IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ожесточената империя - Русия една година след началото на инвазията

Противно на надеждите на Запада не се формира съществена опозиция срещу военния курс на Кремъл. Има ли все пак шансове за „смяна на режима" в Москва?

08:16 | 24.02.23 г. 69
Автор - снимка
Създател
Снимка: MAXIM SHIPENKOV
Снимка: MAXIM SHIPENKOV


Освен това преди началото на войната Русия е натрупала „огромни резерви" от над 600 милиарда долара, от които малко под половината са били на Запад и бързо замразени, но останалите досега са се оказали „значителна финансова възглавница", смятат експертите на DGAP. Освен това е налице финансова подкрепа от държавата за особено засегнатите сектори, както и паралелен износ за заобикаляне на санкциите, например през Казахстан.

„Русия се адаптира, трансформирайки икономиката си във военна икономика, увеличавайки военното производство", заявиха експертите. И колкото по-дълго трае войната, „толкова повече Русия ще намира начини да адаптира икономиката си".

Преобладава негативният имидж на Запада

Мащабното разширяване на военния сектор помага за увеличаване на икономическото производство на хартия. Собственото ѝ население получава малко от това. „Стандартът на живот на руското население се влошава бързо“, пише руският икономист и опозиционер в изгнание Владимир Милов.

Но Русия се е подготвила и за този проблем, дори в навечерието на войната Путин „офанзивно е засилил репресивния апарат, за да предотврати масови протести срещу влошаването на жизнения стандарт". Към това се прибавя и широкият държавен контрол върху медийната среда, последните независими вестници и радио- и телевизионни оператори избягаха, а пропагандата по държавната телевизия е ловка. Около 70% от населението поддържа негативен имидж за Украйна, но също така и за САЩ и Европа. Арест на протестиращи срещу военната мобилизация. Снимка:  EPA/MAXIM SHIPENKOV Арест на протестиращи срещу военната мобилизация. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

През 2022 г., годината на войната, Путин „превърна Русия в пълноценна лична автокрация", казва Андрей Колесников, старши научен сътрудник в московския клон на Carnegie Foundation. В Русия „властите се стремят към всеобщо подчинение и пълен конформизъм" чрез масирана пропаганда и репресии.

В случая с войната в Украйна Путин също изглежда като превъплъщение на Сталин. По време на честванията на 80-годишнината от битката по време на Световната война във Волгоград, наричан в миналото Сталинград, в началото на февруари Путин поръча да бъде открит нов бюст на бившия диктатор.

През 1939 г. Сталин предизвика зимна война срещу Финландия. Подобно на инвазията на Путин в Украйна, тя трябваше да продължи съвсем кратко. Но Сталин подценява волята на финландците да се съпротивляват. Зимната война тогава завършва с поражение за Москва. 

Точно както Путин официално иска да изтръгне от Украйна предполагаемите „народни републики" Донецк и Луганск и да ги върне в Руската империя, Сталин също е искал да постигне „обединение на братските народи". Той е имал предвид областта Карелия, която се намира отчасти на финландска и отчасти на руска територия.

Политиката на Путин е довела до това, че „прилагателното руски сега се възприема само като смърт, разрушение, агресия и лъжа", казва руският опозиционер Леонид Гозман, който през август беше арестуван заради изказването си „Сталин е по-лош от Хитлер". Путин е „успял да унищожи Русия", казва той. „Икономиката се свива, демографската ситуация се влошава драстично, техническата изостаналост се задълбочава, навсякъде цари огромно лицемерие - всичко това са постиженията на неговото управление", обобщава Гозман.

Последна актуализация: 08:18 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

59
rate up comment 5 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
Най-страшното е, че човек привиква към тези трагични моменти и си изработва имунитет. Най-тежко е, когато очакваш, че ще има удар. Но независимо от това, всички се държим. Имаме териториална отбрана, няколко линии, и се надяваме, че те няма да бъдат разкъсани. И мислим, че скоро ще има контранастъпление благодарение на силите, обединени против тази чума на 21-ви век", това каза Василий Митков от българската общност в украинския град Запорожие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 5 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
До: baybay11 . Година след началото на войната той все още не може да си обясни парадокса човек да убива друг."Докато говорим в Запорожие сирените вият. И трябва да се махам, да отида до някакво убежище, но знам, че трябва да дам интервю и затова съм тук. Цяла година живея по такъв начин. Голям парадокс е в 21-ви век един човек да убива друг. По мое мнение причината е, че ставаме жертва на един недоразвит лидер", каза Митков в предаването "Денят започва" по БНТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 5 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
И последно - в Запорожие има компактно население с български произход. Всъщност, руССкия агресор систематично изтребва точно това българско население в Украйна- точно както сталин е морил с голодомора същото население прз 30тте години на 20 век.Българин от Запорожие: Най-тежко е, когато очакваш удар, но страшното е, че се привиква 24 часа... Тази сутрин сирени за въздушна тревога огласиха града. Фронтовата линия е на 40 - 50 км от мястото, където живее Василий. ,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 5 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 Член 51 Никоя разпоредба на настоящия устав не накърнява неотменимото право на индивидуална или колективна самоотбрана в случай на въоръжено нападение срещу член на организацията, докато Съветът за сигурност вземе необходимите мерки за поддържането на международния мир и сигурност. Защо руССия С;ЛОЖИ ВЕТО в Съвета за сигурност на ООН да се изпратят мироопазващи войници на ООН в Украйна, а- нали уж воювала срещу нацизма и фашизма в Украйна;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 5 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 3. Всички членове на организацията уреждат международните си спорове с мирни средства по такъв начин, че да не поставят в опасност международния мир и сигурност, както и справедливостта.4. Всички членове на организацията се въздържат в международните си отношения от заплашване със сила или употреба на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава или по какъвто и да е друг начин, несъвместим с целите на Обединените нации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 5 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 Устав на ООН Член 2За постигане на целите, изложени в чл. 1 , организацията и нейните членове ще действат съгласно следните принципи:1. Организацията е основана върху принципа на суверенното равенство на всички нейни членове.2. Всички членове на организацията изпълняват добросъвестно задълженията, които са поели съгласно настоящия устав, с цел за всеки от тях да бъдат обезпечени всички права и предимства, произтичащи от качеството им на членове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 5 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 2. Агресивната война е престъпление срещу международния мир. Агресията води до международна отговорност.3. Никакво териториално придобиване или специална облага, получена в резултат на агресия, не е и не може да бъде призната за законна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 Ето ти я истината, на която затваря устата на всеки руССки ''застъпник'' и той не може да й противоречи по никакъв начин- Определение на агресиятаУтвърдена резолюция 3314 (ХХIХ) на Генералната асамблея от 14 декември 1974 г. на ООНчлен 51. Никакви съображения от каквото и да е естество, независимо дали са политически, икономически, военни или други, не могат да оправдаят агресията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 9 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
Истината е, че Украйна беше посочена още от Бжежински като тригър за събарянето на Русия. Всичко, което се случи в Украйна, в т.ч. и *Fucк the EU*, е част от глобален американски план за спасяването на собствената си доминация в досегашния световен ред. В целите за поразяване са двете основни заплахи за тях - ЕС и Китай. Русия и реактив и съпътстваща жертва. Детонатор. ЕС очаквано бързо падна. Сега тече процесът по подреждането на *Свой - Чужд*. Ударът по Китай във времето ще зависи Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 8
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 Била съм ***, а - затова не можеш да ми отговориш с логичен, вътрешно непротиворечив отговор на поне един мой въпрос, а;D Искрено се надявам да не си бг гражданин, защото не искам данъците ми и осигуровките ми като СОЛ да отиват за социална помощ при безработица при хора с твоят манталитет и ''мисловна'' дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още