IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ожесточената империя - Русия една година след началото на инвазията

Противно на надеждите на Запада не се формира съществена опозиция срещу военния курс на Кремъл. Има ли все пак шансове за „смяна на режима" в Москва?

08:16 | 24.02.23 г. 69
Автор - снимка
Създател
Снимка: MAXIM SHIPENKOV
Снимка: MAXIM SHIPENKOV

Искандер Ясавеев е вкаран в затвора два пъти, след като страната му нахлува в Украйна по време на мащабна атака на 24 февруари 2022 г. Преди седмица той отново е освободен. „Вторият път не беше толкова лош", казва 51-годишният руснак по телефона, гласът му е спокоен, а фразите - обмислени. „В края на краищата вече знаех какво да очаквам“. 

Ясавеев е социолог. Три дни след началото на войната той участва в антивоенен протест в родния си град Казан. Снимките го показват пред универсален магазин. „Това е война, а не специална операция", гласи плакатът, едва ли по-голям от кутия за пица, който той държи пред гърдите си. Арестуван е и хвърлен в затвора за пет дни, пише в свой репортаж германският икономически всекидневник Handelsblatt.

До войната Ясавеев преподава в петербургския кампус на престижното Висше училище по икономика (ВУИ). След това, през октомври, властите класифицират социолога като „чуждестранен агент" - обозначение, което има за цел да заглуши критиците на режима. „На следващия ден ме уволниха", казва той.

Преди седмица се случва и вторият арест, този път за статия, която Ясавеев е публикувал за войната в Украйна. Текстът, озаглавен „Защо Русия воюва", се появява на уебсайта на радио "Свободна Европа/Радио Свобода" (RFE/RL), което се финансира от Конгреса на САЩ и за което Ясавеев пише като колумнист.

Ясавеев е един от многото. Руската неправителствена организация OVD-Info, която обръща внимание на правата на политическите затворници, е регистрирала 19 535 ареста в рамките на протести срещу войната и мобилизацията от 24 февруари миналата година. Но когато се екстраполира върху цялата страна, Ясавеев е един от малцината. Противно на първоначалните надежди на Запада, не се наблюдават масови протести срещу военния курс на Кремъл, нито дори съществена скрита опозиция.

Отново и отново в страната се провеждат индивидуални протести или саботажи срещу режима в Кремъл, срещу мобилизацията и органите за сигурност. Но действията не са координирани на национално ниво. По същия начин няма добре организирана и свързана в мрежа опозиция в изгнание, както е в случая с Беларус.

Александър Габуев, старши научен сътрудник в Carnegie Endowment for International Peace, обяснява това с факта, че руските политици или опозиционери, живеещи в изгнание, обикновено не са много популярни в Русия. Габуев изчислява, че в момента 20% от руснаците подкрепят войната, 20% са против нея, а 60% са просто пасивни.

Проучванията на общественото мнение, провеждани от институти за изследване на общественото мнение, често дават изкривени резултати в авторитарните държави, защото хората не казват истината от страх. Въпреки това те могат да бъдат полезни като приблизителна оценка. Според независимия институт за изследване на общественото мнение „Левада" в момента рейтингът на Путин е 82%, докато рейтингът на неговото правителство през януари е 67%, а 66% от населението смята, че Русия „се движи в правилната посока“. 

 


През декември миналата година руският вестник Moscow Times публикува данни, които според редакцията са събрани от социологическа служба, контролирана от Кремъл. Според допитването девет месеца след началото на войната все по-малко руснаци вярват, че Путин е постъпил правилно, заповядвайки инвазията в Украйна. На 17 ноември мнозинството от 60% все още подкрепяше хода на войната, „но то е на най-ниското си ниво от шест месеца насам и е спаднало с десет процентни пункта от пролетта", се казва в анализа на Moscow Times.

Последна актуализация: 08:18 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

49
rate up comment 9 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: data: Тази война можеше да бъде избегната. Достатъчно беше през януари 2014 САЩ да бяха натиснали опозицията в Киев да спази споразумението, което клекна и подписа Янукович - разпускане на парламента и нови избори под международен контрол. Тогава нямаше Русия да вземе Крим, нямаше да има бунтове и размирици, референдуми за отделяне н Донецк и Луганск. Защо американците допуснаха, или по-скоро насърчиха шайката вандали да изтърбушат Киев и да свалят с метеж властите, с които се договориха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 8
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 ''...и си представяй, че е хетеросексуална жена - адвокат с 22 годишна практика...'' В случая представата отговаря на обективната действителност, а е жалко за теб, ако не допускаш, че и една жена може да има интелектуалният капацитет да мисли логично. Да- не съм всяка жена, защото айкюто ми е малко по-високо, но това не би следвало да е проблем при един спор, в който си заел губещата страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 8
baybay11
преди 1 година
До: khao Той е само рупор, ретранслатор, не може да разбере логическата несъстоятелност и вътрешната противоречивост на съдържанието на руССките опорки. Както се вижда, при всеки мой елементар въпрос, построен върху логиката, няма отговор от него. Получава се малко като с един обвиняем- има право да не дава обяснения, ако те биха уличили в лъжа него или някой от близките му;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 9 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Нещо каза ли? Извинявай, но едва ли е нещо, което си струва четенето. Гледам, че и аверчето ти нещо ми пише, но аз него и слънчевия мускул ги пропускам поради признаци на деббилиззъм. Общувай си с него и си представяй, че е хетеросексуална жена - адвокат с 22 годишна практика. Добра двойка ще сте - високоплатен инжИнер и високоплатен адвокат, и двамата с неограничено време за писане на глууппости в някакъв сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: baybay11 днес е петък, няма да се занимавам много с тоя глиист! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: baybay11 от първия ден ги следя, гледам и руските клипове...заради тая война спрях да следя строежа на базата на спейс екс :):) и много добре се вижда как в първите месеци имаха повече техника, самите войници бяха по адекватни (като гледаш клипчета от GoPro), личеше че са професионални военни и са тренирали, обаче вече ги няма ... сега вече са разюздена команда от предимно мобилизирани... тоест обикновенни хора! ... и тоя ми твърди че още не били загрели... а те изгореха! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 9 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: data: Ако проблемът на САЩ, защото те запалиха мейдана, беше Путин и Русия, нямаше да ръчкат и Китай. Всъщност, туриха чержето под Русия в Украйна, за да я накажат, че отказа да влезе в съюза срещу Китай. Проблемът на САЩ е Китай и това, че светът още не е покрит с ядрена пепел се дължи на здравите нерви на Путин и Си - и двамата знаят, че янките няма да ги оставят да дишат, но не бързат да затрият планетата - за това все 10-15 минути ще се намерят, за да въведат кодовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 8
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 40 ''... Войните са за завоюване на нещо - територии, ресурси, пазари, влияние. ..'' Ахааа- значи си признавате, че в УКРАЙНА НЯМА НИКАКЪВ ФАШИЗЪМ И НАЦИЗЪМ, А РУССКАТА АГРЕСИВНА ВОЙНА В НЕЯ Е ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА УКРАИНСКАТА ДЪРЖАВНОСТ И ЗА ЗАГРАБВАНЕ НА УКРАИНСКА ДЪРЖАВНА ТЕРИТОРИЯ ОТ РУССИЯ;0 Ами това е и моето становище от 1вия час на тази война, което винаги съм го публикувала;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 9
baybay11
преди 1 година
До: khao Умишлено и аз изгледах руССките клипчета и да- вижда се, че мпс-то е с руССка регистрация, а не с украинска- местата на националните флагове и надписите на имената на 2те държави върху регистрационните табели, са разлопожени в различни части на табелите. Това е толкова елементарен фейк, че повече няма накъде. В България при късогледство носим очила, а явно масово в руССия руССнаците не могат да си ги позволят и не ги носят;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 9 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: data: Войната не се води, само за да си мерят пушките военните. Войните са за завоюване на нещо - територии, ресурси, пазари, влияние. Няма никакво значение с какво оръжие си постигнал целите си, ако си ги постигнал. Статията не е за войната, а за целите на Русия в нея. Русия не е Ирак и няма да допусне да бъде пребита. Този, който е заложил на сила срещу Русия, си играе с огъня, но явно нищо друго не му остава. Перспективата за бавна агония под планините от дългове също не е добра опция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още