IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се начин за ревизия на мораториума за земята

Правосъдният и външният министър ще подготвят становище и доклад, които ще представят пред правителството

14:23 | 25.10.13 г. 42
Търси се начин за ревизия на мораториума за земята

Правителството търси начини удълженият до 2020 г. преди дни мораториум за продажба на земя на чужденци да бъде отменен. БСП, ГЕРБ и ДПС също намекват, че се търсят начини за ревизия на решението на Народното събрание (НС).

„Със законови промени не може да се ограничи продажбата на земя на чужденци“, каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в отговор на въпрос възможно ли е да бъдат приети промени в законодателството, така че да се ограничи продажбата на земя на чужденци и отчасти да се изпълни приетият от парламента мораториум, предаде БТА.

„Това е дискриминативно условие и препятства свободното движение на капитали на територията на ЕС", обясни Златанова. Тя добави, че това не е възможно при действащия договор за присъединяване на България към ЕС и европейското законодателство, което е задължително за страната ни.

Златанова посочи, че премиерът Пламен Орешарски, който не подкрепя решението на депутатите, е възложил на нея и на външния министър Кристиан Вигенин да подготвят становище и доклад на правителството за мораториума.

„Мисля да огледаме всички възможности добре, другата седмица ще ви ги споделим“, добави тя.

Депутатът Янаки Стоилов от Коалиция за България коментира, че е възможно да се гласува и ново решение, с което спорното удължаване на ограничителния срок за купуване на земя от чужденци да бъде отменено. "Първо трябва да се реши реалният въпрос за условията, при които ще се закупува земя и тогава ще отпадне и необходимостта от приетото решение за мораториум", коментира Стоилов.

„Този мораториум е в разрез с нашите международни ангажименти. ЕС и ЕК следят внимателно какво става тук и ще очакват от България да изпълнява международните си ангажименти като член на ЕС“, коментира Метин Казак от ДПС.

Той призова за намеса и на Конституционния съд. Президентът Росен Плевнелиев вече даде заявка, че ще сезира съда за решението.

Още вчера Орешарски коментира в Брюксел, че решението на Народното събрание ще бъде ревизирано. Лидерът на БСП Сергей Станишев също коментира, че това "емоционално" решение на българския парламент не е работещо и подчерта, че не може да става дума за преразглеждане на договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

Същевременно обаче лидерът на Атака Волен Сидеров, който е основен инициатор за приемането на мораториума, отново призова правителството да се съобрази с решението на Народното събрание. Според него този „срок на отлагане“ ще бъде приет от всеки един държавник – партньор на България в Евросъюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 21 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Точна така е, много си прав.И в крайна сметка на кого точно му е необходимо да има мораториум върху частната собственост при положение че вече над 300 000 руснаци имат закупени имоти в България? Ето това е истинския въпрос дето на никой не му стиска да го зададе публично по медиите. Някой робовладелец не иска нито конкуренция нито покачване на цените в българския си двор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 24 rate down comment 0
qnidopi
преди 10 години
Аз малко не разбирам нещо. Аз съм средностатистически българин. Имам 50 декара на село. Изкупвачите и АДСИЦ-ове на земеделска земя ми дават 450 лв на декар. Джон Смит от Лондон ми предлага 450 GBP на декар. Кой от тях за какво ще я използва не се коментира в случая (най-вероятно Джон също ще я използва като земеделска, а може да отвори и 13 ресторанта върху нея - кой знае).Кои точно сте ВИЕ родолюбци, че да ми казвате на кого мога да я продам и на кого не мога? Значи ВИЕ сте в пълното си право да ми предлагате 1/3 от реалната стойност на земята МИ, когато искате да я купите, НО аз нямам НИКАКВО право да реша на кого да продам земеделската си земя?П.П. В цяла Европа няма нация чийто народ да се грижи ПО-ЗЛЕ за парче земя от българската. Извод: явно народа не е еволюирал достатъчно за този така ценен актив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 19 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Предполагам сте чули - скоро престъпното правителство, което се издигна на власт с измама ще падне, ако не до декември най-много до май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ми ще си купим, що да не си купим? Може и да сме си купили вече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 22 rate down comment 3
wenci
преди 10 години
Какъв им е проблема на палестинците?!Да не би случайно да са останали без земя за последните 50г.?!Да не би случайно земята да им е изкупена?!Ако е изкупена, отнесена ли е в чужбина от чужденците?!-Не, самите палестинци са вече чужденци в собствената си земя.....защото им е изкупена.България е единственото най-добро място на планетата и не искам да съм чужденец в родината си!Затова трябва да има референдум, както и за членството в ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 0
tesla
преди 10 години
Защо вие не си купите земя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 18 rate down comment 0
citizen_bg
преди 10 години
Какво ти пука за минусите в случая? Брой го като социологическо проучване за партийната линия, маймуните и броя на платените кибици в сайтовете. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 22 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Кво ми цъкате минуси, бе? Били сме дали земята на олигарсите, а тези отвън който ще изкупят всичко за жълти стотинки какви са бе? Те са ангели небесни, кацнали тук да оправят проблемите на българите ли? Аре да вземем да се събудим вече, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 26 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
Ние не сме бедни!Това, че са ни връчили просяшката тояга може да се промени.Я да затворим Дунав мостовете и да видим, след като вече от няколко години отговаряме за Шенген, защо ни правят на луди!Нима нямаме политици мъже?Или офшорните пари чакат и чрез поставени лица да изкупят земята?Какво ни оставиха?На времето, се оказа словесна игра с Козлодуй и затварянето на блоковете. Сега ми намирисва на същото.Някой иска земя, друго не остана!А ако ЕК е сърдита, българите трябва да са бесни, че един и същи труд у нас и в Лондон разликата от морето до небето!Да се изравни заплащането на труда, тогава ще говорим за земята!И ББ да не се прави на слуга на тия бледоликите!Земята не е за продан! Ние не се продаваме!Иначе отиваме към БРИКС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 30 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Вчера си говорих с една англичанка. Тя ми каза така: "Сега вече разбирам защо бързаха да вкарат всички малки бедни държавици от балканите в ЕС. Явно една от идеите е била да ви изкупят земата на безценица." И е права! Реално ние не отговаряме на никакви критерии за клуба на богатите и сме идеални за буфер към ислямския свят. Ама Иванофф откога ни го говори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още