IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовата стабилност на "Булгаргаз" е застрашена без предоговаряне с Botas

Компанията не е платила задълженията си за резервирания капацитет през юли към турската компания

12:45 | 11.07.24 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Булгаргаз" няма да може да поеме своите финансови ангажименти, ако договорът с Botas не бъде предоговорен. Това е посочило дружеството си в писмо до турската компания, с което иска разговори по подписания в началото на 2023 година договор, съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание. "Булгаргаз" плаща по 486 хил. долара на ден за запазения капацитет, а до края на юни е използвал едва 15% от годишния резервиран капацитет.

По думите на Малинов през юни сумата за резервирания капацитет е била намалена с 12 млн. лева след договорки с турската страна, а през юли "Булгаргаз" е съобщил, че не може да покрие задълженията си.

Предсрочно прекратяване на договора с турската копания обаче би коствало 2 млрд. долара, които "Булгаргаз" трябва да изплати под  формата на компенсации, коментираха депутати. Малинов потвърди отново, че договорът е много неизгоден за България и страната се опитва да продаде част от правата по него на трети страни.

Министърът отказа да даде подробности, защото са търговска тайна, но документацията ще бъде внесена в секретното деловодство на парламента. Малинов уточни още, че две компании от Молдова и Украйна са проявили интерес да участват в преговори, за да купят правото да ползват турските съоръжения. "Булгаргаз" е провел две тръжни процедури, на които са участвали други две компании с интерес към услугите на Botas.

В момента България води допълнителни преговори за намаляване на резервирания капацитет и на цената на получаваната услуга, промяна на ценообразуването и възможности за едностранно прекратяване, както и прехвърляне на правата на трети страни - в пълен обем. Все още не е приключила и проверката на Европейската комисия дали договорът отговаря на европейските изисквания, каза още Малинов.

Пред народните представители служебният министър съобщи, че плановете са Вертикалният газов коридор да бъде въведен в експлоатация през първото тримесечие на 2026 година. Всички процедури и обществени поръчки по него на българска територия са сключени, посочи още Малинов.

Той беше категоричен, че има осигурени достатъчно количество газ за новия зимен сезон - от договора за доставка от Азербайджан, газохранилището в Чирен, както и количества газ, които се съхраняват по силата на споразумението с турската Botas, които се съхраняват в Турция. По думите на Малинов над 2 млн. мегаватчаса газ на "Булгаргаз" се съхраняват от турската компания.

"Булгаргаз" вече не е единствен доставчик на природен газ, коментира още енергийният министър и допълни, че на пазара вече има 118 компании с лиценз за търговия с природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 11.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

11
rate up comment 15 rate down comment 7
Tikva007
преди 6 дни
Същата картинка и с токсичните руски реактори - заробващите 20 млрд. лв. на Росатом за готова централа в Белене ги изтрампихме за 38 млрд. долара само като начало за фалиралата Уестингхаус, ако не фалира пак. Кон за кокошка. Чакаме да видим и сметката с горивата и съдбата на Нефтохима в Бургас, когато заменим руския нефт с братска амброзия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 8
0pk
преди 6 дни
До: zelka007 как така расияните спряха газчицата? Не беше ли тезата, че сами се отказваме от недемократичния им газ за 300 евра/МВтч? Как като сключваха с рунаците договори сичките беха на светло и вий всичко знаехте колко неизгодни били, а ся като нямате работа с руснаците, договорите се сключват на тъмно? Кат бутахте паметника, едно руско *** не излезе да ви палне техниката, а при сключване да договори все руски мекерета ви ги подписват? На прстия и некадърния, все други са му виновни. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 8
Tikva007
преди 6 дни
Три десетилетия плеяда *** червенотиквеничковчета облъчваха оглупяващата от холивудски бози публика, че всичко руско е отровно за България, а всичко не-руско е амброзия. Като резултат на заробващите договори на Газпром, България печели по няколко милиарда от транзит по Балкански поток и се кани да си прибере още 2-3 млрд. пак от Газпром. Виждаме благотворните алтернативи на руската отрова - договорът-амброзия с "братския турски" Боташ ще фалира Булгаргаз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 15
zelka007
преди 6 дни
До: 0pk ... аз мисля , че продължавате да не вдявате точно какво се случва с отношенията рассийката / колективният запад (към който и ние необратимо принадлежим , въпреки спорадичните напъни на малцинствата у нас) ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 17
zelka007
преди 6 дни
До: 0pk ... ахаххаххаххааа ... газчита я спреха рассияните , не ние !! и второ , в момента гадният втечнен газ е 30 евра за МВтч , а рассийският последно беше преди да си гръмнат тръбите 300 евра за МВтч . и трето , въпросният договор го сключиха на тъмно , без консултации , рассийските мекерета в държавата ни ... !! ... по принцип , всички енергийни договори са дългосрочни . в случаят не обвинявам никой ,но в повечето винаги има някакви клаузи за гъвкавост , които тук ги няма , защо не знаем !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 16
khao
преди 6 дни
До: 0pk кой, я ми кажи името на тоя руски шпионин :)))... после дигай *** и бегай, че е ред на тошко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 11
0pk
преди 6 дни
До: khao поредният руски шпионин, подписващ свободно неизгони договори в двайсет години натовска българия? По кха лей.ка от тебя няма на тоя форум. Зад всеки ъгъл предатели, на всеки прозорец - шпиони. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 19
khao
преди 6 дни
До: 0pk като си проззз е за цял живот... нема да ти мине! кой посписа тоя загробващ договор, я ми припомни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 12
0pk
преди 6 дни
До: khao да да, зад всеки ъгъл на некадърността ти сияят кремълски звезди и след още 20год. в нато пак същите ще сте марди. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 19
khao
преди 6 дни
До: 0pk изключително скъп, а горния казус е делно на Позора, който също е руско ***... той ппдписа договора с тия, нека не се лъжем, глуупи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още