IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руската военновременна икономика изглежда е минала върха си, а бъдещето е неясно

Военното производство, което стана причина за забележителни ръстове през последните тримесечия, продължава да се разширява, но не достатъчно

11:11 | 24.10.24 г. 45
Автор - снимка
Създател
Снимка: Mikhail Galustov/Bloomberg News
Снимка: Mikhail Galustov/Bloomberg News

Ръстът на руската военновременна икономика е преминал своя връх след прегряване през първата половина на годината дори на фона на силното военно производство, смятат анализатори, обобщени от Bloomberg.

„Пикът на растежа беше преминат най-вероятно в средата на тази година“, коментира Олег Кузмин, икономист на Renaissance Capital в Москва. „Каква ще бъде посоката на растежа през следващата година е отворен въпрос – дали ще има „меко“, или „твърдо“ приземяване за икономиката“, допълни той.

Военното производство, което стана причина за забележителни ръстове през последните тримесечия, продължава да се разширява, но не достатъчно, за да компенсира спадове в други сектори на икономиката, се посочва в доклад от октомври на Института за развиващи се икономики на Финландската централна банка. По-рано тази седмица Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за руската икономика и сега очакваният ръст през 2025 г. е 1,3% спрямо 1,5% по-рано.

Руският индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производството през септември се оказа на територията на свиването за първи път от април 2022 г., според данни на S&P Global. В същото време през август икономиката на страната е нараснала с годишен темп от 2,4%, най-вече заради забавяне на жътвата, посочиха от руското икономическо министерство този месец. Това е най-бавният темп на растеж от рецесията, последвала непосредствено инвазията в Украйна от 2022 г.

Руското производство се свива за първи път от над две години. Графика: Bloomberg LP Руското производство се свива за първи път от над две години. Графика: Bloomberg LP

Забавянето на растежа извън военно-индустриалния сектор подчертава продължаващото налагане на Русия като военна икономика. Страната бързо се възстанови през 2023 г. от рецесията след инвазията, разширявайки икономиката си с годишен темп от 3,6% благодарение на свързаните с военния комплекс разходи. Сега обаче има притеснения, че засиленото военно производство може да се окаже за сметка на гражданските сектори.

Индустриалното производство през септември е нараснало с годишните 3,2% спрямо 2,7% през август, според данни на руската статистическа агенция, публикувани в сряда. Това включва значителен скок при категории за производство на свързани с отбраната продукти. Числата отговарят на медианните прогнози на петима икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Руснаците вече са изправени пред кризисни лихвени проценти, а още в петък централната банка може да повиши ставката до 20% - колкото през седмиците след началото на инвазията – опитвайки се да укроти инфлацията. Всеки един възможен икономически обрат рискува да изложи потребителите на икономическите неволи, от които те до голяма степен бяха защитени въпреки наказателните мерки на САЩ и съюзниците им срещу Москва.

В свой скорошен доклад Руската централна банка предупреди, че икономическият растеж през третото тримесечие напредва с по-умерен темп, отколкото през първата половина на годината. От регулатора посочват, че икономиката е изпълнила почти пълния си производствен потенциал.

Прогнозата на централната банка за растеж тази година е 3,5-4% - ниво, което би събудило завист у много страни. Русия тази година се опитва да забави прегряващата си икономика, тъй като ресурсите, необходими за стимулиране на производството, са на привършване.

Според Института за развиващи се икономики очакванията са растежът да се забави през втората половина на годината заради производствени ограничения и „обтегнато снабдяване с работна сила“, преди да стигне през 2025 г. и 2026 г. до около 1% годишно.

Общият измерител на Bloomberg Economics за руската икономическа активност, който пресява около 60 основни индикатора, предполага, че активността отслабва стабилно от края на 2023 г. Това означава, че след две години на икономически растеж от приблизително 3,5%, той вероятно ще се забави до около 1-2% през 2025 г., коментира икономистът на Bloomberg Economics Алекс Исаков.

Руското производство се свива за първи път от над две години. Графика: Bloomberg LP Руското производство се свива за първи път от над две години. Графика: Bloomberg LP

„Ръстът на производството се забави наскоро, сигнализирайки, че ограниченията на капацитета започват да се усещат“, коментира Татяна Орлова, икономист на Oxford Economics. Необходимо е увеличение на инвестициите за поддържане на растежа, но това е „малко вероятно, като се има предвид непосилното равнище“ на лихвите на Руската централна банка.

Инвестициите имат шанс да продължат при същото високо равнище само за индустриите, свързани пряко с войната, посочват още от института към Финландската централна банка. Сега изглеждат „дори по-мрачни“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 24.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

45
rate up comment 0 rate down comment 2
penkiler1415
преди 19 часа
Когато управляваш каквото и да е по начина по който Путин управлява Русия,бъдещето е само едно и то е доста мрачно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 12
khao
преди 1 ден
До: Tikva007 съгласен съм, че си гннуссна латентна копейка и с мишето сте излезли от руски нужжник! ... къде говоря за нужници.. дай линк, пропаднал? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 2
тошко_стоте_акаунта
преди 1 ден
До: 37 Tikva007, :):):):) направо изби рибата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 9 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 ден
До: бомбашка: Значи си съгласна, че си гннуссна латентна копейка с пристрастие към съдържанието на руския дворен ннужжник, защото само за това говориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 10
khao
преди 1 ден
До: Tikva007 Само латентни пееедеруги говорят за педдеруги и прстани да ни занимаваш с извратените ти мултиполови фантазии, извратена копейка с фес!!! гнусен си вече....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 14
penkiler1415
преди 1 ден
Ако войната продължи Русия я чака пълен икономически колапс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 12 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 ден
До: бомбашка: Аха, значи аз, дето не дишам педерругите и пиша срещу тях, евроатлантическите ЛГБТ ценности и брюкселските системни извратеняци, които искат да занимават 5-7 годишни деца с мултиполовите си мокри сънища, съм обратен. Току що сами се разкрихте, а аз ви посочих като анадолски гъжжви и станах турска лира. А вие, с главите денонощно сте в руския ггъзз и с повод и без повод само за копейки пишете, не сте копейки, така ли? Еббаффти ГМО-то неуспешно, еббаффти и брака биологичен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 13
khao
преди 1 ден
До: Tikva007 което пак те устройва, ти пак щеше да подложиш гръб!... важното е да не са българи, знаем те как ни мразиш... те еааа в проссстата копейка/турскалира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 11 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 ден
До: тошко_стоте_акаунта: Защото е програмирана кротко и напоително да пълни нета, където пускат без пари - в братски и гостоприемни сайтове, с опорки и измишльотини. Няма модул за интелигентна самоотбрана при активна и агресивна опозиция. Като се претовари и бъгясва - преди минаваше на морзовата азбука, но това го оправиха. Тя уж куххата бомбашка е пусната затова - нещо като бодигард, зло куче, но там куца хардуерът - няма възможност за обновяване, ОС-ът е замръднал на Уиндоус 7 и те така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 10 rate down comment 7
тошко_стоте_акаунта
преди 1 ден
До: 32"00", нещо ти избиват балансите напоследък, що така бе миме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още