IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се начин за ревизия на мораториума за земята

Правосъдният и външният министър ще подготвят становище и доклад, които ще представят пред правителството

14:23 | 25.10.13 г. 42
Търси се начин за ревизия на мораториума за земята

Правителството търси начини удълженият до 2020 г. преди дни мораториум за продажба на земя на чужденци да бъде отменен. БСП, ГЕРБ и ДПС също намекват, че се търсят начини за ревизия на решението на Народното събрание (НС).

„Със законови промени не може да се ограничи продажбата на земя на чужденци“, каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в отговор на въпрос възможно ли е да бъдат приети промени в законодателството, така че да се ограничи продажбата на земя на чужденци и отчасти да се изпълни приетият от парламента мораториум, предаде БТА.

„Това е дискриминативно условие и препятства свободното движение на капитали на територията на ЕС", обясни Златанова. Тя добави, че това не е възможно при действащия договор за присъединяване на България към ЕС и европейското законодателство, което е задължително за страната ни.

Златанова посочи, че премиерът Пламен Орешарски, който не подкрепя решението на депутатите, е възложил на нея и на външния министър Кристиан Вигенин да подготвят становище и доклад на правителството за мораториума.

„Мисля да огледаме всички възможности добре, другата седмица ще ви ги споделим“, добави тя.

Депутатът Янаки Стоилов от Коалиция за България коментира, че е възможно да се гласува и ново решение, с което спорното удължаване на ограничителния срок за купуване на земя от чужденци да бъде отменено. "Първо трябва да се реши реалният въпрос за условията, при които ще се закупува земя и тогава ще отпадне и необходимостта от приетото решение за мораториум", коментира Стоилов.

„Този мораториум е в разрез с нашите международни ангажименти. ЕС и ЕК следят внимателно какво става тук и ще очакват от България да изпълнява международните си ангажименти като член на ЕС“, коментира Метин Казак от ДПС.

Той призова за намеса и на Конституционния съд. Президентът Росен Плевнелиев вече даде заявка, че ще сезира съда за решението.

Още вчера Орешарски коментира в Брюксел, че решението на Народното събрание ще бъде ревизирано. Лидерът на БСП Сергей Станишев също коментира, че това "емоционално" решение на българския парламент не е работещо и подчерта, че не може да става дума за преразглеждане на договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

Същевременно обаче лидерът на Атака Волен Сидеров, който е основен инициатор за приемането на мораториума, отново призова правителството да се съобрази с решението на Народното събрание. Според него този „срок на отлагане“ ще бъде приет от всеки един държавник – партньор на България в Евросъюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 18 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ми да, едни му викат тъй други му викат иначе. Едни викат на глобализацията свобода, аз твърдя, че е точно обратното. И да напомня, че не говорим за преди и след комунизма. И все пак не мога да получа логически отговор, как ще се подобри благосъстоянието на България и в частност на българина, когато не остане декар обработваема земя българска собственост. Освен тези няколко хилядарки, които ще получи за нея. После какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 19 rate down comment 0
qnidopi
преди 10 години
Виж сега принципно си прав и аз не оспорвам логиката ти. Тя е вярна. Но все пак - аз имам нотариален акт за собственост за дадена земя. Неприемливо е някой да ми казва, че съм длъжен да приемам оферти само на български купувачи. Откъде-накъде - та това води до изцяло контролиран пазар, особено при жалките размери на държавата ни. Опасенията са неправилни. Прочетох в коментар някъде, че поради малкия размер на държавата ни общата стойност на земеделската ни земя е толкова малка, че компания като "Facebook" може да изкупи цялата ни държава за приблизително 8-10 млрд. И за какво да го прави? Онези 240 отпадъка в парламента ни ще продадат и майките си, и душите си, и държавата си и народа си за трошици от тази сума. Замазват ви очите хораа..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 18 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Въпрос на гледна точка.Ако погледнеш БВП на страната преди и след раздържавяването ще видиш разликата. *** кажи на тези, чиито бизнес оцеля че България не се е развила или че нищо не се е променило отпреди приватизацията и комунизма.Който иска да не продава. Свободата е еднаква за всички. Какъв трябва да си за да мислиш и твърдиш, че свободата за каквото и да било е проблема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 17 rate down comment 0
deant
преди 10 години
"Ако си обективен тя и сега България е изкупена от Руснаците, въпреки наличието на мораториум. Има и доста турци (физически и юридически лица) със собствени земи и сгради на българска територия."----ми обективен съм. и сигурно си прав в това си твърдение. аз съм обективен в това, че не съм доволен от това което се е случило точно това изкупуване за което говориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 17 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Така така.. точно от тебе не очаквах мнението "ми то и досега е било така, значи е правилно" . Можеш ли да ми обясниш как продажбата на всичката налична земя, която имаме ще обогати българина, с изключение на мизерната сумичка която ще получи и после изхарчи за максимум 10 години?-----------Мораториум всъщност няма и сега, пушилката се вдига от среди, които искат България да спре да се развива и българите да си останат бедни, *** и ограничени като бълхи в буркан.----------------Коя България се развива? Нали си продадохме/приватизирахме всичко - Електричество, мини, пристанища. Нещо не виждам да има дори стъпка нагоре през тези 25 години въпреки "инвестициите". Как ще се развие България, когато се продаде всичката земя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 18 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Мораториума е псевдомярка за дрогиране на националистическите настроения на *** българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 18 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Ако си обективен тя и сега България е изкупена от Руснаците, въпреки наличието на мораториум. Има и доста турци (физически и юридически лица) със собствени земи и сгради на българска територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 19 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Стига истерии, стига псевдопатриотизъм.Сигурен съм че и тук има не малко хора, които знаят, че и сега много чужденци купуват и притежават земя и всякакво недвижимо имущество в България.Мораториум всъщност няма и сега, пушилката се вдига от среди, които искат България да спре да се развива и българите да си останат бедни, *** и ограничени като бълхи в буркан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 18 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Говорите смешки. Земята не е обикновена стока. Не можеш да произвеждаш и да продаваш, да свърши, пак да произвеждаш и продаваш. ДОБРЕ! Махаме мораториума и почваме да продаваме. Кеф цената скача, някой продава на далверка. И кво? След няколко години всичката земя ще е изкупена. Ква е файдата от това, че земята е скъпа след като вече дори няма да можем да продаваме? Тогава ще почнат да я продават тези дето са я купили и да обират разликата. Ще се стигне до там, че в един момент държавата няма да знае кой е собственик на цяла Добруджа, защото повярвайте ми ще бъде купена, продадена, препродадена. Ходили ли сте в Австрия? Германия? Аз ходих. Сигурно има невероятна природа. Ама магистралите са опасани с по 3 метра плътна стена и се движиш като в коридор. Какво ще става зад нашите стени никой няма да знае. И нашата "прехвалена" природа ще бъде само един път с оградки. Но нищо земята е скъпа, въпреки, че няма да има българин който да притежава тази стока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 22 rate down comment 1
watergateory
преди 10 години
Problemite sa njakolko, po-skoro strategicheski otkolkoto pazarno-ikonomicheski. Purvijat problem e sled kato USA + ECB +... pechatat pari bez pokritie, koito posle izpolzvat za zakupuvane na realni (strategicheski vajni) aktivi, dali da pozvolim da si prodavame zemjata na "tjah", pri polojenie, che otrabotenite pechalbi shte izleznat otvud granicite na BG, t.e. te njama da vleznat v cirkulacija v bulgarskata ikonomika!Vtorijat vupros, e na kogo prinadleji kakuv procent ot zemjata v momenta i kak se izpolzva? Vsichki sme svideteli na "BIO" isterijata v zapadnite obshtestva, veche i v BG. Kachestvoto na pochvata ni e dosta dobro i trjabva da se zamislim dali da prahosvame tazi plodorodnost za smetka na prestupni nacionalni interesi vuv VEI.Tretijat i naj-vajen problem e " TUPOTIJATA" na "narodnite ni predstaviteli" - da, onezi 240 plitkoumni sushtestva v parlamenta! Zemjata, nejnoto obrabotvane i t.n. bi dala pominuk na stotici HILJADI bezrabotni v BG. Koj im pomaga zatova?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още