IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ожесточената империя - Русия една година след началото на инвазията

Противно на надеждите на Запада не се формира съществена опозиция срещу военния курс на Кремъл. Има ли все пак шансове за „смяна на режима" в Москва?

08:16 | 24.02.23 г. 69
Автор - снимка
Създател
Снимка: MAXIM SHIPENKOV
Снимка: MAXIM SHIPENKOV

Искандер Ясавеев е вкаран в затвора два пъти, след като страната му нахлува в Украйна по време на мащабна атака на 24 февруари 2022 г. Преди седмица той отново е освободен. „Вторият път не беше толкова лош", казва 51-годишният руснак по телефона, гласът му е спокоен, а фразите - обмислени. „В края на краищата вече знаех какво да очаквам“. 

Ясавеев е социолог. Три дни след началото на войната той участва в антивоенен протест в родния си град Казан. Снимките го показват пред универсален магазин. „Това е война, а не специална операция", гласи плакатът, едва ли по-голям от кутия за пица, който той държи пред гърдите си. Арестуван е и хвърлен в затвора за пет дни, пише в свой репортаж германският икономически всекидневник Handelsblatt.

До войната Ясавеев преподава в петербургския кампус на престижното Висше училище по икономика (ВУИ). След това, през октомври, властите класифицират социолога като „чуждестранен агент" - обозначение, което има за цел да заглуши критиците на режима. „На следващия ден ме уволниха", казва той.

Преди седмица се случва и вторият арест, този път за статия, която Ясавеев е публикувал за войната в Украйна. Текстът, озаглавен „Защо Русия воюва", се появява на уебсайта на радио "Свободна Европа/Радио Свобода" (RFE/RL), което се финансира от Конгреса на САЩ и за което Ясавеев пише като колумнист.

Ясавеев е един от многото. Руската неправителствена организация OVD-Info, която обръща внимание на правата на политическите затворници, е регистрирала 19 535 ареста в рамките на протести срещу войната и мобилизацията от 24 февруари миналата година. Но когато се екстраполира върху цялата страна, Ясавеев е един от малцината. Противно на първоначалните надежди на Запада, не се наблюдават масови протести срещу военния курс на Кремъл, нито дори съществена скрита опозиция.

Отново и отново в страната се провеждат индивидуални протести или саботажи срещу режима в Кремъл, срещу мобилизацията и органите за сигурност. Но действията не са координирани на национално ниво. По същия начин няма добре организирана и свързана в мрежа опозиция в изгнание, както е в случая с Беларус.

Александър Габуев, старши научен сътрудник в Carnegie Endowment for International Peace, обяснява това с факта, че руските политици или опозиционери, живеещи в изгнание, обикновено не са много популярни в Русия. Габуев изчислява, че в момента 20% от руснаците подкрепят войната, 20% са против нея, а 60% са просто пасивни.

Проучванията на общественото мнение, провеждани от институти за изследване на общественото мнение, често дават изкривени резултати в авторитарните държави, защото хората не казват истината от страх. Въпреки това те могат да бъдат полезни като приблизителна оценка. Според независимия институт за изследване на общественото мнение „Левада" в момента рейтингът на Путин е 82%, докато рейтингът на неговото правителство през януари е 67%, а 66% от населението смята, че Русия „се движи в правилната посока“. 

 


През декември миналата година руският вестник Moscow Times публикува данни, които според редакцията са събрани от социологическа служба, контролирана от Кремъл. Според допитването девет месеца след началото на войната все по-малко руснаци вярват, че Путин е постъпил правилно, заповядвайки инвазията в Украйна. На 17 ноември мнозинството от 60% все още подкрепяше хода на войната, „но то е на най-ниското си ниво от шест месеца насам и е спаднало с десет процентни пункта от пролетта", се казва в анализа на Moscow Times.

Последна актуализация: 08:18 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

59
rate up comment 5 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
Най-страшното е, че човек привиква към тези трагични моменти и си изработва имунитет. Най-тежко е, когато очакваш, че ще има удар. Но независимо от това, всички се държим. Имаме териториална отбрана, няколко линии, и се надяваме, че те няма да бъдат разкъсани. И мислим, че скоро ще има контранастъпление благодарение на силите, обединени против тази чума на 21-ви век", това каза Василий Митков от българската общност в украинския град Запорожие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 5 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
До: baybay11 . Година след началото на войната той все още не може да си обясни парадокса човек да убива друг."Докато говорим в Запорожие сирените вият. И трябва да се махам, да отида до някакво убежище, но знам, че трябва да дам интервю и затова съм тук. Цяла година живея по такъв начин. Голям парадокс е в 21-ви век един човек да убива друг. По мое мнение причината е, че ставаме жертва на един недоразвит лидер", каза Митков в предаването "Денят започва" по БНТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 5 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
И последно - в Запорожие има компактно население с български произход. Всъщност, руССкия агресор систематично изтребва точно това българско население в Украйна- точно както сталин е морил с голодомора същото население прз 30тте години на 20 век.Българин от Запорожие: Най-тежко е, когато очакваш удар, но страшното е, че се привиква 24 часа... Тази сутрин сирени за въздушна тревога огласиха града. Фронтовата линия е на 40 - 50 км от мястото, където живее Василий. ,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 5 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 Член 51 Никоя разпоредба на настоящия устав не накърнява неотменимото право на индивидуална или колективна самоотбрана в случай на въоръжено нападение срещу член на организацията, докато Съветът за сигурност вземе необходимите мерки за поддържането на международния мир и сигурност. Защо руССия С;ЛОЖИ ВЕТО в Съвета за сигурност на ООН да се изпратят мироопазващи войници на ООН в Украйна, а- нали уж воювала срещу нацизма и фашизма в Украйна;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 5 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 3. Всички членове на организацията уреждат международните си спорове с мирни средства по такъв начин, че да не поставят в опасност международния мир и сигурност, както и справедливостта.4. Всички членове на организацията се въздържат в международните си отношения от заплашване със сила или употреба на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава или по какъвто и да е друг начин, несъвместим с целите на Обединените нации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 5 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 Устав на ООН Член 2За постигане на целите, изложени в чл. 1 , организацията и нейните членове ще действат съгласно следните принципи:1. Организацията е основана върху принципа на суверенното равенство на всички нейни членове.2. Всички членове на организацията изпълняват добросъвестно задълженията, които са поели съгласно настоящия устав, с цел за всеки от тях да бъдат обезпечени всички права и предимства, произтичащи от качеството им на членове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 5 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 2. Агресивната война е престъпление срещу международния мир. Агресията води до международна отговорност.3. Никакво териториално придобиване или специална облага, получена в резултат на агресия, не е и не може да бъде призната за законна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 Ето ти я истината, на която затваря устата на всеки руССки ''застъпник'' и той не може да й противоречи по никакъв начин- Определение на агресиятаУтвърдена резолюция 3314 (ХХIХ) на Генералната асамблея от 14 декември 1974 г. на ООНчлен 51. Никакви съображения от каквото и да е естество, независимо дали са политически, икономически, военни или други, не могат да оправдаят агресията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 9 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
Истината е, че Украйна беше посочена още от Бжежински като тригър за събарянето на Русия. Всичко, което се случи в Украйна, в т.ч. и *Fucк the EU*, е част от глобален американски план за спасяването на собствената си доминация в досегашния световен ред. В целите за поразяване са двете основни заплахи за тях - ЕС и Китай. Русия и реактив и съпътстваща жертва. Детонатор. ЕС очаквано бързо падна. Сега тече процесът по подреждането на *Свой - Чужд*. Ударът по Китай във времето ще зависи Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 8
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 Била съм ***, а - затова не можеш да ми отговориш с логичен, вътрешно непротиворечив отговор на поне един мой въпрос, а;D Искрено се надявам да не си бг гражданин, защото не искам данъците ми и осигуровките ми като СОЛ да отиват за социална помощ при безработица при хора с твоят манталитет и ''мисловна'' дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още