IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руската военновременна икономика изглежда е минала върха си, а бъдещето е неясно

Военното производство, което стана причина за забележителни ръстове през последните тримесечия, продължава да се разширява, но не достатъчно

11:11 | 24.10.24 г. 45
Автор - снимка
Създател
Снимка: Mikhail Galustov/Bloomberg News
Снимка: Mikhail Galustov/Bloomberg News

Ръстът на руската военновременна икономика е преминал своя връх след прегряване през първата половина на годината дори на фона на силното военно производство, смятат анализатори, обобщени от Bloomberg.

„Пикът на растежа беше преминат най-вероятно в средата на тази година“, коментира Олег Кузмин, икономист на Renaissance Capital в Москва. „Каква ще бъде посоката на растежа през следващата година е отворен въпрос – дали ще има „меко“, или „твърдо“ приземяване за икономиката“, допълни той.

Военното производство, което стана причина за забележителни ръстове през последните тримесечия, продължава да се разширява, но не достатъчно, за да компенсира спадове в други сектори на икономиката, се посочва в доклад от октомври на Института за развиващи се икономики на Финландската централна банка. По-рано тази седмица Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за руската икономика и сега очакваният ръст през 2025 г. е 1,3% спрямо 1,5% по-рано.

Руският индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производството през септември се оказа на територията на свиването за първи път от април 2022 г., според данни на S&P Global. В същото време през август икономиката на страната е нараснала с годишен темп от 2,4%, най-вече заради забавяне на жътвата, посочиха от руското икономическо министерство този месец. Това е най-бавният темп на растеж от рецесията, последвала непосредствено инвазията в Украйна от 2022 г.

Руското производство се свива за първи път от над две години. Графика: Bloomberg LP Руското производство се свива за първи път от над две години. Графика: Bloomberg LP

Забавянето на растежа извън военно-индустриалния сектор подчертава продължаващото налагане на Русия като военна икономика. Страната бързо се възстанови през 2023 г. от рецесията след инвазията, разширявайки икономиката си с годишен темп от 3,6% благодарение на свързаните с военния комплекс разходи. Сега обаче има притеснения, че засиленото военно производство може да се окаже за сметка на гражданските сектори.

Индустриалното производство през септември е нараснало с годишните 3,2% спрямо 2,7% през август, според данни на руската статистическа агенция, публикувани в сряда. Това включва значителен скок при категории за производство на свързани с отбраната продукти. Числата отговарят на медианните прогнози на петима икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Руснаците вече са изправени пред кризисни лихвени проценти, а още в петък централната банка може да повиши ставката до 20% - колкото през седмиците след началото на инвазията – опитвайки се да укроти инфлацията. Всеки един възможен икономически обрат рискува да изложи потребителите на икономическите неволи, от които те до голяма степен бяха защитени въпреки наказателните мерки на САЩ и съюзниците им срещу Москва.

В свой скорошен доклад Руската централна банка предупреди, че икономическият растеж през третото тримесечие напредва с по-умерен темп, отколкото през първата половина на годината. От регулатора посочват, че икономиката е изпълнила почти пълния си производствен потенциал.

Прогнозата на централната банка за растеж тази година е 3,5-4% - ниво, което би събудило завист у много страни. Русия тази година се опитва да забави прегряващата си икономика, тъй като ресурсите, необходими за стимулиране на производството, са на привършване.

Според Института за развиващи се икономики очакванията са растежът да се забави през втората половина на годината заради производствени ограничения и „обтегнато снабдяване с работна сила“, преди да стигне през 2025 г. и 2026 г. до около 1% годишно.

Общият измерител на Bloomberg Economics за руската икономическа активност, който пресява около 60 основни индикатора, предполага, че активността отслабва стабилно от края на 2023 г. Това означава, че след две години на икономически растеж от приблизително 3,5%, той вероятно ще се забави до около 1-2% през 2025 г., коментира икономистът на Bloomberg Economics Алекс Исаков.

Руското производство се свива за първи път от над две години. Графика: Bloomberg LP Руското производство се свива за първи път от над две години. Графика: Bloomberg LP

„Ръстът на производството се забави наскоро, сигнализирайки, че ограниченията на капацитета започват да се усещат“, коментира Татяна Орлова, икономист на Oxford Economics. Необходимо е увеличение на инвестициите за поддържане на растежа, но това е „малко вероятно, като се има предвид непосилното равнище“ на лихвите на Руската централна банка.

Инвестициите имат шанс да продължат при същото високо равнище само за индустриите, свързани пряко с войната, посочват още от института към Финландската централна банка. Сега изглеждат „дори по-мрачни“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 24.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

35
rate up comment 11 rate down comment 7
тошко_стоте_акаунта
преди 3 дни
До: 32"00", внимавай какво си пожелаваш, да не драснем ние клечката! Заблудена п*тка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 14 rate down comment 7
Tikva007
преди 3 дни
До: смръдко: Заканвай се ти, викай дявола! Вървиш по стъпките на дядовците ти, дето са драскали клечката на разни неудобни, пък после са им строили паметници. Нали знаеш, че който сее ветрове, ще жъне бури? Вдругиден ще има преброяване - ще видим и вие колко сте. Нали бяхте ПеПе-ДеБи-ли? Ще ви преброим, преди са сте си поднесли розовите ддуппенца в тапицирания с анадолска вЪлна скут на Шиши - тогава ще броим кой, чии, колко и къде е засмукал разни косъмчета, или бая рунтави космища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 14 rate down comment 7
Tikva007
преди 3 дни
До: уродко: Добре брее, урбанзираната! От тази урбанизация османска, дето кърсердарите са урбанизярали прабабите ти, още се раждат такива урродди по българската земя като вас. Кирияк Стефчов в шалвар, хем урбанизиран! Да ссеррем връз таз глава, дето измисли и преля през клавиатурата тази урбанизация. Като те гледам, май си урбанизирана ханнъм от контингента на Расим Чакър в Столипиново. Как върви предизборната агитация - ще има ли ново турско начало, та да живнете с бомбашка от този руски ад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 14
гъбко
преди 3 дни
До: тошко_стоте_акаунта Хех, Педро надупeният дърдори за продажничество? Верно ли ве уррод предателски? С тази твойта устица, дето стърчат от нея къдрави косъмчета от митрофанова, ли плещиш тез приказки ве? България няма князе и царе ли в историята си? Няма просветители ли ве? Няма пълководци ли ве? Та централни улици и булеварди трябва да носят ру33ийски имена ве? Къде да ходя ве креетен мръъсен? вие сте една шепа долни помммиярчета. Ще ви съберем в един партиен дом и ще ви драснем клечката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 15 rate down comment 14
тошко_стоте_акаунта
преди 3 дни
До: гъбясъл, руските имена заминават - хубаво, а какво идва - джордж, смит, уил...., нали бе уррод предателски? Продължавам да не разбирам,защо вашта продажническа шайка, сте още тука!!! Отивайте си в байдън-ландия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 16
гъбко
преди 3 дни
До: тиквеникатошко007 Що да не са? Урбанизацията на България е започнала по времето на Османската империя. Как да са се наричали? Не им бери грижа на ру33ките имена, скоро, по-скоро отколкото ти преполагаш, ще са само история в учебниците. Така иска митрофанова, така ще направим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 14 rate down comment 10
тошко_стоте_акаунта
преди 3 дни
До: мяумяу11, къде ти е лесбодружката йористка? Отдавна не сте я презентирали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 17 rate down comment 12
Tikva007
преди 3 дни
До: бомбашка: Могат да бъдат каквито са били 5 века преди това: Максуд чаршъ, Кайя Меджид сокак, Тюлбеки ходжа кьоше, Кечеджи Ени бей сарай, Кутуджилар, Джами Кебир чаршъ, Гюлбахче сокак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 15 rate down comment 12
Gna
преди 3 дни
До: Tikva007 да, и то не само Москва. Много други градове в Русия са прекрасни. Китай е 50 години пред останалия свят. Там като инфраструктура, технологии, култура просто хората са градили и градят. Ти остави, но една Индия миналата година е построила 13 800 км магистрали, нови градове се издигат от гетата и т.н..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 13 rate down comment 22
khao
преди 3 дни
До: Tikva007 а кви други могат да бъдат имената в една поробена от руснаци 1300 годишна държава освен с имената на поробителите.... да се знае кой ни е господаря! ние нямаме наши, нали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още