IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дойде ли време златото да заблести като инвестиция убежище?

Ценният метал поскъпна след сривовете китайските фондови пазари през седмицата

14:12 | 09.01.16 г. 61
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На фона на спадовете на глобалните фондови пазари анализаторите започват да си задават въпроса дали не е дошло време златото да заблести като сигурна инвестиция, посочва CNBC.

„Със срива на пазарите, ескалиращото напрежение между Саудитска Арабия и Иран, продължаващия конфликт в Сирия, твърденията на Северна Корея, че изпробва водородна бомба, жълтият метал изглежда се стабилизира“, казва Марк Чандлър от BBH. 

„Доброто представяне на златото на фона на слабия апетит за риск може да привлече инвеститорски интерес“, смята Джони Тевес, стратег в UBS.

“Цената на златото се държи над средното ниво за последните 50 дни въпреки по-силния долар, подкрепена от ниската доходност по американските държавни облигации и слабото търсене”, посочва тя в доклад, публикуван през седмицата.

Поскъпването на златото последва втория срив за седмицата на китайските пазари. В четвъртък борсовата търговия в Поднебесната империя продължи на практика 15 минути, тъй като основният индекс се понижи със 7%, след което беше прекъсната. Това повлече надолу и останалите азиатски индекси, както и по-късно европейските измерители.

От RBC Capital Markets прогнозират, че златото ще се търгува межди 1 050 и 1 200 долара за тройунция тази година, със средна цена от 1 150 долара за тройунция. „Както беше през 2004 г. Очакваме златото да поведе възстановяването при суровините“, казва Стивън Уокър от RBC Capital Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 19 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
Всеки инвеститор в злато чака лоши времена на борсата и когато тези лоши времена дойдат и се намери решение на проблемите тогава се мисли за продажба на златото. А сега и малко дете може да види, че предстоят лоши времена на борсите(и добри за златото) китайските акции се сриват, германските/френските акции и те. Логично е да се заключи, че предстоят добри времена за златото и лоши времена за еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 13
SS-23
преди 8 години
Златото е пари----:))) Демек - "юруш на маслините!"Да попитам тогава "златарите", като *** НЕикономист - що ше си продавате златото, щом ше ставало 5 хилки ... питам просто...? няма ли да загубите, от тоз ... ценен метал ???:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 25 rate down comment 4
mitkopom
преди 8 години
Луксозна стока са бижутата от злато, а кюлчетата от 24 карата злато са инвестиционна единица, разпознаваема в цял свят. а емоцията да притежаваш кюлчета злато е нещо което пожелавам на всеки да изпита :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 8
studioaa
преди 8 години
Според мен може да видим тройунцията на цена 5 хил. $ когато еврозоната се разпадне. Въпросът е момента е кога точно ще стане разпада - тази година, в следващите 2-3 години или до 5-7 години. Според мен еврото никога няма да издържи повече от 7 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 42 rate down comment 10
I
преди 8 години
Златото е пари.Златото е защита от ограбване чрез инфлацията на необезпечените хартийки от централните банки.Златото е върховното средство за вечно запазване и съхранение на стойност.Златото е било пари преди долара и ще бъде след долара (паунди, йени и т.н) пари.Златото като пари ограничава разпалването на войни. Войните сега са възможни заради това, ча на платените армии им се плаща с необезпечени хартийки.Златото е гарант за свободата на честните хора от манипулациите и ограбването на тези, които имат монопол върху създаването на необезпечени пари, и които си раздават пари чрез собствените си частни централните банки, на собствените си търговски банки, и след това изкупуват активите на хората, които нямат достъп до свеж ресурс - схема от както има частни централни банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 8
SS-23
преди 8 години
Аз бих казал, че стойността на една стока (материална или нематериална) има два компонента - "физична (рационална)" и "емоционална". Дисбаланс се създава, когато "емоционалната" превишава, при това значително - "рационалната". А сегашната Система (Матрица) се "храни" от умишлено помпане на "емоционалната" стойност .... и резултата го виждаме - КАТАСТРОФА... за 99% от населението на Земята, с изключение на ОНИЯ "горе", гледащи "от окото" ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 4
Bobby_bul
преди 8 години
73-та златото е под 100$, 2001-ва е 300$, това значи че ако имаше 15 годишни спестявания щеше да си на огромна печалба.Тук не става въпрос за самото злато, а за всяко нещо което е в състояние за запази стойността си в да речем 20-30 годишен период от време. Това че златото се е превърнало в залог срещу хартиените пари е защото другите коли, ай-фони и тн. които изброи не могат да запазват стойност за толкова време (колко ще струва IPhone 6 след 20г.??). Златото не е универсално решение, но е "най-малкото зло", няма къде другаде да си сложиш парите когато секторите (имоти, коли, земя) са в инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Братле, стойността на ВСИЧКО е емоционална, можеби без храната и водата. Номера е да уцелиш КАКВО ще си качи емоционалната стойност.Както е вредно да му смяташ "абсолютната" стойност и да даваш доводи че било ограничено и колко струва добива му, така е вредна и другата крайност - тоталното отричане. щото стойността била емоционална. На всичко стойността е емоционална.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 10
misanthrope
преди 8 години
Михале, мноо си *** мойто момче. Разбирасе че на никой не му требваше докато беше на 1500, 1400 1300. 6-7 години само пада, докато ако си на влог си прибираш лихвата. Циклите обаче се обръщат и в момента, на около 1000 идва време полека да се купува с идеята да се държи.. 4-5 -10 год. Абсолютно нищо няма смисъл да си го купиш и да си го държиш. Спечелил си, когато обърнеш актива отново в пари и резултата бие банковата лихва по депозитите за същия период. Всичко друго е да гониш МИХАЛЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 11
SS-23
преди 8 години
Златото е инвестиция при инфлация, но не и при дефлация---най-накрая нещо разумно да прочета... :))) златото е "луксозна стока", колко пъти трябва да се казва, за да се разбере... :))) А аксиомата е, че "луксозната стока" НЕ върви при липса на "емоционален" балон, т.е. на "емоционална" стойност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още