IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ожесточената империя - Русия една година след началото на инвазията

Противно на надеждите на Запада не се формира съществена опозиция срещу военния курс на Кремъл. Има ли все пак шансове за „смяна на режима" в Москва?

08:16 | 24.02.23 г. 69
Автор - снимка
Създател
Снимка: MAXIM SHIPENKOV
Снимка: MAXIM SHIPENKOV


„Руското общество е аморално", казва уважаваният социолог в Москва Лев Гудков. „Разбира се, то не иска война, но хората се държат покорно, пасивно, не искат да влизат в открит конфликт с държавата“. 

0,3%
се очаква да достигне ръстът на руската икономика за 2023 г. според МВФ.

Важно е да се разбере тази руска система на управление и общество, за да се оценят и военните цели на Путин в Украйна. В няколко свои речи и есета той ясно заявява тази цел: Украйна не трябва да се превръща в „Антирусия", т.е. в контрамодел, в който демокрацията и пазарната икономика преобладават в една голяма държава-наследница на Съветския съюз.

Вместо това Украйна трябвало да се превърне във втора Беларус, т.е. във васална на Москва държава, разкрива мисленето в Кремъл  политоложката Татяна Станоева, основател на аналитичния център R. Politik. Ето защо „докато Путин е на власт, краят на войната е малко вероятен“, пояснява тя. 

Надежди за "ефекта Афганистан"

Тези, които са оптимисти, се надяват на силата на времето: общественият отзвук или дори протестите срещу загубите в съветската военна мисия в Афганистан през 80-те години на миналия век „също не бяха незабавни, не и през първата година", отбелязва руският политолог Михаил Виноградов.

Подобно на войната в Украйна, мисията в Афганистан първоначално официално е наречена ограничена военна операция. По-късно протестите срещу разполагането в Хиндукуш стават толкова ожесточени, че през 1989 г. „ограниченият контингент" се изтегля от Афганистан.

Поражението там има важен принос за разпадането на Съветския съюз през 1991 г. - събитие, което би било немислимо само няколко години по-рано.

Дори социологът Ясавеев не вярва в бързи успехи за тези, които днес протестират въпреки цялата съпротива: „Но техните действия показват, че в Русия все още има хора, които не се страхуват, които са против войната и които не вярват на пропагандата“. 

Един основен проблем: липсва идентификационна фигура за либералните сили. Някой, който да отстоява демократичните ценности, но на когото мнозинството руснаци да вярват, че ще ръководи страната. В очите на много руснаци Путин все още е силният човек, който върна на страната така необходимата стабилност след анархичните 90-те години на миналия век.

 

Особено сега, една година след началото на войната, се мисли много за Русия след Путин, казва Ясавеев. „Не знам кога ще се отвори прозорецът. Но когато това се случи, нашето общество ще се изправи пред най-важната задача от всички. Тогава ще трябва да обсъдим свободната преса, независимите съдебни процеси". Ясавеев мечтае за една Русия „без война, без заплаха за други държави".

По време на втория си престой в затвора Ясавеев прочита книгата „Неудобното минало". В нея руският историк Николай Епле описва паметта за държавните престъпления в Русия и в други страни като Южна Африка, Германия или Аржентина.

Книгата му вдъхва надежда, казва Ясавеев, че „нашето положение не е уникално". Други общества вече са изминали пътя от авторитарно управление и държавен терор до мирни, демократично управлявани държави: „Това означава, че тази възможност съществува и за Русия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: data... загубили са половината си К-52 алигатор ... :))) ... Ту95 и Ту160 ги вдигат само над Каспийско море ... губят щурмоваци Су25 освен над Украинска територия и вече над руска ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 12
data
преди 1 година
Абе империя , ама на някой прави ли му впечатление , че след доставката на западни ПВО руската авиация съвсем утече и това е основната причина да не могат да настъпват . Щот *** го това настъпление без авиационна поддръжка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: evlogi... самите китайци , идващи в ЕС да работят , гледат да си родят децата тук и тук да ги отглеждат и учат . Дори предпочитат България пред Китай ... и гледам масово на Илиянци карат Audi , BMW и VW ... не виждам интерес към китайски марки , въпреки че имат представителства у нас ... :))) ... бусовете им също гледам са Peugeоt , Citroen , Opel , Fiat , Mercedes , не карат Banitsa(китайски) или GAZelle(рассийски) ... въпреки че цените им са около три-четири пъти по-ниски ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 8
baba_meca
преди 1 година
" Има ли все пак шансове за смяна на режима" в Москва?" Разбира се, че винаги има шанс, но има и провал: Смениха ли режима във Венецуела, Северна Кореа, Иран, Сирия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 13
evlogi
преди 1 година
До: zelka007 Сякаш хич не забелязвам глобалните потоци от мигранти да се трупат по границите на Китай и Русия в опит да влязат там.....Ей тва не могат да го вденат петоколонниците-тези държави не предлагат привлекателен модел за хората по света .Няма как да станат глобални лидери, ако ще и да се скъсат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
До: kanartikina... къф глобален лидер са ?! чайнофилче изрожденче ... :))) ... кой иска да живее кати китаец ве ?! кой иска да учи китайски ?! кой иска колата му или GSM-a му или компютъра му да са само на китайски ?! кой иска юани , те самите китайци помежду си търгуват с долари и евра ... !! ... ти готов ли си да се храниш с китайска храна пръскана с китайски пестициди и да се лекуваш в китайска болница с китайски лекарства ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 17
evlogi
преди 1 година
Новопристигнало на земната база извънземно пита старото куче: Как е ква е ситуацията тука.//Ми Русия воюва с НАТО.//И как върви? //Ми 50 хил загинали,еди колко си ранени, хиляда танка разрушени, еди колко си самолета свалени, унищожена еди колко си техника друга. //А НАТО? //Те още не са дошли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 19
kanartikina
преди 1 година
До: kanartikinaалоо, Партията на войната(сащски политически проекти в България), а това е като за вас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 21
kanartikina
преди 1 година
Алооо, НАТО ли е ?Чуваме ли се !?"Сигурността на една страна не може да бъде гарантирана за сметка на сигурността на други страни, а регионалната сигурност не може да бъде гарантирана чрез укрепване или дори разширяване на военните блокове (най-вече метастазата НАТО= сащ и Васали)""Китай открито встъпва в позицията на глобален лидер !Дали сметките им са верни ?!с Комсомолците в тила ?!алоо, Партията на войната(сащски политически проекти в България), а това е като за вас ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още