IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как санкциите срещу Русия заплашват европейската икономика

Германските автомобилни концерни, италианската модна индустрия, туризмът в Испания и Гърция – Европа е много зависима от руските си клиенти

16:25 | 21.03.14 г. 53
Автор - снимка
Създател
<p>
	Visa и MasterCard спряха да оказват услуги на клиентите на банка &quot;Россия&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Visa и MasterCard спряха да оказват услуги на клиентите на банка "Россия". Снимка: Ройтерс

Хотелиерите в испанския град Бенидорм в Аликанте, който е много популярен сред руснаците, също се страхуват за гостите си от Изтока. Те може да предпочетат да почиват в Египет и Турция, където девалвацията на валутата засега не е силна, понеже и местните валути се обезценяват, смятат испански хотелиери.

"Ние сме по-притеснени за спада на рублата и икономическата слабост, отколкото за анексирането на Крим", признава Антонио Майоер, директор на хотелската асоциация Hosbec.

Друг риск за Испания представляват постъпленията в сектора на недвижимите имоти. През последните години богати руснаци са придобили имоти във висококачествени ваканционни селища на брега на Средиземно море. Като се имат предвид политическите вълнения сега, много руснаци може да се откажат от плановете си за покупки, докато валутният курс се успокои отново“, заяви Йън Тозер, ръководител на компанията за недвижими имоти Seabestland Real Estate, която е специализирана в дейността с международни клиенти.

Страните от източната част на ЕС, като Чешката република и Унгария, са подкрепили ограничени и целенасочени санкции, включително замразяване на банкови сметки и забрана за издаване на визи на отделни руски довереници на президента Путин.

Но зависимостта им от Русия по отношение на доставките на енергия ги кара да са внимателни, когато става въпрос за масово разширяване на санкциите. „Не би било правилно да се вземе решение за икономически санкции, които могат да имат сериозни последствия, без анализ на очакваните руски ответни мерки", казва унгарският външен министър Янош Мартони.

Представители на индустриални компании, ангажирани в Русия, обмислят сериозно как Москва може да отвърне на удара, ако се стигне до болезнени санкции, наложени от Запада. Те си спомнят откъси от руската история за национализация на предприятия с чуждестранен произход и липсата на внимание и зачитане на правата на миноритарните акционери.

Eon, най-големият енергиен оператор в Германия по пазарна стойност, влезе през 2007 г. на руския пазар на електроенергия, след като Москва либерализира сектора. Оттогава групата е инвестирала повече от 6 милиарда там. Дъщерното дружество на BASF – Wintershall, най-голямата германска компания за добив на нефт и газ, участва в разработването на две големи находища на природен газ в Западен Сибир и оперира и строи с руските си партньори тръбопроводи, които следва да пренасят газ от Изтока до Европа.

Москва разполага с различни икономически лостове, за да постави такива проекти под налягане, например заради предполагаеми данъчни нарушения или замърсяване на околната среда. Така накрая бизнесът може да се окаже неизгоден, казва Томас Кестнер, енергиен експерт в консултантската компания Ernst&Young в Германия. „В най-тежкия случай засегнатите дружества могат да бъдат принудени напълно да отпишат руския си бизнес", предупреждава той.

В краткосрочен план обаче от напрежението с Русия ще има и победители: адвокати в Лондон в момента имат доста задачи – те консултират международни компании по въпроса как такива санкции могат да засегнат бизнеса им и банковите им стратегии.

Но в случай на ескалация на икономическите санкции броят на губещите вероятно ще бъде значително по-голям. Около десет на сто от икономическия продукт на Великобритания произтича от финансови услуги и банковия сектор.

„Санкциите при всички обстоятелства не са добро решение, те водят до несигурност, която не е полезна", казва Сергей Островски, партньор в адвокатска кантора Ashurst. „Реалността е, че големите руски фирми са много силно свързани с лондонското Сити. Тяхната целенасочена забрана или изолация на руснаците от международните пазари ... всичко това ще бъде изключително трудно".

Още по темата вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

52
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
един съвет-избягвай да представяш пропагандните ходове(на коя да е страна) като окончателна победа. Щото просто ставаш смешен. То ти така или иначе ставаш смешен, ама поне дай да ограничим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
Ти само виж как свършва статията-"В какъвто и да е случай провеждането на противоконституционен референдум противоречи на европейските стандарти". Кой ги решава тия стандарти? Щото в случая стандартите противоречат на международното право:)А проблема в Крим(който ти типично по прогресиятски игнорираш) е-правителството в момента не е законно, а в определен смисъл няма легитимност(за второто може и да се спори). Русия не го признава(с основание-хвани прочети Конституцията на Украйна или поне частичният ми превод). И от там произтичат проблемите. Вече няма кой да се намеси(юридически) между Украйна и Русия, за да се реши проблема(именно заради правото на вето на Русия в ООН-тя ще блокира всяко едно решение, което не е изгодно за нея(и има това право). А директно няма как да разговарят, защото законният президент е Янукович(който е в Русия и си бъбри, но пък ЕС и САЩ не го признават).По-детайлен от това мога да съм само ако ти напиша и речник на терминологията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
ако вярно те интересува кой е органа, който може да нашока канчето на русите, че са си прибрали тяхната територия обратно в тяхната държава-следи ООН. Не съм сигурен, коя трябва да е комисията, ама и детайлите не са важни. В правомощията на ООН е да каже-Русия прекали, редно е останалите да се намесим и да пратим миротворци. След което всяко влизане в Крим(в Украйна, в Русия и т.н.) на войски ще бъде законно. Обаче има малък проблем-Русия има право на вето(заедно с Франция, САЩ, ЮК и Китай). Та не може да мине решение без Русия да се разпише под него. Яко а? За това се прибягва до тоя фарс със "Венецианската комисия".Само за да не ти объркам представите-Венецианската комисия не е в същност НПО, просто се управлява като такова. За това казвам, че по същество е-просто има много приликиА виж какво си зле-постнал си ми някакъв платен репортаж, целящ да надъха прогресарията и аз ти се обяснявам 15 мин. Ми научи се да четеш-чувал съм, че по-интелигентните шимпанзета успявали да ги научат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
абе ти си някаква шега на природата:) не говоря за Прокопа, а за тебе в момента-ти си подигравка с определението за разумен човек:) И да-въпреки сарказмът съм начетен, нещо което ти очевидно не си:) И мислиш с вестника(учудващо-повечето зомбита-Иванов им вика маймуни-мислят с телевизора, та може да си някакъв нов тип).Венецианската комисия има отношение към законодателството на Украйна колкото българското Народно събрание-сиреч-абсолютно никакво. Второ-в подлогата на прокопата описали ли са, че Венецианската комисия има консултативен характер-сиреч: само съветва. И решенията и нямат никаква тежест. Най-общо можеш да си представиш Европейска комисия за демокрация чрез право(това е истинското име на комисията-звучи малко като НПО, каквото в същност си е) като един клуб за дебати. Това в НСА няма как да ти го обяснят-там могат да те учат как да риташ топка, как да слушаш чалга и т.н. Щото вече съм сигурен, че студент никъде другаде не можеш да бъдеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 1
eboyanov
преди 10 години
ей начетените, айде четете :http://***.dnevnik.bg/sviat/2014/03/23/2266827_venecianskata_komisiia_obiavi_zashto_referendumut_v/това че е от Прокопиев, не означава че той е Венецианската комисия ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 9 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
ако това е приоритета(икономиката), то да вземат да си оправят отношенията с държавата от чиито суровини са зависими на практика всички в ЕС и която трудно би могла да се "демократизира" с бомби. Да не се окаже, че за едни 10 години(на Китай толкова му бяха пре достатъчни да си промени мястото в света) североатлантическата култура се е оказала в губеща позиция. Пък ти и след това сигурно ще си пишеш колко си печен и какъв голям реалполитик си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 10 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Хуахаухаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
чакай, че видях грешка в превода си в коментар 42:)Статья 76. Конституционный состав Верховной Рады Украины - четыреста пятьдесят народных депутатов Украиныт.е. 450, а не 400.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 9 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
то според мен, ще следват много неприятни изненади на 25ти май-това им е датата за изборите(и за нашите). Ако изборите им са реални де, щото може да ги броят както брояха на Плевнята бюлетините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 9 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Такааа...гласували(мога да ти покажа понееееее 50 публикации, ама предполагам, че даже ти ще се оправиш с гугъл) за-328 депутатина.а 3/4 от 450 са 337+Сиреч-в момента законен президент на Украйна е Янукович.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още