологии, включително кабелни снопове за мулти и високо напрежение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 13.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 1
corner
преди 3 часа
До: гъбкоВярно е че е ниска заплатата в основата си - но има и редица други обстоятелства / корупция , малък пазар , ниска производителност и енергоемкост на икономиката , ниска дигитализация и липса на дисциплина и хигиена от вякакъв характер ............ /. Та при тези обстоятелства примерно заплатата трябва да е на половина от приетото за да има смисъл . Новите събития също са в посока надолу .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
Тодор_Иванов
преди 3 часа
До: гъбко Въпреки по-високата МРЗ в Румъния, пак отиват там. Там нямат Пеевски, Доган и т.н. Наште мозъци от ПП-ДБ напълниха гушата на Пеевски и сие с още влас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 3 часа
А когато работодател каже "чао-чао", същите експерти излизат да обясняват, как неможело така и правителството е виновно. Ми работете вие за тия заплати, дето да ги устройват собствениците на завода. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 3 часа
Айде айде, надали в Румънмия разходите за труд са намаляващи. В Молдова да речем, че са по-ниски, ама и там едно възстание ги дели от референдума за включване в състава на Румъния. Нещо остава недоизказано, възможно е да е дошло време да се берат плодовете на санкциите. Забавното е, че когато работодатели се оплакват, как са принудени да плащат високи заплати, форумните експерти обясняват, че ако един работодател не може да плаща справедлива заплата - чао чао.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 10
гъбко
преди 3 часа
За обща култура на сведущите по заплати, в Румъния МРЗ в момента е 1300лв и ще стане над 1600 от догодина(у нас е 970). И пак за обща култура да попипам, имате ли си на идея, как се намира човек за работа, каквато и да е? Колко от вас плащат заплати? В България в момента практически няма безработица. Всека фирма, която не може да добавя стойност изчезва от пазара. Това е реалността. Аз човек на МРЗ не бих взел, няма и да взема, а още повече такъв дето знанията му отговарят преко сили за МРЗ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
Тодор_Иванов
преди 3 часа
Корупцията е по-страшната причина за повишените разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
Gna
преди 3 часа
До: Ironhorse по принцип си прав за мрз, но пък и не може да седи ниска. Все пак трябва да се догонват държавите от ЕС. Да не говориме за инфлацията и какво причини на хората с по-ниски доходи. България може и без работодатели като този и Леони, но трябват читави политици и политики по места. Докога ще има такъв смешен таван на заплатите от 3750лв? Време е хората с високи доходи да започнат да плащат справедливи данъци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Тодор_Иванов
преди 3 часа
При безработица под 6%, нормално е да се вдигат заплатите, пък който издържи. Когато пред вратата чакат за назнъчаване, тогава можеш да разчиташ на коректен работник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
RoyBatty
преди 4 часа
"Високите производствени разходи в България, особено нарастващите разходи за труд, се отразиха негативно на способността на компанията да възлага нови проекти за серийно производство на кабелни комплекти към българските си локации" !!!!!!"особено нарастващите разходи за труд"!!! ... BRAVO на човеколюбивите правителства, който вдигат стандарта на живот с постановления
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 8
evlogi
преди 4 часа
Такива съобщения скоро ще станат ежедневие.Не е реалистично да се очаква всяка година заплатите да растат с по 15%, най-вече под административен натиск, без да е налице съответното нарастване на производителността. Особено такива производства с ниска добавена стойност ще бъдат много сериозно засегнати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още