IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ожесточената империя - Русия една година след началото на инвазията

Противно на надеждите на Запада не се формира съществена опозиция срещу военния курс на Кремъл. Има ли все пак шансове за „смяна на режима" в Москва?

08:16 | 24.02.23 г. 69
Автор - снимка
Създател
Снимка: MAXIM SHIPENKOV
Снимка: MAXIM SHIPENKOV


Освен това преди началото на войната Русия е натрупала „огромни резерви" от над 600 милиарда долара, от които малко под половината са били на Запад и бързо замразени, но останалите досега са се оказали „значителна финансова възглавница", смятат експертите на DGAP. Освен това е налице финансова подкрепа от държавата за особено засегнатите сектори, както и паралелен износ за заобикаляне на санкциите, например през Казахстан.

„Русия се адаптира, трансформирайки икономиката си във военна икономика, увеличавайки военното производство", заявиха експертите. И колкото по-дълго трае войната, „толкова повече Русия ще намира начини да адаптира икономиката си".

Преобладава негативният имидж на Запада

Мащабното разширяване на военния сектор помага за увеличаване на икономическото производство на хартия. Собственото ѝ население получава малко от това. „Стандартът на живот на руското население се влошава бързо“, пише руският икономист и опозиционер в изгнание Владимир Милов.

Но Русия се е подготвила и за този проблем, дори в навечерието на войната Путин „офанзивно е засилил репресивния апарат, за да предотврати масови протести срещу влошаването на жизнения стандарт". Към това се прибавя и широкият държавен контрол върху медийната среда, последните независими вестници и радио- и телевизионни оператори избягаха, а пропагандата по държавната телевизия е ловка. Около 70% от населението поддържа негативен имидж за Украйна, но също така и за САЩ и Европа. Арест на протестиращи срещу военната мобилизация. Снимка:  EPA/MAXIM SHIPENKOV Арест на протестиращи срещу военната мобилизация. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

През 2022 г., годината на войната, Путин „превърна Русия в пълноценна лична автокрация", казва Андрей Колесников, старши научен сътрудник в московския клон на Carnegie Foundation. В Русия „властите се стремят към всеобщо подчинение и пълен конформизъм" чрез масирана пропаганда и репресии.

В случая с войната в Украйна Путин също изглежда като превъплъщение на Сталин. По време на честванията на 80-годишнината от битката по време на Световната война във Волгоград, наричан в миналото Сталинград, в началото на февруари Путин поръча да бъде открит нов бюст на бившия диктатор.

През 1939 г. Сталин предизвика зимна война срещу Финландия. Подобно на инвазията на Путин в Украйна, тя трябваше да продължи съвсем кратко. Но Сталин подценява волята на финландците да се съпротивляват. Зимната война тогава завършва с поражение за Москва. 

Точно както Путин официално иска да изтръгне от Украйна предполагаемите „народни републики" Донецк и Луганск и да ги върне в Руската империя, Сталин също е искал да постигне „обединение на братските народи". Той е имал предвид областта Карелия, която се намира отчасти на финландска и отчасти на руска територия.

Политиката на Путин е довела до това, че „прилагателното руски сега се възприема само като смърт, разрушение, агресия и лъжа", казва руският опозиционер Леонид Гозман, който през август беше арестуван заради изказването си „Сталин е по-лош от Хитлер". Путин е „успял да унищожи Русия", казва той. „Икономиката се свива, демографската ситуация се влошава драстично, техническата изостаналост се задълбочава, навсякъде цари огромно лицемерие - всичко това са постиженията на неговото управление", обобщава Гозман.

Последна актуализация: 08:18 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: data... загубили са половината си К-52 алигатор ... :))) ... Ту95 и Ту160 ги вдигат само над Каспийско море ... губят щурмоваци Су25 освен над Украинска територия и вече над руска ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 12
data
преди 1 година
Абе империя , ама на някой прави ли му впечатление , че след доставката на западни ПВО руската авиация съвсем утече и това е основната причина да не могат да настъпват . Щот *** го това настъпление без авиационна поддръжка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: evlogi... самите китайци , идващи в ЕС да работят , гледат да си родят децата тук и тук да ги отглеждат и учат . Дори предпочитат България пред Китай ... и гледам масово на Илиянци карат Audi , BMW и VW ... не виждам интерес към китайски марки , въпреки че имат представителства у нас ... :))) ... бусовете им също гледам са Peugeоt , Citroen , Opel , Fiat , Mercedes , не карат Banitsa(китайски) или GAZelle(рассийски) ... въпреки че цените им са около три-четири пъти по-ниски ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 8
baba_meca
преди 1 година
" Има ли все пак шансове за смяна на режима" в Москва?" Разбира се, че винаги има шанс, но има и провал: Смениха ли режима във Венецуела, Северна Кореа, Иран, Сирия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 13
evlogi
преди 1 година
До: zelka007 Сякаш хич не забелязвам глобалните потоци от мигранти да се трупат по границите на Китай и Русия в опит да влязат там.....Ей тва не могат да го вденат петоколонниците-тези държави не предлагат привлекателен модел за хората по света .Няма как да станат глобални лидери, ако ще и да се скъсат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
До: kanartikina... къф глобален лидер са ?! чайнофилче изрожденче ... :))) ... кой иска да живее кати китаец ве ?! кой иска да учи китайски ?! кой иска колата му или GSM-a му или компютъра му да са само на китайски ?! кой иска юани , те самите китайци помежду си търгуват с долари и евра ... !! ... ти готов ли си да се храниш с китайска храна пръскана с китайски пестициди и да се лекуваш в китайска болница с китайски лекарства ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 17
evlogi
преди 1 година
Новопристигнало на земната база извънземно пита старото куче: Как е ква е ситуацията тука.//Ми Русия воюва с НАТО.//И как върви? //Ми 50 хил загинали,еди колко си ранени, хиляда танка разрушени, еди колко си самолета свалени, унищожена еди колко си техника друга. //А НАТО? //Те още не са дошли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 19
kanartikina
преди 1 година
До: kanartikinaалоо, Партията на войната(сащски политически проекти в България), а това е като за вас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 21
kanartikina
преди 1 година
Алооо, НАТО ли е ?Чуваме ли се !?"Сигурността на една страна не може да бъде гарантирана за сметка на сигурността на други страни, а регионалната сигурност не може да бъде гарантирана чрез укрепване или дори разширяване на военните блокове (най-вече метастазата НАТО= сащ и Васали)""Китай открито встъпва в позицията на глобален лидер !Дали сметките им са верни ?!с Комсомолците в тила ?!алоо, Партията на войната(сащски политически проекти в България), а това е като за вас ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още