IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руската военновременна икономика изглежда е минала върха си, а бъдещето е неясно

Военното производство, което стана причина за забележителни ръстове през последните тримесечия, продължава да се разширява, но не достатъчно

11:11 | 24.10.24 г. 45
Автор - снимка
Създател
Снимка: Mikhail Galustov/Bloomberg News
Снимка: Mikhail Galustov/Bloomberg News

Ръстът на руската военновременна икономика е преминал своя връх след прегряване през първата половина на годината дори на фона на силното военно производство, смятат анализатори, обобщени от Bloomberg.

„Пикът на растежа беше преминат най-вероятно в средата на тази година“, коментира Олег Кузмин, икономист на Renaissance Capital в Москва. „Каква ще бъде посоката на растежа през следващата година е отворен въпрос – дали ще има „меко“, или „твърдо“ приземяване за икономиката“, допълни той.

Военното производство, което стана причина за забележителни ръстове през последните тримесечия, продължава да се разширява, но не достатъчно, за да компенсира спадове в други сектори на икономиката, се посочва в доклад от октомври на Института за развиващи се икономики на Финландската централна банка. По-рано тази седмица Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за руската икономика и сега очакваният ръст през 2025 г. е 1,3% спрямо 1,5% по-рано.

Руският индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производството през септември се оказа на територията на свиването за първи път от април 2022 г., според данни на S&P Global. В същото време през август икономиката на страната е нараснала с годишен темп от 2,4%, най-вече заради забавяне на жътвата, посочиха от руското икономическо министерство този месец. Това е най-бавният темп на растеж от рецесията, последвала непосредствено инвазията в Украйна от 2022 г.

Руското производство се свива за първи път от над две години. Графика: Bloomberg LP Руското производство се свива за първи път от над две години. Графика: Bloomberg LP

Забавянето на растежа извън военно-индустриалния сектор подчертава продължаващото налагане на Русия като военна икономика. Страната бързо се възстанови през 2023 г. от рецесията след инвазията, разширявайки икономиката си с годишен темп от 3,6% благодарение на свързаните с военния комплекс разходи. Сега обаче има притеснения, че засиленото военно производство може да се окаже за сметка на гражданските сектори.

Индустриалното производство през септември е нараснало с годишните 3,2% спрямо 2,7% през август, според данни на руската статистическа агенция, публикувани в сряда. Това включва значителен скок при категории за производство на свързани с отбраната продукти. Числата отговарят на медианните прогнози на петима икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Руснаците вече са изправени пред кризисни лихвени проценти, а още в петък централната банка може да повиши ставката до 20% - колкото през седмиците след началото на инвазията – опитвайки се да укроти инфлацията. Всеки един възможен икономически обрат рискува да изложи потребителите на икономическите неволи, от които те до голяма степен бяха защитени въпреки наказателните мерки на САЩ и съюзниците им срещу Москва.

В свой скорошен доклад Руската централна банка предупреди, че икономическият растеж през третото тримесечие напредва с по-умерен темп, отколкото през първата половина на годината. От регулатора посочват, че икономиката е изпълнила почти пълния си производствен потенциал.

Прогнозата на централната банка за растеж тази година е 3,5-4% - ниво, което би събудило завист у много страни. Русия тази година се опитва да забави прегряващата си икономика, тъй като ресурсите, необходими за стимулиране на производството, са на привършване.

Според Института за развиващи се икономики очакванията са растежът да се забави през втората половина на годината заради производствени ограничения и „обтегнато снабдяване с работна сила“, преди да стигне през 2025 г. и 2026 г. до около 1% годишно.

Общият измерител на Bloomberg Economics за руската икономическа активност, който пресява около 60 основни индикатора, предполага, че активността отслабва стабилно от края на 2023 г. Това означава, че след две години на икономически растеж от приблизително 3,5%, той вероятно ще се забави до около 1-2% през 2025 г., коментира икономистът на Bloomberg Economics Алекс Исаков.

Руското производство се свива за първи път от над две години. Графика: Bloomberg LP Руското производство се свива за първи път от над две години. Графика: Bloomberg LP

„Ръстът на производството се забави наскоро, сигнализирайки, че ограниченията на капацитета започват да се усещат“, коментира Татяна Орлова, икономист на Oxford Economics. Необходимо е увеличение на инвестициите за поддържане на растежа, но това е „малко вероятно, като се има предвид непосилното равнище“ на лихвите на Руската централна банка.

Инвестициите имат шанс да продължат при същото високо равнище само за индустриите, свързани пряко с войната, посочват още от института към Финландската централна банка. Сега изглеждат „дори по-мрачни“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 24.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

15
rate up comment 15 rate down comment 28
Алехандро
преди 3 дни
Аналоговата росикономика е ясно - и тези %-ти, които ви ги плющят от цензурата на путин, ако им вярва някой, означава, че е пълен ***! Наскоро 600 руски фирми изпратиха прошение до путин, че с тези лихви, с тези санкции, не могат да просъществуват, едва оцеляват, трупат загуби след загуби.Лесно се влиза във военна икономика, много трудно се излиза, трябва подкрепа отвън - облекчено финансиране, достъп до технологии, чужди инвестиции, достъп до пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 15
Tikva007
преди 3 дни
До: Gna: Направо ммрътт: * https://youtube.com/watch?v=1m9r-9TY094
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 22 rate down comment 21
Gna
преди 3 дни
Не ми изглежда да е неясно. В Русия се строят нови градове, брикс расте, като цяло си живеят хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 27
baybay11
преди 3 дни
Умората от натиска на руската дезинформация в България може да приеме различни форми- например масовост на русофобията до степен физическа саморазправа с руски граждани. Няма как злостната антибългарска кампания, провеждана от пропутинистките партийни тр/ол/ове чрез псу///вни и омърсяване на най- светите чувства за всеки българин- любовта му към България и всичко българско, да не даде резултат. За съжаление на фсб, този резултат може да е и негативен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 22
khao
преди 4 дни
До: Pyramid знам, на първо място да не е "изобретен" преди теб от 50г. хахахаха а понеже съм пич, ще отговоря и на въпроса ти от предишния пост.. губят я катястрофално, сега борбата е за кожата на един къс диктатор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 24
baybay11
преди 4 дни
До: Tikva007 България също е в числото на '' спокойния живот на европейците''. Интересно защо това не се отчита от мнозина или тази теза се пропагандира предимно от лица, които не се вписват в ''спокойния живот на европейците''....Внимавайте в русия какво точно си пожелавате. Досега, въпреки, че русия ни е обявила за вражеска дътжава, в България не е имало физическо гонения и саморазправи с руски граждани, но това много изведнъж да се промени- особено след масовостта на руската дезинформация,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 17
Pyramid
преди 4 дни
До: khao Ти знаеш ли, на какви условия трябва да отговаря един патентоспособен обект, че глаголиш? "Висока топка" бил. И кое ти е "високото"? Кръвното или вакуимът между ушите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 21
Tikva007
преди 4 дни
От #4: Сега чакаме да видим, дали се е родил, пораснал и събрал акъл този, който знае как да набута озверялата мечка обратно в бърлогата и какво ще струва това на Европа. Това, в което много се постараха да превърнат Русия, тепърва ще обръща масите. Спокойният живот за европейците приключи. Иначе, ммаййната й на руската икономика - да я преживяват наташките - тук и в медиите, където им плащат за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 25
khao
преди 4 дни
До: Pyramid хахахах, ходи да патентоваш топлата вода и не се занимаваш с мен.... висока топка съм за теб! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 23
khao
преди 4 дни
До: Tikva007 лапач, прави разлика между подготвяха и готови...подготвяхте се, но не бяхте готови, никога нямаше да бъдете, заради вродената им некадърност :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още