IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните продажби на електромобили нарастват до рекордни обеми през ноември

Силното търсене в Китай и Северна Америка компенсира спада в Европа

15:18 | 13.12.23 г. 17
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световните продажби на изцяло електрически превозни средства и плъгин хибриди растат през ноември с 20% спрямо същия месец на предходната година, тъй като силният растеж в Северна Америка и Китай компенсира по-слабото търсене в Европа, съобщава Ройтерс, цитирайки проучване на консултантската фирма Rho Motion.

Продажбите на електромобили са достигнали нов месечен рекорд от 1,4 млн. броя спрямо 1,1 млн. превозни средства през ноември 2022 г.

„Продажбите продължават да растат въпреки многото негативни настроения на пазара и очакваме продажбите да останат силни през декември“, споделя анализаторът на Rho Motion Чарлз Лестър пред Ройтерс.

След години на ускоряващ се растеж някои автомобилни производители сега се опасяват, че продажбите на електрически автомобили в Европа и на други големи пазари може да се забавят, тъй като шофьорите чакат по-добри, по-евтини модели, които ще се появят на пазара след две до три години.

В световен мащаб изцяло електрическите модели представляват 70% от продажбите на екоавтомобили, а плъгин хибридите са отговорни за останалите 30% през ноември, изчислява Rho Motion.

Китай отчита 25% увеличение на продажбите, а в САЩ и Канада ръстът достига 43%. В Европа продажбите на електромобили спадат с 3 на сто спрямо ноември 2022 г.

Понижението в Европа отразява силния край на миналата година, преди в Германия да бъдат намалени субсидиите за този тип задвижване.

Лестър казва, че макар Германия да намалява своите субсидии, а Франция да следва този пример - за да даде предимство на произведените в Европа електрически автомобили пред китайските, продажбите в региона вероятно ще останат силни, тъй като производителите на автомобили преследват своите цели за емисиите до 2025 г.

Той добавя, че целевите субсидии на Франция "ще окажат по-голямо въздействие" върху превозните средства като Dacia Spring на Renault, който се произвежда в Китай за европейския пазар, отколкото върху китайската гама на BYD, защото автомобилите на марката "тепърва започват да се продават" във Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 7 месеца
До: cyclop бензиновите/дизеловите се самозапалват по често... статистика, проззз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 7 месеца
До: evlogi математиката опредлено не ти е сила, хахахаха! В оригиналната статия има графики и там се вижда всичко и то не е баш както ни го представяш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 7
cyclop
преди 7 месеца
До: zelka007 термични бомбички на Шрьодер. Дали ще се самозапали, или не - не знаеш, докато не се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
cyclop
преди 7 месеца
До: OHЯ батенце, за десет цента на коментарче няма да спреш да се излагаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 12
OHЯ
преди 7 месеца
Много са вредни електричките ! Най-вече са вредни за чаршафи и колхозници ! Тъжно , а копейкопоклонници ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
evlogi
преди 7 месеца
До: zelka007 Общият световен пазар на всички видове автомобили е нагоре за ноември с 15%,a в Китай с 22%.При това положение ръст на продажбите на EV и PHEV (plug in hybrids) с 20% в световен мащаб и 25% в Китай си е индикация за сериозно забавяне на търсенето.А в САЩ и Канада основната част от увеличението пък идва от PHEV...Общо взето обшият пазарен дял на чисто електрическите модели коли остава почти същия като през ноември миналата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
zelka007
преди 7 месеца
не се търсят електрики , а ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още