IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ожесточената империя - Русия една година след началото на инвазията

Противно на надеждите на Запада не се формира съществена опозиция срещу военния курс на Кремъл. Има ли все пак шансове за „смяна на режима" в Москва?

08:16 | 24.02.23 г. 69
Автор - снимка
Създател
Снимка: MAXIM SHIPENKOV
Снимка: MAXIM SHIPENKOV


Освен това преди началото на войната Русия е натрупала „огромни резерви" от над 600 милиарда долара, от които малко под половината са били на Запад и бързо замразени, но останалите досега са се оказали „значителна финансова възглавница", смятат експертите на DGAP. Освен това е налице финансова подкрепа от държавата за особено засегнатите сектори, както и паралелен износ за заобикаляне на санкциите, например през Казахстан.

„Русия се адаптира, трансформирайки икономиката си във военна икономика, увеличавайки военното производство", заявиха експертите. И колкото по-дълго трае войната, „толкова повече Русия ще намира начини да адаптира икономиката си".

Преобладава негативният имидж на Запада

Мащабното разширяване на военния сектор помага за увеличаване на икономическото производство на хартия. Собственото ѝ население получава малко от това. „Стандартът на живот на руското население се влошава бързо“, пише руският икономист и опозиционер в изгнание Владимир Милов.

Но Русия се е подготвила и за този проблем, дори в навечерието на войната Путин „офанзивно е засилил репресивния апарат, за да предотврати масови протести срещу влошаването на жизнения стандарт". Към това се прибавя и широкият държавен контрол върху медийната среда, последните независими вестници и радио- и телевизионни оператори избягаха, а пропагандата по държавната телевизия е ловка. Около 70% от населението поддържа негативен имидж за Украйна, но също така и за САЩ и Европа. Арест на протестиращи срещу военната мобилизация. Снимка:  EPA/MAXIM SHIPENKOV Арест на протестиращи срещу военната мобилизация. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

През 2022 г., годината на войната, Путин „превърна Русия в пълноценна лична автокрация", казва Андрей Колесников, старши научен сътрудник в московския клон на Carnegie Foundation. В Русия „властите се стремят към всеобщо подчинение и пълен конформизъм" чрез масирана пропаганда и репресии.

В случая с войната в Украйна Путин също изглежда като превъплъщение на Сталин. По време на честванията на 80-годишнината от битката по време на Световната война във Волгоград, наричан в миналото Сталинград, в началото на февруари Путин поръча да бъде открит нов бюст на бившия диктатор.

През 1939 г. Сталин предизвика зимна война срещу Финландия. Подобно на инвазията на Путин в Украйна, тя трябваше да продължи съвсем кратко. Но Сталин подценява волята на финландците да се съпротивляват. Зимната война тогава завършва с поражение за Москва. 

Точно както Путин официално иска да изтръгне от Украйна предполагаемите „народни републики" Донецк и Луганск и да ги върне в Руската империя, Сталин също е искал да постигне „обединение на братските народи". Той е имал предвид областта Карелия, която се намира отчасти на финландска и отчасти на руска територия.

Политиката на Путин е довела до това, че „прилагателното руски сега се възприема само като смърт, разрушение, агресия и лъжа", казва руският опозиционер Леонид Гозман, който през август беше арестуван заради изказването си „Сталин е по-лош от Хитлер". Путин е „успял да унищожи Русия", казва той. „Икономиката се свива, демографската ситуация се влошава драстично, техническата изостаналост се задълбочава, навсякъде цари огромно лицемерие - всичко това са постиженията на неговото управление", обобщава Гозман.

Последна актуализация: 08:18 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

39
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ей го пак с дебелата опорка.... ама на тия клипове се виждаше как ги влачат в коли с руска регисрация, нали другия тъъъпанр валентин ги сподели тук ... басиии наглия тъъъпегьоз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: baybay11 така е, и аз съм го забелязъл... или сменя и разводнява темата хващйки се за някоя дума! И понеже е увреден и няма да се оправи... реших да не се хабя и направо да го псууувам и храня! Възпитан, с възпитаните, а на зло куче... зъл прът!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 8
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 34- Глупости- украинците защитават собствената им държава, собствените им домове, гробовете на роднините си, децата си и земята си от руССките нашественици- това е простичката истина, която никой руССки ''застъпник'' не иска да признае, камо ли да напише...Ако утре руССия обяви Варна за ''историческа руССка територия'' и се пробва да я ''анексира'', ти лично кого ще защитаваш- България/ Варна или руССия,м и то- БЕЗ да те мобилизират- като сам поискаш да станеш доброволец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: Tikva007 класически русооороб. Ти го плюеш, а той мисли, че дъжд го вали ... не мажа по форума, а по опорките и лъжите, които постоянно бълваш! Кой ли не се пробва да те обори с факти, но ти го преби с нахалство и упоритост! Истински герой на социалистическия труд и виден полезен ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 8
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007. защо газпром създаде собствено чвк; защо газпром вече не вкарва 44 процента приходи от продажбата на руССки енерговносители в руССкия държавен федерален бюджет, а само някакви си мижави 10-12 процента; защо руССките войници от башкортостан не знаят какво е тоалетна чиния и затова крадат тоалетните чинии от вътрешните тоалетни от домовете на украинските селяни, а уж руССия била икономически рай за хората и те живеели в нея отлично и много други такива ''защо'';0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 10 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: data #28: Защитават всички, които не са успели да избягат навън и да се скрият от мобилизацията. Пълно е из украински източници в нета с клипове, как мобилизационните патрули влачат кого хванат по улиците за крака и ръце като чували и ги тъпчат в коли и бусове и директно на фронта. Никой не ги пита за кого са гласували през 2012 г. и като какви се определят. За разлика от Русия, в Украйна няма *не искам*, няма *недей* - или *Слава Нации*, или на****.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 Украйна е нападната държава- нормално е един вероломен/ юридически термин/ агресор като руССия да намали числения състав на въоръжените й сили при започната агресивна война от агресора. А ти не си ли задаваш същите въпроси за руССката армия- кому са необходими 29 чвк-та, след като руССката армия е чак толкова велика и има свръх/супер модерно въоръжение; защо младите руССнаци бягат от могилизация, а не отиват с песен на уста да се бият в Украйна,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: data #27: Вие с Търчилъжи сте като куче с кокал - ще го жвакате с часове, без да погледнете кофата с месо. Ударили украинците тук летище, ударили там карабъл, свалили самолети, потрошили танкове някакви или утрепали войници - голямата работа. А че ВСУ останаха без нищо и чакат патрони за АК отвън, че мобилизацията им заприлича на лов на неггри, че от 44 млн. останаха под 20, че от енергиен монстър стана дискотека, че от индустриален и аграрен гигант стигна до хуманитарни помощи, не виждате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 8
baybay11
преди 1 година
Хахахах- май дадох изпреварващ отговор и пропагандаторите на руССката дезинформация нещо запецнаха- изпрварих ги стратегически;D Еми- дааа- моите коментари са вредни за руССката пропаганда- оказва се, че въпреки, че съм жена, имало малко акъл в мен и съм могла да мисля;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Теб някой, някога, успявал ли е да те откаже да мажеш феккалии тук по месиджборда? Сега ще се откажеш ли да ми отговориш, или пак ще се *изтроппаш*, за да *ми го туриш*? Нищо чудно, че си толкова доволен от европейското си настояще - няма къде другаде да пишеш по цял ден в някакъв чат нечленоразделно с речников фонд от 10 думи, 9 от които са нецензурни обиди и за това да ти плащат така, че да се хвалиш. Но и няма как такава икономическа, социална и културна среда дълго да прокопса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още