IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовата стабилност на "Булгаргаз" е застрашена без предоговаряне с Botas

Компанията не е платила задълженията си за резервирания капацитет през юли към турската компания

12:45 | 11.07.24 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Булгаргаз" няма да може да поеме своите финансови ангажименти, ако договорът с Botas не бъде предоговорен. Това е посочило дружеството си в писмо до турската компания, с което иска разговори по подписания в началото на 2023 година договор, съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание. "Булгаргаз" плаща по 486 хил. долара на ден за запазения капацитет, а до края на юни е използвал едва 15% от годишния резервиран капацитет.

По думите на Малинов през юни сумата за резервирания капацитет е била намалена с 12 млн. лева след договорки с турската страна, а през юли "Булгаргаз" е съобщил, че не може да покрие задълженията си.

Предсрочно прекратяване на договора с турската копания обаче би коствало 2 млрд. долара, които "Булгаргаз" трябва да изплати под  формата на компенсации, коментираха депутати. Малинов потвърди отново, че договорът е много неизгоден за България и страната се опитва да продаде част от правата по него на трети страни.

Министърът отказа да даде подробности, защото са търговска тайна, но документацията ще бъде внесена в секретното деловодство на парламента. Малинов уточни още, че две компании от Молдова и Украйна са проявили интерес да участват в преговори, за да купят правото да ползват турските съоръжения. "Булгаргаз" е провел две тръжни процедури, на които са участвали други две компании с интерес към услугите на Botas.

В момента България води допълнителни преговори за намаляване на резервирания капацитет и на цената на получаваната услуга, промяна на ценообразуването и възможности за едностранно прекратяване, както и прехвърляне на правата на трети страни - в пълен обем. Все още не е приключила и проверката на Европейската комисия дали договорът отговаря на европейските изисквания, каза още Малинов.

Пред народните представители служебният министър съобщи, че плановете са Вертикалният газов коридор да бъде въведен в експлоатация през първото тримесечие на 2026 година. Всички процедури и обществени поръчки по него на българска територия са сключени, посочи още Малинов.

Той беше категоричен, че има осигурени достатъчно количество газ за новия зимен сезон - от договора за доставка от Азербайджан, газохранилището в Чирен, както и количества газ, които се съхраняват по силата на споразумението с турската Botas, които се съхраняват в Турция. По думите на Малинов над 2 млн. мегаватчаса газ на "Булгаргаз" се съхраняват от турската компания.

"Булгаргаз" вече не е единствен доставчик на природен газ, коментира още енергийният министър и допълни, че на пазара вече има 118 компании с лиценз за търговия с природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 11.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

31
rate up comment 0 rate down comment 11
zelka007
преди 5 дни
До: 0pk ... аналогов си !! папагалстваш и пишеш общи приказки без аналог във форума ... :))) ... определено не си дигитален !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 6 дни
До: Алехандро последно аналогов ли съм или безаналогов, избери си и кажи да си запиша. Все пак значи стачкуваха за нещо, не е като да не са стачкували? Съвсем ви се бъгна алгоритъма и твоя и на тоя след тебе с многоточията и чиповете от парални и бидета. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 14
zelka007
преди 6 дни
До: 0pk ... мизерабълите нали се преброихте на изборите колко сте ?! 80хил за понци схемата и 280хил за изззродите ... толкоз от 7млн ... над масква фъркали дронове с бум-бум ... тестват готовността на С400 и проверяват местоположението ... :))) ... а в чечня вече горят разни складове и ГСМ-и ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 13
Алехандро
преди 6 дни
До: 0pkМа, ти, наистина си аналогов. Ти, присъствал ли си на протести, където стачква цялата страна в найнеудобни, празнични дни, и се стачкува седмици и месеци наред?! Спри да се излагаш, ясно е, че си с ограничено логическо мислене и асимилиране на елементарен текст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 14
Алехандро
преди 6 дни
До: 0pkКолхозник, ти наистина си безаналогов - производителите на слънчева енергия, и то малките производители, протестираха срещу огромната такса пренос, която при тях се явява равна на това, което за месец получават за произведената, такава. Целта е - да напуснат пазара, ама тези работи няма ак да ги знаеш. "Трактористите" всички знаем защо стачкуват всяка година х два пъти - последният път - че стискаха зърното, цените да скочат още, пък те паднаха с 30%. Полицаите пък били стачкували?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 6
0pk
преди 6 дни
До: Алехандро айде и другия евроатлантист се включва мощно с три поредни матряла. В държавата на тарикатите управлявана изключително от путинофили, всички сме бедни по статистика, но богати в действителност! Онзи ден не стачкуваха "соларкаджиите", а по-онзи ден не стачкуваха "трактористите". Преди това не стачкуваха полицаите, щото заплатите им стигат и са доволни. Чакаме сега поредния трашн от руски рубли, които фалиралия газпром ще ни изплати, за да продължим да живеем с песен на уста, нале?:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 16
Алехандро
преди 6 дни
До: 0pkКолхозник, ние плащахме милиони на руските крадци. Дори "Газпром" е пред фалит, кво остава за Булгаргаз, управляван от путинофили! "Булгаргащ" ще се закрепи, като свърши делото за 400 милки в долари към газпромчето. Да се надяваме, че ще могат да ги платят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 17
Алехандро
преди 6 дни
До: 0pkКолхозник - никой в България не се оплаква, никой не стачкува, и то, въпреки, че по документи сме най-бедни в ЕС. Хората са богати, доходите и пенсиите скочиха рязко, не ги бърка хората - по пътищата не може да се размине. И, за теб, колхозник, дизела е 2.60, копейките не сте от ората, които ще харчат 3 кинта за премиум гориво! Осветен *** си, и доказан лъжец, чяда се защо модерацията не ти обръща "вниманието", което си заслужил отдавна!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 15
Алехандро
преди 6 дни
Уважаеми Елена и Деляна, някоя от Вас, няма ли да вземе микрофона, да опита да стигне до наш ***, и да му зададе 2-3 що-годе неудобни въпроса!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 5
0pk
преди 6 дни
До: zelka007 по каква точно расийка съм мучал я уточни? Ежедневно пропагандирам връщане на българия към азиатските и корени? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още