IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цачева: Недоволството на хората бе срещу монополите

Решението на парламента за референдума ще е в подкрепа на тезата "против", каза председателят на парламента

10:57 | 23.02.13 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цачева: Недоволството на хората бе срещу монополите

„Не успяхме да намерим баланса в управлението. Питала съм вече бившия министър на финансите (Симеон Дянков, б. ред.) защо трябваше да бъдем по-големи отличници и отговор не съм получила", признава в разговор за „Седмицата" на Дарик председателят на парламента Цецка Цачева.

Според нея въпросът, на който отговор няма, е защо дефицитът е трябвало да бъде 0,5% в края на 2012 г.

„В момента имаме не само политическа криза, но и криза на държавността“, казва още Цачева. По думите ѝ е много рано да бъдат направени изводи в момента и народното събрание ще продължава да работи, макар че дните му са преброени. 

Тя потвърди, че сред приоритетите е и Законът за енергийната ефективност, защото забавянето му може да доведе до санкции от Брюксел. Тя прогнозира, че приемането на този нормативен акт ще помогне да бъдат намалени и сметките за парно. Парламентът ще гласува и забрана за разпоредителни сделки с публични имоти по Черноморието.

Цачева обаче беше категорична, че управлението на ГЕРБ трябва да се оценява и в контекста на цялата европейска ситуация. „Единствената възможна политика, различна от тази на ГЕРБ, е увеличаване на дефицита", смята председателят на Народното събрание.

„Власт се дава от народа и когато народът иска да си я върне обратно, достойното и решителното поведение е това на премиера Бойко Борисов. Какво означава в една държава да се събудим всички ние с космически сметки да електричество?", попита риторично Цачева. И е категорична, че недоволството, което е извадило народа на улицата, е именно срещу монополите. 

С мнозинството на ГЕРБ, Синята коалиция и "Атака" парламентът ще гласува идната седмица решение, което ще потвърди волята на българския народ против изграждането на АЕЦ "Белене", поясни още Цачева, като разсея опасененията на представители на Синята коалиция, за това, че ГЕРБ клони към проекторешението, внесено от БСП, което е противоположно по смисъл. 

Припомняме, че парламентът трябва в тримесечен срок да излезе с решение за националния референдум. Общественото допитване по темата за бъдещето на ядрената енергетика се състоя на 27 януари като при 20.2% активност с "да" отговориха 60.6%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 4
STRAHO
преди 11 години
..Та за по малко от 4 години един развод не може да се приключи, ако не е по взаимно съгласие ние очакваме да се свършат толкова СЛОЖНИ неща! Съгласи се че подобни очаквания са глупави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
STRAHO
преди 11 години
Та ....направи справка само колко време се изисква само за съдебните процедури! А докато се стигне до тях!? ... Хората изобщо не си и задават въпроси за причините а това е много лошо. Все по неграмотни ставаме като нация! Сега какво мислиш че ще направят разбойниците като нахлуят в правителствените офиси? Първата им работа ще е да унищожат /доколкото е възможно/ всичко събрано за далаверите им. ...И айдеееее поне 20 години ще сме назад отново! :D:D.. Как то обаче е казано всеки народ си заслужава управниците. Колкото по неграмотен толкова по слаба му е държавата. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
STRAHO
преди 11 години
Разбира се, че зависеха много неща от отиващото си правителство! И то действаше според възможностите си дадени му от закона! Защо мислиш беше целия този натиск срещу него. И продължава натиска, /толкова голям е страха, че ще им развали далаверите/ въпреки оставката му. Само че, като интелигентни хора знаем, че за всеки резултат се иска технологично време. Знаем чии беше "независимия съд" до неотдавна. Знаем колко много имаше/и все още има/ да се прочистват от "червеи" и службите. Знаем и че срещу това правителство хората, държащи икономиката оказваха силна съпротива / а те не са глупави хора и конституцията на всичкото отгоре обслужва ТЕХНИТЕ интереси, а не тези на България/! Глупаво е да се мисли че за по малко от 4 години ще се променят неща с корени десетки години назад във времето! Така мисля аз.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
trendline
преди 11 години
60% от хората казаха ДА за АЕЦ Белене, 40% НЕ. Останалите нямат мнение.Не подменяйте вота на хората. То бива слугинаж на задокеанските господари и пак не разбрахте защо искат хората да ви изритат от Парламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
sonka.74
преди 11 години
В ситуация на свиреп монополизъм Дянков се направи по-католик и и от папата на гърба на народа. То бива рестрикциии, ама не и до невъзможност хората да оцеляват! Кризата на държавността е резултат от действията на правителството и то с основание фокусира народния гняв, но пък беше неочаквано (не получавайки подкрепата на САЩ и Русия) да ни зареже така безцеремонно по андрешковски в калта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Извинявай, отговорът ми е към пост номер 2. Според теб какво работеше Бойко в държавата, че нещо не се сещам. Да не е бил резач на ленти или скъпо платен ***, от когото нищо не зависи. Защото ако от него нищо не зависи значи народа е прав да иска да го махне. Много му е висока заплатата за такова нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
Иван Чалъков: "Всички тези фирми, които са посредници и които реализират огромни печалби от енергетиката от ремонтни дейности, консултантски дейности, безопасност и пр., това са всъщност хора, които идват от мозъка на енергетиката. Това е огромният институт Енергопроект, с който би се гордяла всяка нация. Това са хора с огромна професионална култура. В българската енергетика има традиции от над 70 години. Всички тези специалисти са запазени и след 1944 г., включително Иван Иванов, който е бил осъден на смърт, но една седмица преди да го убият, го освобождават и по-късно той прави язовир Искър. Когато след 1989 г. тръгват да разрушават Енергопроект, когато тръгват да приватизират енергетиката през 1992 г., извън списъка за приватизация остават само АЕЦ Козлодуй и няколко централи. Един заместник-министър от онова време ни разказа: Ние се хванахме за главата и им казахме, че енергоремонтните предприятия и изследователските центрове трябва да бъдат приватизирани.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
..........най-накрая, защото те са стратегията на целия сектор. Обаче никой не ги пита, от Агенцията по приватизация казват, че искат отчети, защото тези предприятия са в списъка и ги обявяват на търг. И тези хора, енергетиците, се усещат и още през 1991 г. си правят частните фирми."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
STRAHO
преди 11 години
А вие пустосвайте Бойко! Изобщо не им пука на истинските виновници! Гледат си ТВ-то и си пият уискито.:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
Иван Чалъков, Иво Христов: "Десет семейства в България източват годишно 1,5 млрд. лв. от енергетиката""От сегашната структура на българската енергетика се възползва една малка група, която твърди, че поддържа наследеното от социалистическата държава богатство, а всъщност взема наготово цялата инфраструктура, като същевременно отказва да я направи печеливша. По този начин влива печалбата в пенсионни и други фондове и взимайки нарастващите доходи от износ на ток, ги вкарва обратно в поддръжка, ремонт и безопасност, но на цени три пъти по-високи от реалните. Така тези хора превръщат енергийната инфраструктура в дойна крава, заявиха социолозите Иван Чалъков и Иво Христов".:)....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още