IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Може ли БРИКС да стане новата Г-7 и да определя реда в многополюсния нов свят?

Докато Китай и Индия не се съгласят да действат заедно, организацията едва ли ще има водеща роля

07:34 | 25.10.24 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Срещата на БРИКС в Казан изглежда като събрание, на което група държави с растящи икономики, някои шумни като Русия и Китай, други по-сдържани, отбелязват колко е хубаво да си част от организация, в която не влиза САЩ и че е нужен нов световен ред. Това коментира пред Ройтерс бившият главен икономист на Goldman Sachs Джим О`Нийл, който е "кръстникът " на организацията. В свой анализ преди 15 години той за първи път използва акронимът БРИКС - началните букви на основателите Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

За това време организацията не постигна много, смята днес О`Нийл и допълва, че перспективите някога да се превърне в новата Г-7 и да задава темпа на новия, многополюсен свят, не изглеждат особено изпълними. Причината са Китай и Индия.

В днешния свят ЕС и САЩ задават дневния ред и инициатива, която не е одобрена от някоя от двете страни (или по-често и от двете), няма шанс, смята икономистът. По същия начин в БРИКС инициативи, които не са подкрепени от Индия и Китай, не могат да бъдат реализирани. Така например идеята за обща валута на организацията засега е само на хартия (включително и на показана от руския президент Владимир Путин банкнота в Казан), защото Пекин не изглежда заинтересован.

Противопоставянето със САЩ пък не се харесва на Индия (и още няколко държави, които гравитират близо до БРИКС като например Саудитска Арабия).

Но всичко това може да се промени, ако Индия и Китай заиграят заедно, а не продължат своето противопоставяне. В Казан лидерите на двете страни Си Дзинпин и Нарендра Моди се срещнаха за първи път от повече от четири години - след сблъсъците в спорния планински регион Ладак през май 2020 година. И коментираха, че са пример за повечето развиващи се икономики, както и че съседните държави трябва да решават по мирен път своите различия, посочва The New York Times. И двамата подчертават още желанието си за "многополюсен свят", очевидно смятайки, че глобалният ред, в който доминира САЩ, е нечестен за тях.

Но всичко това може да се окаже доста крехко, коментират анализатори пред NYT  и посочват, че подписаното наскоро споразумение за приграничния район Ладак е доста мъгливо и не е ясно описано как двете срани ще патрулират в спорната зона.

Индия изглежда не е готова да замени хегемонията на САЩ с хегемонията на Китай. За това свидетелства и признанието на министъра на търговията на Индия Пиюш Гоял, който беше категоричен, че страната му няма интерес да бъде част от най-голямото търговско споразумение в света, защото в него участва Китай. За Пекин обаче сближаването с Индия може да бъде от полза, за да бъде прекъсната връзката на Ню Делхи с Вашингтон.

И при Доналд Тръмп, и при Джо Байдън Белият дом прави всичко възможно да привлече Индия към по-задълбочени отношения в различни области, включително и военни. Един от последните пример е сделката за доставка на дронове Predator на стойност 3,5 млрд. долара.

БРИКС и Русия

Другата голяма икономика в организацията - Русия, използва срещата в Казан, за да докаже, че не е изолирана и изоставена от всички заради войната в Украйна. В заключителната декларация обаче съюзниците не споделят идеите за обща валута, каквато Москва опитва да прокара, за да може да поддържа търговията си и да получава средства за войната си. Изявлението на Пекин и Ню Делхи за решаването на междусъседските проблеми по мирен начин изглежда тънък намек именно към Путин, въпреки подкрепата като цяло, заявена от Си при срещата си с руския президент. 

В общата декларация войната в Украйна се споменава само веднъж и действително няма и дума за териториалната цялост на страната. Но в същото време е посочено, че решението трябва да бъде в съзвучие с Хартата на ООН, която предвижда спазването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, а международно признатите граници на страната са от 1991 година и в тях влизат и Крим, и Донбас и останалите две области, окупирани от Русия през есента на 2022 година.

Анализаторите смятат, че привличането на още членове - Путин съобщи, че за статута кандидатстват "повече от 30 държави", може да усложни още повече ситуацията в БРИКС. Повечето желаещи са силно разочаровани от САЩ и сегашният световен ред. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

40
rate up comment 4 rate down comment 1
тошко_стоте_акаунта
преди 1 ден
До: 36 evlogi, "глобален запад има общи ценности, сходна култура, свързана история, много от страните дори говорят еднакъв език или сходен такъв, използват еднаква или много близка азбука" - това звучи толкова хубаво..., а сега обясни къде се състояха първата, втората световни войни!!! Мхм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 6 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 ден
До: evlogi: Сега остава да изложиш и по кои от изредените от теб критерии имаме съвпадение - култура, сходна история, еднакви или сходни писменост и език, та прозападните блюдолизци , мекерета или обигновени ттъппанори като теб ни зашаха за Запада с такова вътрешно убеждение и мерак?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 ден
До: бомбашка: Сега, по кокъв път си го получила, ми е неудобно да коментирам - какви идеи са споделяли ммаййка ти и баща ти, при положение, че комунистите са ги извадили от землянките и обборрите около Видин и са ги образовали с университет, в нова число и теб, остава да гадаем. Дали са извършвали услуги на ДС, за да ги приемат в университет, не знам - не съм толкова ппрозз като теб, за да твърдя нещо, което не знам със сигурност, но твоите от СДС твърдяха, че е било невъзможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 8 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 ден
До: бомбашка: Щом четеш трудовете на Кутев, няма как да не ти повярвам - разбирам и мотивите да го правиш - според вашата с ташка печурката с хуррката теория, щом си сдираш разтропания ззаддник да плюеш по ДС и комунистите, трябва да си латентно коммунне, което се доказва и от самоотвержената ти битка на барикадата на европейските ггейски ценности. Такива се оказаха и идейните ти бащи и майки от бившия СДС - до един кооммунета от контингента с доносниците на ДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 7
evlogi
преди 1 ден
Тъй нареченият глобален запад има общи ценности, сходна култура, свързана история, много от страните дори говорят еднакъв език или сходен такъв, използват еднаква или много близка азбука..БРИКС , за разлика от това, е точно орел рак и щука, някои от членовете им ,имат по-тесни връзки със Запада, отколкото помежду си..Вече виждам как *** в Техеран и католическа Бразилия работят заедно с няква обща цел.Чисто конюнктурно обединение без особен шанс .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 1
тошко_стоте_акаунта
преди 1 ден
До: 29*Tikva007, абе удари по един плюс за старанието Ми, ти пък ме пращаш на редаксина :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 13
khao
преди 1 ден
До: Tikva007 и кво общо имаме с ппдб... те са от твоите хора, деца на ДС ченгета, къвто си и ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 14
khao
преди 1 ден
До: Tikva007 или сметай кви глууупости си дрищал последните 10г.... то не че някой те взима на сериозно де! кутев го каза най точно, като спина сте... предва се по полов път и ти не си изключение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 12 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 ден
До: пръцко: Смятай колко сте отвратителни това защитниците на европейските ценности, щом и обикновените класик-ппеддерраси избягаха от вас. В ПеПе-ДеБи-ли само ГМО и биологичен брак като вас, тукашните наташки, се вписва. А ватманчето скоро ще разбере, че и тези от Позитано са същите гннуссове като вас и ще приключи с политиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 15
гъбко
преди 2 дни
До: тиквеникатошко007 Аве Педро скъзито, по известен в левите среди като тошко ненаситният, що сте сложили Женя Ватмана на неизбираемата четвърта позиция в листата ве? Как само щеше да ви краси сговорната лубрикантена дружинка в парламента. За кво беха всичките тези розови димни облаци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още