IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се начин за ревизия на мораториума за земята

Правосъдният и външният министър ще подготвят становище и доклад, които ще представят пред правителството

14:23 | 25.10.13 г. 42
Търси се начин за ревизия на мораториума за земята

Правителството търси начини удълженият до 2020 г. преди дни мораториум за продажба на земя на чужденци да бъде отменен. БСП, ГЕРБ и ДПС също намекват, че се търсят начини за ревизия на решението на Народното събрание (НС).

„Със законови промени не може да се ограничи продажбата на земя на чужденци“, каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в отговор на въпрос възможно ли е да бъдат приети промени в законодателството, така че да се ограничи продажбата на земя на чужденци и отчасти да се изпълни приетият от парламента мораториум, предаде БТА.

„Това е дискриминативно условие и препятства свободното движение на капитали на територията на ЕС", обясни Златанова. Тя добави, че това не е възможно при действащия договор за присъединяване на България към ЕС и европейското законодателство, което е задължително за страната ни.

Златанова посочи, че премиерът Пламен Орешарски, който не подкрепя решението на депутатите, е възложил на нея и на външния министър Кристиан Вигенин да подготвят становище и доклад на правителството за мораториума.

„Мисля да огледаме всички възможности добре, другата седмица ще ви ги споделим“, добави тя.

Депутатът Янаки Стоилов от Коалиция за България коментира, че е възможно да се гласува и ново решение, с което спорното удължаване на ограничителния срок за купуване на земя от чужденци да бъде отменено. "Първо трябва да се реши реалният въпрос за условията, при които ще се закупува земя и тогава ще отпадне и необходимостта от приетото решение за мораториум", коментира Стоилов.

„Този мораториум е в разрез с нашите международни ангажименти. ЕС и ЕК следят внимателно какво става тук и ще очакват от България да изпълнява международните си ангажименти като член на ЕС“, коментира Метин Казак от ДПС.

Той призова за намеса и на Конституционния съд. Президентът Росен Плевнелиев вече даде заявка, че ще сезира съда за решението.

Още вчера Орешарски коментира в Брюксел, че решението на Народното събрание ще бъде ревизирано. Лидерът на БСП Сергей Станишев също коментира, че това "емоционално" решение на българския парламент не е работещо и подчерта, че не може да става дума за преразглеждане на договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

Същевременно обаче лидерът на Атака Волен Сидеров, който е основен инициатор за приемането на мораториума, отново призова правителството да се съобрази с решението на Народното събрание. Според него този „срок на отлагане“ ще бъде приет от всеки един държавник – партньор на България в Евросъюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 1
wenci
преди 10 години
Това е добър процес на осветляване на всички продажници, корупционери и чуждопоклоници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
това е любимата ми част - като се сътвори дадена тъпотия (вредна), да започнат веднага ЧРЕЗ "решение да се оправи тъпотията" , приемане на изцяло нова поредица от тъпотии в името на решаване на дадената тъпотия!Ама докато се смаже всичко свързано с първата тъпотия, процеса няма спирка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още