IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ожесточената империя - Русия една година след началото на инвазията

Противно на надеждите на Запада не се формира съществена опозиция срещу военния курс на Кремъл. Има ли все пак шансове за „смяна на режима" в Москва?

08:16 | 24.02.23 г. 69
Автор - снимка
Създател
Снимка: MAXIM SHIPENKOV
Снимка: MAXIM SHIPENKOV


„Руското общество е аморално", казва уважаваният социолог в Москва Лев Гудков. „Разбира се, то не иска война, но хората се държат покорно, пасивно, не искат да влизат в открит конфликт с държавата“. 

0,3%
се очаква да достигне ръстът на руската икономика за 2023 г. според МВФ.

Важно е да се разбере тази руска система на управление и общество, за да се оценят и военните цели на Путин в Украйна. В няколко свои речи и есета той ясно заявява тази цел: Украйна не трябва да се превръща в „Антирусия", т.е. в контрамодел, в който демокрацията и пазарната икономика преобладават в една голяма държава-наследница на Съветския съюз.

Вместо това Украйна трябвало да се превърне във втора Беларус, т.е. във васална на Москва държава, разкрива мисленето в Кремъл  политоложката Татяна Станоева, основател на аналитичния център R. Politik. Ето защо „докато Путин е на власт, краят на войната е малко вероятен“, пояснява тя. 

Надежди за "ефекта Афганистан"

Тези, които са оптимисти, се надяват на силата на времето: общественият отзвук или дори протестите срещу загубите в съветската военна мисия в Афганистан през 80-те години на миналия век „също не бяха незабавни, не и през първата година", отбелязва руският политолог Михаил Виноградов.

Подобно на войната в Украйна, мисията в Афганистан първоначално официално е наречена ограничена военна операция. По-късно протестите срещу разполагането в Хиндукуш стават толкова ожесточени, че през 1989 г. „ограниченият контингент" се изтегля от Афганистан.

Поражението там има важен принос за разпадането на Съветския съюз през 1991 г. - събитие, което би било немислимо само няколко години по-рано.

Дори социологът Ясавеев не вярва в бързи успехи за тези, които днес протестират въпреки цялата съпротива: „Но техните действия показват, че в Русия все още има хора, които не се страхуват, които са против войната и които не вярват на пропагандата“. 

Един основен проблем: липсва идентификационна фигура за либералните сили. Някой, който да отстоява демократичните ценности, но на когото мнозинството руснаци да вярват, че ще ръководи страната. В очите на много руснаци Путин все още е силният човек, който върна на страната така необходимата стабилност след анархичните 90-те години на миналия век.

 

Особено сега, една година след началото на войната, се мисли много за Русия след Путин, казва Ясавеев. „Не знам кога ще се отвори прозорецът. Но когато това се случи, нашето общество ще се изправи пред най-важната задача от всички. Тогава ще трябва да обсъдим свободната преса, независимите съдебни процеси". Ясавеев мечтае за една Русия „без война, без заплаха за други държави".

По време на втория си престой в затвора Ясавеев прочита книгата „Неудобното минало". В нея руският историк Николай Епле описва паметта за държавните престъпления в Русия и в други страни като Южна Африка, Германия или Аржентина.

Книгата му вдъхва надежда, казва Ясавеев, че „нашето положение не е уникално". Други общества вече са изминали пътя от авторитарно управление и държавен терор до мирни, демократично управлявани държави: „Това означава, че тази възможност съществува и за Русия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

19
rate up comment 11 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: data: Пишеш несъстоятелни неща. Първите сводки на Конашенков бяха за *завоюване на пълно господство във въздуха на Украйна*. Старите бараки са доста ефективни фронтови бомбардировачи, доста по-нови от A-10, които американците също си пазят и използват, а иракчаните им посвалиха с допотопното си ПВО. И пропускаш факта, че западното оръжие се доставя по неизбежнна необходимост, защото това, с което Украйна беше въоръжена до зъби, беше смляно от руснаците. Същото ще се случи и със западното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 8
data
преди 1 година
До: Tikva007Защото уважаема Тикво забравяш основата парадигма на западната политика към Русия : "Руснаците имат много пушки.Добре,тогава ще ги накарам да ядат пушки" Р.Рейгън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 9
data
преди 1 година
До: Tikva007:) Я пак ? Първо - руснаците изобщо не бяха планирали участие а авиацията в първата фаза щот смятаха че това е разходка . После вкараха старите бараки су-24-25 щот те съвремени самолети и без война си нямаха в достатъчно количество . Та от има няма 2-3 месеца са доставени съвременни пво в Украйна и публикацийте за авиационни рейдове съвсем заглъхнаха. Естествено уважавам вярата ти в "легендарная и несъкрушимая" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 10
baybay11
преди 1 година
Що се отнася до въздействието на санкциите върху руССката икономика, къде е сега петр толстой, който казваше в интервю за БНТ, че руССия вече е купила половин България и щяла да изкупи цялата ни държава- защо синът му не е на фронта и не е в руССия, а е във ''вражеския Запад'', живее си там и не иска да чува за руССия. Защо руССнаците масово си продават имотите в България, вместо да ни изкупят нашите имоти, а- да не би, защото санкциите нямали никакво, ама никакво значение за руССката икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
До: data: И защо, след като вече воюват почти само със западно оръжие, украинците не настъпват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 9
data
преди 1 година
До: zelka007Абе малко е тъпо , че жилото отново след 40 г им приземи хеликоптерите ,*** на някой люде не им е раздадено да се учат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
До: data: На по-сериозните от нас ни направи впечатление, че руската авиация утече още на 5-тия ден от войната, когато ВСУ имаха само руско ПВО. Утече и украинската авиация. Ако нещо стана ясно от тази война е, че и самолетите, и корабите при война между съвременни армии са лесно уязвими скъпи мишени. Дори крилатите и балистичните ракети са лесна мишена при добре структурирано и грамотно ПВО. Опитът ти за внушение, че западното оръжие е залогът за победата на Украйна е инфантилен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 10
baybay11
преди 1 година
Освен това, руССия първа обяви България за неприятелска държава. Честно казано, изобщо не ме интересуват проблемите на врагът ни- интересува ме само България успешно да се защити от всички неблагоприятни последици, които произтичат от злоумишлените вредителски действия на врагът ни нацистка руССия. Ако щат руССнаците в руССия да започнат да се самоизтребват, за мен е все едно- за мен най-важна е БЪЛГАРИЯ и нашата ЗАЩИТА от нацисткият руССки агресор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 10
baybay11
преди 1 година
''...Ясавеев е един от многото...'' Не- той е един от малкото останали нормални хора в руССия. Вчерашната статия на инвестор ясно посочва, че над 75 процента от руСС наците в руССия, подкрепят войната и ***//лер и не искат да прекратят и 2те неща. Единичните случаи на нормално мислене в нацистка руССия не могат да променят нито съдържанието на вчерашната статия на инвестор, нито моето лично становище по този въпрос. РуССнаците са ВИНОВНИ, че държат ***/лер на власт и подкрепят руССката война
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 3
Nuclear man
преди 1 година
Петоколонниците винаги са били, в момента са, и ще бъдат жалки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още