IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дойде ли време златото да заблести като инвестиция убежище?

Ценният метал поскъпна след сривовете китайските фондови пазари през седмицата

14:12 | 09.01.16 г. 61
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На фона на спадовете на глобалните фондови пазари анализаторите започват да си задават въпроса дали не е дошло време златото да заблести като сигурна инвестиция, посочва CNBC.

„Със срива на пазарите, ескалиращото напрежение между Саудитска Арабия и Иран, продължаващия конфликт в Сирия, твърденията на Северна Корея, че изпробва водородна бомба, жълтият метал изглежда се стабилизира“, казва Марк Чандлър от BBH. 

„Доброто представяне на златото на фона на слабия апетит за риск може да привлече инвеститорски интерес“, смята Джони Тевес, стратег в UBS.

“Цената на златото се държи над средното ниво за последните 50 дни въпреки по-силния долар, подкрепена от ниската доходност по американските държавни облигации и слабото търсене”, посочва тя в доклад, публикуван през седмицата.

Поскъпването на златото последва втория срив за седмицата на китайските пазари. В четвъртък борсовата търговия в Поднебесната империя продължи на практика 15 минути, тъй като основният индекс се понижи със 7%, след което беше прекъсната. Това повлече надолу и останалите азиатски индекси, както и по-късно европейските измерители.

От RBC Capital Markets прогнозират, че златото ще се търгува межди 1 050 и 1 200 долара за тройунция тази година, със средна цена от 1 150 долара за тройунция. „Както беше през 2004 г. Очакваме златото да поведе възстановяването при суровините“, казва Стивън Уокър от RBC Capital Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 8 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Дали златото в момента е надценено или не, можеш лесно да разбереш, като видиш съотношението му спрямо други метали в исторически аспект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 8
SS-23
преди 8 години
Впрочем в Европа от една година купеното физическо злато е в десетки проценти повече от други години. Защо ли?-----Много просто - инерция от миналото, в търсене на някакво "сигурно убежище", като умело се поддържа внушението за "ценноста" на златото. Ами аз мога да ти кажа, че като метал, в пъти по-голяма "ценност" имат:- обикновената мед, която влиза в състава на всеки проводник- обикновената стомана, т.е. сместа от въглерод и желязо, без която нямаше да има нищо, което да ни заобикаля- диамантите, които са най-твърдият минерал и с тях можеш да обработваш други повърхностии т.н и т.н.... А за какво използваш златото ... ами най-вече за спекулации и почти никъде на друго място ! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 9 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Не си прав, да слагаш всички под общ знаменател!Мисля да допълня запасите с още малко жълто!!! Златото е като къщата, дългосрочен инвестиционен инструмент, вдига се пада, но си остава злато...Просто хората коментират, че е логично може би краткосрочно сега заради срива на борсите, повече инвеститори да го потърсят като убежище и то да поскъпне. Впрочем в Европа от една година купеното физическо злато е в десетки проценти повече от други години. Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 6 rate down comment 11
SS-23
преди 8 години
Всеки инвеститор в злато чака лоши времена на борсата и когато тези лоши времена дойдат и се намери решение на проблемите тогава се мисли за продажба на златото----Когато дойдат "лошите времена", мога да ти гарантирам, че на никого няма да му е до злато...то няма да струва нищо! Значението на златото много отдавна не е това, което е било в древността. Златото в днешно време е чисто спекулативен инструмент ... и нищо повече. Единствена ценност имат златните антични предмети, както и сегашните нумизматични предмети. При това "ценноста" им е чисто емоционално-историческа, но не е "ценност" идваща от самият метал!"Обикновеното" т.н. "инвестиционно" злато във вид на кюлчета има и ще продължава да има все по-малка "ценност"... По дяволите - та това е просто един паралелепипед от един от металите в Менделеевата таблица... и нищо повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 8
SS-23
преди 8 години
Гледам, че големи вълнения има в тема за злато. :))И пак да попитам: - защо в такива теми, винаги се прави опит за натрапване на мнението, че златото щяло да поскъпва? - Защо се прави опит да се каже: "купувайте злато, купувайте злато" ? Не е ли странно - тези които имат злато, тези които продават злато, вместо да го "свалят от тезгяха" и си запазят златото "за по-добри времена", "за по-скъпи времена", те искат да го продадат СЕГА, когато то е "прекалено евтино" ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 17 rate down comment 0
michaelis21
преди 8 години
Дойде ли време златото да заблести като инвестиция убежище??....Най-най-старото златно украшение е открито във Варненски некропол 2. Възрастта му е между 7500 и 8000 години - далеч по-старо (над 1000 години) от шумерските и египетските фараонни златни украшения.Далеч преди да се научат да обработват медта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 20 rate down comment 2
blackaquarius
преди 8 години
Ей големи сте! Мен не ми пука за цената.Купувам физическо от 15 години.Като дойде време ще го харчим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 12 rate down comment 2
contra2
преди 8 години
Спокойно, бе хора! При златото има следните изпробвани факти!1. Печели се единствено и само от физическо злато - акциите на златнодобиващи фирми се държат винаги като нормални акции - значи непредсказуеми. Освен това ужасно много се губи от банковите такси.2. Говори се от известно време, че ще разделят цената на физическото от тази на златните акции. Може би този момент назрява? 3.Ония с многото звездички на знамето са държавата, която досега не е продавала никакво злато , а само купува.4. И сега просто ме е страх да го кажа - ама ние пак сме им в ръцете на бандитите в банките, защото има много случаи в историята на света, когато да притежаваш злато е било забранено със закон и ако войната така приближава -тцтцтц, не знам....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
нещо си говорим на различни езици незнам .... явно има разминавка аз ти каам ако си цъкал на спота ше си изял дърво, ако си си взел физическо нищо трагично не е станало, но ти си твърдиш твойте теории - ми хуу цъкай си със акциите и лихвите и чудесиите аз какво да ти се обяснявам в любоф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
нали бях изчел всичко за тях, какво повече да направя ?!? Да отида на място да ги видя какво правят ли ?? Не може аз съм мишок неам 100 млн. да отида и да си купя компанията аз ако иам такива пари въобще няма да се занимава със разни мишкарски спекулации ами ше съм на някоя яхта със 100 снежанки да се размажа .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още