IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ожесточената империя - Русия една година след началото на инвазията

Противно на надеждите на Запада не се формира съществена опозиция срещу военния курс на Кремъл. Има ли все пак шансове за „смяна на режима" в Москва?

08:16 | 24.02.23 г. 69
Автор - снимка
Създател
Снимка: MAXIM SHIPENKOV
Снимка: MAXIM SHIPENKOV

Искандер Ясавеев е вкаран в затвора два пъти, след като страната му нахлува в Украйна по време на мащабна атака на 24 февруари 2022 г. Преди седмица той отново е освободен. „Вторият път не беше толкова лош", казва 51-годишният руснак по телефона, гласът му е спокоен, а фразите - обмислени. „В края на краищата вече знаех какво да очаквам“. 

Ясавеев е социолог. Три дни след началото на войната той участва в антивоенен протест в родния си град Казан. Снимките го показват пред универсален магазин. „Това е война, а не специална операция", гласи плакатът, едва ли по-голям от кутия за пица, който той държи пред гърдите си. Арестуван е и хвърлен в затвора за пет дни, пише в свой репортаж германският икономически всекидневник Handelsblatt.

До войната Ясавеев преподава в петербургския кампус на престижното Висше училище по икономика (ВУИ). След това, през октомври, властите класифицират социолога като „чуждестранен агент" - обозначение, което има за цел да заглуши критиците на режима. „На следващия ден ме уволниха", казва той.

Преди седмица се случва и вторият арест, този път за статия, която Ясавеев е публикувал за войната в Украйна. Текстът, озаглавен „Защо Русия воюва", се появява на уебсайта на радио "Свободна Европа/Радио Свобода" (RFE/RL), което се финансира от Конгреса на САЩ и за което Ясавеев пише като колумнист.

Ясавеев е един от многото. Руската неправителствена организация OVD-Info, която обръща внимание на правата на политическите затворници, е регистрирала 19 535 ареста в рамките на протести срещу войната и мобилизацията от 24 февруари миналата година. Но когато се екстраполира върху цялата страна, Ясавеев е един от малцината. Противно на първоначалните надежди на Запада, не се наблюдават масови протести срещу военния курс на Кремъл, нито дори съществена скрита опозиция.

Отново и отново в страната се провеждат индивидуални протести или саботажи срещу режима в Кремъл, срещу мобилизацията и органите за сигурност. Но действията не са координирани на национално ниво. По същия начин няма добре организирана и свързана в мрежа опозиция в изгнание, както е в случая с Беларус.

Александър Габуев, старши научен сътрудник в Carnegie Endowment for International Peace, обяснява това с факта, че руските политици или опозиционери, живеещи в изгнание, обикновено не са много популярни в Русия. Габуев изчислява, че в момента 20% от руснаците подкрепят войната, 20% са против нея, а 60% са просто пасивни.

Проучванията на общественото мнение, провеждани от институти за изследване на общественото мнение, често дават изкривени резултати в авторитарните държави, защото хората не казват истината от страх. Въпреки това те могат да бъдат полезни като приблизителна оценка. Според независимия институт за изследване на общественото мнение „Левада" в момента рейтингът на Путин е 82%, докато рейтингът на неговото правителство през януари е 67%, а 66% от населението смята, че Русия „се движи в правилната посока“. 

 


През декември миналата година руският вестник Moscow Times публикува данни, които според редакцията са събрани от социологическа служба, контролирана от Кремъл. Според допитването девет месеца след началото на войната все по-малко руснаци вярват, че Путин е постъпил правилно, заповядвайки инвазията в Украйна. На 17 ноември мнозинството от 60% все още подкрепяше хода на войната, „но то е на най-ниското си ниво от шест месеца насам и е спаднало с десет процентни пункта от пролетта", се казва в анализа на Moscow Times.

Последна актуализация: 08:18 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

69
rate up comment 0 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Леле, че сте ми сладурчета двете - като Пенда и Дженда. Дженда е бившият Пижо, който си сменил пола заради облог. Един мъж, който ще загуби мъжествеността си след 5 дни и една жена, която най-вероятно *** права. Като логотип на новите либерални ценности сте. Муцки. Или Шмуцки (от Schmutz - нем.) По-често си общувайте тук, щом сте се взели - радост за душата на публиката сте. И опора на обективната истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: baybay11 ... ти искаш да им спреш основния начин за троллене :):) ... това няма да стане с тия! При тях винаги всичко започва с едно лъжливо твърдение, върху което градят цялата си теза! Примери колкото искаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 3 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
Нека да е ясно на руССките ''защитници''- ЗАБРАНЯВАМ ви от мое име и за моя сметка да твърдите, какво ТОЧНО съм искала да кажа. Не съм упълномощавала пред нотариус нито с общо, нито със специално пълномощно с цел създаване на такива волеизявления. Каквото съм искала да кажа, съм го казала/ написала. Точка. Вие НЕ КОМАНДВАТЕ моя интелект- АЗ ГО командвам и не ви разрешавам да пишете от мое име каквото и да е било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 2 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
До: baybay11 Можи искаш - т.е. може би искаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 2 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 Ти нормален ли си, а... Можи искаш да правиш и секс със съпругът ми, вместо мен, - така, де- в МОЕТО тяло да вложиш ТВОЕТО собствено разбиране за съпружески секс;0 А не искаш ли един звучен женски ШААААМАР зад врата, м....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 2 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 ''... След критика, че с високото си IQ неграмотно си написал *байбай*, ти заяви, че целта ти е била да напишеш *баубау*. ...'' Целта ми НИКОГА не е била моят ник да съдържа една цяла съществуваща в която и да е било човешка писменост дума, независимо какво твърдиш ти. Още малко, и ще ми влезеш в ГЛАВАТА и ще ми ЗАПОВЯДВАШ какво съм искала или какво не съм искала да напиша като мой ник, а;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 2 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: baybay11: Аз че няма да ти прочета ферманите и да ги коментирам, е сигурно, но ще ти споделя нещо: продължава да ме човърка истината за твоя ник. След критика, че с високото си IQ неграмотно си написал *байбай*, ти заяви, че целта ти е била да напишеш *баубау*. Няма лошо, но последно да уточним - баубау, или ваувау, че микс от кирилски и латински букви може да обърка кореспондента ти. Нали си юрист, буквата е важна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 3 rate down comment 1
npo3anageH
преди 1 година
И да припомня безсмъртната реч на Кенеди в Западен Берлин 26.06.1963г. "Freedom has many difficulties and democracy is not perfect, but we have never had to put a wall up to keep our people in, to prevent them from leaving us!" В превод: "Свободата има много перипетии и демокрацията не е съвършена, но на нас никога не ни е трябвало да построим стена, за да задържаме народа си вътре и да не напуска границите ни!"Замислете се! Колко вярно, точно и силно го е казал Кенеди! Кой бяга от хубаво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 4 rate down comment 1
npo3anageH
преди 1 година
Къде обикновеният човек и работник (като мен) живее по-добре? В русия ли? В китай ли? В северна корея ли? В иран ли? А може би едно време в ссср и нрБ? Или в Германия, Франция, Испания, Италия, Швеция, Норвегия, Дания, Белгия, Нидерландия, Португалия, Финландия, Чехия, Австрия, Великобритания, Швейцария, Канада, Австралия или САЩ? Ако ви подарят самолетен билет до избрана от вас дестинация и работна виза, за къде ще отлетите утре? Не им вярвайте на разни платени с рубли тpолове и промити мозъци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 бре сега имало глобален план :):):) и путин-умника с двата крака в капана (при все че тоя грандиозен план е известен на всяка бг копейка), а уж беше супер-друпер големия стратег дето никога не греши и цялата страна е под контрола му! Дай още забавно инфо от актуално.бг скандално.бг невероятно.бг ... и жълто.бг моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още