fallback

Porsche ще инвестира във финансово затруднения производител на батерии Varta

Почти всички кредитори на синдикиран заем и някои кредитори на записи на заповед са се съгласили на сделката, изтъква Varta

10:40 | 18.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Porsche AG се споразумя да стане акционер във Varta AG, предоставяйки свеж капитал на финансово закъсалия германски производител на батерии като част от сделка за преструктуриране на дълга с кредитори, пише Bloomberg.

Съгласно плана, най-рентабилната марка в портфолиото на автомобилната група Volkswagen и настоящият мажоритарен собственик Микаел Тойнер ще притежават около 32% от компанията, след като участват в увеличение на капитала с 60 милиона евро. Съществуващите кредитори ще държат 36% от компанията чрез така наречените инструменти за възстановяване на стойността.

Някога Varta беше предпочитана акция за инвеститори, които залагаха на нейния потенциал да печели от търсенето на слушалки и други малки безжични устройства. Но забавянето на ключови пазари и повишените разходи за финансиране накараха компанията да се насочи към второто си преструктуриране на дълга за две години.

Съгласно споразумението с кредиторите, дългът на Varta ще бъде намален на 200 млн. евро от 485 млн. евро. Стойността на нейния собствен капитал ще бъде намалена до нула, а акциите ще бъдат делистнати. За да подпомогнат ликвидността, съществуващите кредитори ще осигурят и заем от 60 млн. евро с падеж в края на декември 2027 г.

Преструктурирането, преговорите за което отнеха месеци, също така ще накара австрийския магнат Тойнер да загуби мажоритарния контрол върху компанията, в която той инвестира за първи път чрез фирмата си Montana Tech Components AG през 2007 г.

Porsche потвърди миналия месец, че е готова да поеме по-голяма роля в преструктурирането на Varta. Производителят на автомобили иска да разработи своя собствена стратегия за батерии, за да допълни плановете на компанията майка Volkswagen AG.

В събота Porsche обяви, че ще вземе мажоритарен дял във V4Drive Battery GmbH, предприятие, което обединява бизнеса на Varta с литиево-йонни клетки, използвани в хибридния 911 Carrera GTS. Изграждането на производствено съоръжение в Южна Германия ще продължи по план, информира компанията.

„С планираното мажоритарно поглъщане на V4Drive, ние се стремим да тласнем компанията напред и ще осигурим важен принос за запазването на ключови технологии в Германия“, посочва Луц Мешке, главен финансов директор на Porsche.

Преговорите за преструктурирането на дълга на Varta предизвикаха известно разделение сред акционерите. Някои съществуващи инвеститори се противопоставиха на нулирането на акциите, докато друга група инвеститори посочиха, че са били игнорирани по време на дискусиите.

Varta казва, че почти всички кредитори на синдикиран заем и някои кредитори на записи на заповед са се съгласили на сделката. Компанията заяви, че подготвя документация за сключване на споразумението „в краткосрочен план“.

Споразумението за преструктуриране също ще позволи на друг потенциален акционер да инвестира още 30 млн. евро във Varta в рамките на една година след финализиране на процедурата по преструктуриране на дълга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 18.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още