IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовата стабилност на "Булгаргаз" е застрашена без предоговаряне с Botas

Компанията не е платила задълженията си за резервирания капацитет през юли към турската компания

12:45 | 11.07.24 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Булгаргаз" няма да може да поеме своите финансови ангажименти, ако договорът с Botas не бъде предоговорен. Това е посочило дружеството си в писмо до турската компания, с което иска разговори по подписания в началото на 2023 година договор, съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание. "Булгаргаз" плаща по 486 хил. долара на ден за запазения капацитет, а до края на юни е използвал едва 15% от годишния резервиран капацитет.

По думите на Малинов през юни сумата за резервирания капацитет е била намалена с 12 млн. лева след договорки с турската страна, а през юли "Булгаргаз" е съобщил, че не може да покрие задълженията си.

Предсрочно прекратяване на договора с турската копания обаче би коствало 2 млрд. долара, които "Булгаргаз" трябва да изплати под  формата на компенсации, коментираха депутати. Малинов потвърди отново, че договорът е много неизгоден за България и страната се опитва да продаде част от правата по него на трети страни.

Министърът отказа да даде подробности, защото са търговска тайна, но документацията ще бъде внесена в секретното деловодство на парламента. Малинов уточни още, че две компании от Молдова и Украйна са проявили интерес да участват в преговори, за да купят правото да ползват турските съоръжения. "Булгаргаз" е провел две тръжни процедури, на които са участвали други две компании с интерес към услугите на Botas.

В момента България води допълнителни преговори за намаляване на резервирания капацитет и на цената на получаваната услуга, промяна на ценообразуването и възможности за едностранно прекратяване, както и прехвърляне на правата на трети страни - в пълен обем. Все още не е приключила и проверката на Европейската комисия дали договорът отговаря на европейските изисквания, каза още Малинов.

Пред народните представители служебният министър съобщи, че плановете са Вертикалният газов коридор да бъде въведен в експлоатация през първото тримесечие на 2026 година. Всички процедури и обществени поръчки по него на българска територия са сключени, посочи още Малинов.

Той беше категоричен, че има осигурени достатъчно количество газ за новия зимен сезон - от договора за доставка от Азербайджан, газохранилището в Чирен, както и количества газ, които се съхраняват по силата на споразумението с турската Botas, които се съхраняват в Турция. По думите на Малинов над 2 млн. мегаватчаса газ на "Булгаргаз" се съхраняват от турската компания.

"Булгаргаз" вече не е единствен доставчик на природен газ, коментира още енергийният министър и допълни, че на пазара вече има 118 компании с лиценз за търговия с природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 11.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 11
0pk
преди 6 дни
Хахаха скъп ли ти беше руския газ зелкович? Сега плащай стотици хиляди долари на ден за запазаен но неизползван капацитет, щот няма кой да те дърпа за езика. Ей прсти сте и прсти ше си умрете. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още