IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия обръща поглед към Индия, за да намали зависимостта си от Китай

Търговията между двете страни достигна рекорден връх, въпреки че споразумението за свободна търговия между ЕС и Индия се бави

11:02 | 23.10.24 г. 20
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP

Германският канцлер Олаф Шолц оглавява делегация на високо равнище в Делхи тази седмица, като разчита, че по-големият достъп до обширния индийски пазар може да намали зависимостта на Германия от Пекин, въпреки че не се очертава Индия да се превърне в „новия Китай“, пише Ройтерс.

От колите до логистиката, германските компании са до голяма степен оптимистично настроени относно потенциала за растеж на Индия благодарение на изобилието от квалифицирани млади служители, по-малките разходи и икономическия растеж, който се движи в границите около 7%.

Посещението се провежда в деликатен момент за Германия, чиято ориентирана към износа икономика е изправена пред втора година на свиване и притеснения относно търговския спор между ЕС и Китай, който може да се отрази на германските компании.

Германия, която пострада от проблематичната си зависимост от евтиния руски газ преди началото на войната в Украйна през 2022 г., следва стратегия на „намаляване на риска“ от или ограничаване на експозицията си към Пекин.

Китай все още е най-големият търговски партньор на Германия. Германските преки инвестиции в Индия достигнаха около 25 млрд. евро през 2022 г., около 20% от обема, инвестиран в Китай, казва Волкер Трейер, ръководител на чуждестранната търговия в Германската търговска камара. Според него делът може да нарасне до 40% до края на десетилетието.

„Китай няма да изчезне, но Индия ще стане по-важна за германските компании“, счита Трейер. „Индия е лакмусът, така да се каже. Ако Германия иска да намали риска от Китай, Индия е от ключово значение за това поради размера на пазара и икономическата динамика в страната“, допълва той.

Шолц, който ще доведе повечето министри в правителството си, включително министрите на външните работи и на отбраната, ще се срещне с индийския премиер Нарендра Моди в петък, след което ще председателства седмия кръг на консултации между германското и индийското правителство.

Министърът на икономиката Роберт Хабек ще пристигне ден по-рано, за да открие Азиатско-Тихоокеанската конференция на германския бизнес, която се провежда веднъж на всеки две години.

Китай + 1

Германските компании посочват бюрокрацията, корупцията и данъчната система на Индия като препятствия пред инвестициите, сочи проучване на консултантската компания KPMG и Германските търговски камари в чужбина (AHK).

Те обаче виждат светло бъдеще в Индия, като 28% очакват приходите им да нараснат през следващите пет години. Около 59% планират да разширят инвестициите си спрямо едва 36% през 2021 г.

Германският логистичен гигант DHL например планира да инвестира половин милиард евро в Индия до 2026 г. благодарение на бързо нарастващия пазар на електронната търговия.

„Виждаме огромен потенциал за растеж в Азиатско-Тихоокеанския регион, в който Индия има значителен дял“, коментира ръководителят на подразделението Оскар де Бок.

Volkswagen, която пострада от намаляващите продажби в Китай и високите производствени разходи у дома, обмисля нови съвместни дружества в Индия за общо производство. Компанията вече има два завода и подписа договор за доставки с местния партньор Mahindra през февруари.

„Мисля, че не трябва да подценяваме потенциала в Индия от гледна точка на пазар... и от гледна точка на регулаторна несигурност между САЩ и Китай“, коментира главният финансов директор на компанията Арно Антлиц през май.

Производителят на двигатели Deutz, базиран в Кьолн, обяви сделка тази година с индийската TAFE, третия по големина производител на трактори в света, която предвижда филиалът TAFE Motors да произвежда 30 хил. двигателя Deutz по лиценз.

„Основните аргументи за Индия са политическата стабилност и ниските разходи за труд“, казва Джонатан Браун, управляващ директор на BCG. „Затова трябва да имате стратегия „Китай + 1“, в която Индия играе важна роля“, допълва той.

Търговията между Германия и Индия достигна нов рекорд през 2023 г. Очаква се Индия да изпревари Германия и Япония и да се превърне в третата по големина икономика в света до края на десетилетието.

Преговорите по споразумение за свободна търговия между ЕС и Индия, което се подготвя от години, все още са далеч от завършване.

„Препятствията пред навлизането на пазара са големи. Но веднъж навлезли, имате голям потенциал. Това, което не работи, е да продавате германски продукти само на местно ниво“, отбелязва Браун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 9
гъбко
преди 2 дни
До: Gna Минал си се с кафе машината! На Илиянци като си вземеш долнище на китайски анцуг "абибасс" ти дават 2 кафемашини, две led крушки за кухнята и задна лява зимна гума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
Az_Kocho
преди 2 дни
До: Tikva007.....Никога не съм отричал това което казваш....И все пак за сега долара остава най- чистата риза от мръсните в гардероба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 дни
До: Az_Kocho: Много държави в момента са принудени да водят вредни за тях национални политики, за да не бъдат смачкани от доларовата финансова машина. Светът се променя, времето тече, никой не знае какво предстои, но хората търсят нови пътища, защото тези вече не ги кефят. Понякога е по-важно и трудно да поставиш тренда и да го направиш интересен за публиката, но роякът насекоми около лампата на БРИКС се множи, дискусията се случва и шансовете за избистряне на обща цел растат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 дни
До: Az_Kocho: Това, което никой или не иска, или не може да разбере е, че БРИКС не се опитва да замени резервните западни валути заради ттъпогллаво и двуизмерно представяне на проблема, а БРИКС се подготвя бавно и внимателно за деня, когато, поради някакви сериозни причини или обикновено скоддоуммие, и други членове и симпатизанти неизбежно ще попаднат в позицията на Русия. Видяхме, че именно резервните валути и финансовата система се оказаха най-ефективното оръжие на Запада за извиване на ръце
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 2
Gna
преди 2 дни
Пратете им памперси на дъртите *** урсула, тръмп, байдън, шолц, кинг чарли и всички западни осраняци със средна възраст 80+. Срещу Брикс да тичат не могат да ги стигнат. Пазарувам от шейн, тему, купих си китайска кафемашина наскоро цена-качество 200 години пред осрания запад. Чакам Китайските електромобили и там ще си купя хората просто могат да пройзведат качестнено и достъпно. А за Китай като държава е 100 години пред бездомна/наркоманска хамерика или осрания лондон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
Az_Kocho
преди 2 дни
БРИКС е една организация от провалени валути.Най-голямата икономика и валута в BRICS е C, Китай, и нейната валута се нарича ренминби (RMB), и губи дял от години и се свежда до дял от само 2,1%. И това е най-голямата валута на БРИКС.CNY е почти непроменен днес от мястото, където беше през септември 2022 г., на 7,01 CNY за USD, с някои повишения и спадове между тях.Делът е намалял с 25% (от 2,8% на 2,1%) от септември 2022 г.,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 0
Tikva007
преди 2 дни
До: смръдко: Викаш, всички ще спират да търгуват с престъпника - ама друг път. Всичко е, както си го написала. Пропуснала си само, че един мормот завива шоколад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 24
гъбко
преди 2 дни
До: Gna Викаш всички се качват на Тата и спират Майбасите, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 22
гъбко
преди 2 дни
До: Tikva007 Педро скъзито, провери си в квалитетните източници, какво се случи с добивът на природен газ в матушката, Накъде е, нагоре ли надолу ли? Закриват ли сондажи? Защо са съкратили финансирането на нови? Същото се отнася за петролът. Закриват ли сондажи, съкращават ли финансиране за нови, не съкращават ли, как дела и там? Досега са изгубили над 20% пазарен дял от производството на титан и уверено вървят надолу. Тъй и останалите неща. Надувай фанфарите, все в норм и според планЪт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 24
Алехандро
преди 2 дни
Китайците не подкрепят обща валута за БРИКС, а търговия в национални валути. За тях има логика - защо им е обща валута, след като могат успешно да бутат напред юана. С русия го направиха вече, търгуват в юани, не в рубли. Защо да правят подарък на ,усия.И като чететe руска пропаганда за абс.*** - как вече търговията между русия и партньорите й ставала в нац. валути, опитайте се да проверите за какви национални валути става дума. Юани или юани? Какви балъци дремят в икон. форум, не е истина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още