IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цачева: Недоволството на хората бе срещу монополите

Решението на парламента за референдума ще е в подкрепа на тезата "против", каза председателят на парламента

10:57 | 23.02.13 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цачева: Недоволството на хората бе срещу монополите

„Не успяхме да намерим баланса в управлението. Питала съм вече бившия министър на финансите (Симеон Дянков, б. ред.) защо трябваше да бъдем по-големи отличници и отговор не съм получила", признава в разговор за „Седмицата" на Дарик председателят на парламента Цецка Цачева.

Според нея въпросът, на който отговор няма, е защо дефицитът е трябвало да бъде 0,5% в края на 2012 г.

„В момента имаме не само политическа криза, но и криза на държавността“, казва още Цачева. По думите ѝ е много рано да бъдат направени изводи в момента и народното събрание ще продължава да работи, макар че дните му са преброени. 

Тя потвърди, че сред приоритетите е и Законът за енергийната ефективност, защото забавянето му може да доведе до санкции от Брюксел. Тя прогнозира, че приемането на този нормативен акт ще помогне да бъдат намалени и сметките за парно. Парламентът ще гласува и забрана за разпоредителни сделки с публични имоти по Черноморието.

Цачева обаче беше категорична, че управлението на ГЕРБ трябва да се оценява и в контекста на цялата европейска ситуация. „Единствената възможна политика, различна от тази на ГЕРБ, е увеличаване на дефицита", смята председателят на Народното събрание.

„Власт се дава от народа и когато народът иска да си я върне обратно, достойното и решителното поведение е това на премиера Бойко Борисов. Какво означава в една държава да се събудим всички ние с космически сметки да електричество?", попита риторично Цачева. И е категорична, че недоволството, което е извадило народа на улицата, е именно срещу монополите. 

С мнозинството на ГЕРБ, Синята коалиция и "Атака" парламентът ще гласува идната седмица решение, което ще потвърди волята на българския народ против изграждането на АЕЦ "Белене", поясни още Цачева, като разсея опасененията на представители на Синята коалиция, за това, че ГЕРБ клони към проекторешението, внесено от БСП, което е противоположно по смисъл. 

Припомняме, че парламентът трябва в тримесечен срок да излезе с решение за националния референдум. Общественото допитване по темата за бъдещето на ядрената енергетика се състоя на 27 януари като при 20.2% активност с "да" отговориха 60.6%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
"масово изпожлзват служебното си положение за лично облагодетелствуване". Това звучи ужасяващо. И е вярно. И се онтася за всички. Излиза, че протестите са напълно правилни. За съдебната система протестиращите искат пряк избор на съдии, прокурори. Не зная дали ще е достатъчно, но е едно добро начало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
rover
преди 11 години
Като че ли не съзрях между исканията на протестиращите, нещо свързано с промяна на статуквото в съдебната система. Там са бетонирани хора с деформирано мислене, за които правата на престъпниците и личната изгода са с предимство пред правата на почтените и нормални хора. Те ползват големи привилегии, осигуряват си високи законни и незаконни доходи и масово използват служебното си положение за лично облагодетелствуване, като при това държанието им е нагло и арогантно. Без промяна в тази система нищо няма да се промени. Май наистина трябва ВНС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
Mupo
преди 11 години
Няма директен интерес. Заради това и не се бореше с тях, а просто ги натискаше да плащат данъци до колкото може. Косвения интерес е одобрението и респективно неодобрението на избирателите. Както се видя оказа се голям пропуск. Четири годи са твърде малко за всичко, затова голяма част от политиците просто крадат и разчитат, че после пак ще им дойде времето. Останалата малка част се съсредоточват да правят неща, които дават бързи резултати и носят моментално одобрение. По принцип най - важния капитал в една държава са положителния прираст, образованието и науката. В тези насоки обаче и 100 милиарда да налееш резултат ще видиш след 5 до 15 години, затова и остава на заден план. Тъпо е обаче да свалиш някого от власт, ако не виждаш кой и как ще ти даде това което искаш. И аз искам 5000 лева заплата но не мисля да уволнявам шева си преди да съм си намерил кой да ми ги даде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Да предположим, че всичко това за мафията съм си го измислил . Забравяме го. Политах те КАКЪВ Е ИНТЕРЕСЪТ НА БОЙКО ДА СЕ БОРИ С МОНОПОЛИТЕ. Интересът му е точно такъв, какъвто е на моя лекар, ако отида на преглед и взема, че се окажа здрав. Друг пример. Аз съм беден и водя дело срещу някой богаташ. Кого ще предпочете да защитава адвоката? Независимо на чия страна е правото. Аз съм собственик на пътностроителна фирма. Какъв е моят интерес пътищата да са добри? Тяхното мото е - повече дупки - повече пари. Е на това ако успееш да ми отговориш и ще те призная...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
" За мафията е съвсем ясно - той я ръководи. И всичкия заловен кокаин, цигари и др са просто начин за справяне с конкуренцията. За пореден път не беше заловен нито един от наемните убийци. Там просто не може да се пипа."Цитирай ми ако се сещаш за осъден наемен убиец през който и да е мандат на социалистите или тези управлявали с тях! Нали са имали властта и са можели да "пипат" там!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Видяхме как пости царя и беше във властта два мандата! Вместо да се бори със социалистите се съюзи с тях! Същото прави и ДПС толкова време! Защо мислиш е толкова устойчив съюза им? Та нали би трябвало да има идейни различия!? Къде останаха ИДЕИТЕ на различните партии? ДПС набързо забравиха историята и причините които доведоха до възникването им като партия! Нека мислим логично. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Мисля че много се преувеличава ролята на тези дребни мишки които търгуват с дрога и цигари! Те изобщо не са фактор и дори нямаше да ги забелязваме ако нещата в енергетиката и други сфери на икономиката ни бяха в ред! При нас в България, там където няма монополи има картели! Просто няма пазарна икономика. И в други държави има монополи и картелни споразумения но те се преследват от закона и се поддържа един санитарен минимум на явлението! Дрогата е голям /огромен/ проблем за едно общество, но повярвай ми този проблем ни е последния за който в момента трябва да мислим! Другите са по страшни защото буквално изпиват жизнената енергия на населението. Морят го по бързо от дрогата! За да решим този проблем Хората които драпат за властта в момента трябва ДА СЕ ИЗМЕТАТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
Ние не спорим nobel . Разменяме мнения и аргументи. Надявам се безпристрастно. Виж това за Германия навремето не е подходящ пример и го знаеш прекрасно. Ако се действаше така от това правителство, то всички аргументи щяха да са срещу него! Що се отнася до " И всичкия заловен кокаин, цигари и др са просто начин за справяне с конкуренцията" това изобщо не е състоятелно като аргумент. Първо приходите от тази дейност не достигат дори 1/10 сигурно от приходите и сигурността на паричните постъпления на енергийната мафия на социалистите! Второ, той би спечелил много повече ако играеше с тях и като пари и като продължителност на оставането му на власт! Що се отнася до "За пореден път не беше заловен нито един от наемните убийци." то това изобщо не е вярно! Свидетели сме на събитията и съдебните решения. Едва с промяната на състава на съдебната система можем да разчитаме на обективни съдебни решения. Това не е и само мое мнение. През ден ни го казват докладите от Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Ех тзи 4 години как все са малко време. На времето точно за 4 години германците успяха да си вдигнат стандарта неимоверно, както и да създадат най-силната армия в света, както и им остана време да натрупат 3 годишен военновременен резерв. Но лошите работи винаги се правят бързо. За добрите си трябва много време. За да не влизаме в спор ще ти задам не въпроса колко още мандата ще му трябват на Бойко, а какъв е неговият интерес да се справи с монополите, мафията и всички останали проблеми. Моят отговор е - никакъв. За мафията е съвсем ясно - той я ръководи. И всичкия заловен кокаин, цигари и др са просто начин за справяне с конкуренцията. За пореден път не беше заловен нито един от наемните убийци. Там просто не може да се пипа. Защото има конкуренция, но имаме и приятели. На него му трябваше още един мандат за да успее да овладее и започне да ръководи цялата организирана престъпност в страната. От там идват основните му доходи. А от разбиването на монополите какво печели?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
"Груба юридическа грешка е допусната в делото срещу Националната електрическа компания (НЕК) за продажба на електроенергия, в което се смята, че държавата е ощетена с 46 млн. евро, съобщиха от прокуратурата.Проверката на Върховната касационна прокуратура /ВКП/ на законосъобразността на прокурорските актове по прекратяване на досъдебното производство водено срещу НЕК е показала, че производството е било образувано за престъпление по грешен член от Наказателния кодекс.Грешката е допусната от наблюдаващия прокурор от Софийската градска прокуратура /СГП/ и не е била отстранена от прокурорите от Апелативната прокуратура в София /САП/ и ВКП."Кой и защо допуска такива "ГРЕШКИ" ? Някакви идеи за МОТИВ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още